20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

FOTO: Bistriţa – prin ochii unui inginer, în tablouri pictate „cu ochii sufletului”

Este orașul nostru, impresionant surprins de Sever Moldovan, într-un tulburător peisaj de iarnă, în luciuri de apă cu nuferi din parcul oraşului, în acoperișuri sângerânde… „Vor apărea încet şi alte imagini care vor compune o iconosferă în care noi ne vom recunoaşte. E oraşul nostru…”

Când ingineria şi pictura se întâlnesc, nu poate să iasă altceva decât nişte tablouri pitoreşti și autentice ale oraşului. Bistriţa este prezentată în detaliile cele mai impresionante, în ipostaze în care nu a mai fost redată pictural, printr-o subiectivitate puternică care contemplă atent fiecare detaliu al burgului.

Aseară, la Galeria de Artă Concentric, a avut loc expoziţia de pictură şi desen Acesta este burgul prin care trecem tăcuţi a pictorului şi inginerului bistriţean Sever Moldovan, expoziţie organizată cu ocazia Târgului Mare al Bistriţei. Nici nu se putea altfel, pentru că Sever Moldovan surprinde în picturile şi desenele lui oraşul Bistriţa (burgul – oraş medieval) în cele mai surprinzătoare şi inedite detalii.

Pe lângă pasajele pe care le-au mai făcut şi alţi artişti de aici, la Sever Moldovan a apărut peisajul de iarnă, au apărut luciurile acestea de apă cu nuferi din parcul oraşului. Vor apărea încet şi alte imagini care vor compune o iconosferă în care noi ne vom recunoaşte. E oraşul nostru”, menţionează criticul de artă Oliv Mircea.

În cadrul vernisajului au vorbit criticul de artă Oliv Mircea şi protopopul Alexandru Vidican. Aceştia şi-au exprimat admiraţia faţă de talentul artistic al pictorului, care înţelege că oraşul nu e constituit doar din monumentele şi peisajele cunoscute de toţi locuitorii şi vizitatorii locului, ci din detalii şi forme arhitecturale care, de multe ori, scapă privirii obişnuite.

Meseria de inginer şi-a pus vădit amprenta asupra picturilor şi desenelor lui Sever Moldovan. Deşi picturile exprimă o subiectivitate puternică, accentul fiind pus, de multe ori, pe impresie, pe culoare, influenţele meseriei de inginer sunt evidente în desenul aproape tehnic, în liniile matematic gândite ale unor tablouri din cadrul expoziţiei.

În această expoziţie, accentul este pe eul artistului, pe subiectivitatea lui şi pe influenţa a doi factori foarte importanţi care îl marchează: cel geografic – Bistriţa, utopia din picturi – şi cel istoric”, explică criticul Oliv Mircea.

Pictorul Sever Moldovan mărturiseşte faptul că pentru el sunt foarte importante detaliile şi formele din care e constituit întregul şi pe care, de multe ori, le contemplă în drumul lui de la birou la atelier. Dată fiindu-i meseria, acesta e obişnuit să vadă compoziţii şi proporţii, pe care le transpune şi în tablouri. Ceea ce l-a inspirat, spune artistul, a fost compoziţia şi farmecul aparte ale oraşului medieval.

Ultimul cuvânt, în cadrul vernisajului, l-a avut preotul protopop Alexandru Vidican, care a accentuat importanţa acestor tablouri pentru sufletul celor din oraşul Bistriţa: „Cred că domnul Sever Moldovan pictează cu ochii de suflet … îl văd, ca un înger, pictând cu ochii sufletului, iar eu înţeleg tot cu sufletul aceste picturi deosebite”.

Mia Biligan

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.