7.5 C
Bistrița
marți, octombrie 4, 2022

FOTO – Când pretutindeni bibliotecile rurale se desființează, în Reteag se mizează pe cultură: Se reamenajează biblioteca!

Când pretutindeni bibliotecile rurale se desființează, comunitatea din Reteag mizează pe cultură și reamenajează biblioteca! Ioan Pintea, directorul Bibliotecii „George Coșbuc” din Bistrița s-a arătat foarte încântat.

Biblioteca din Reteag a prins viață, zilele trecute: elevii școlii din localitate și cei de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița au aranjat cărțile pe rafturi în noul sediu.

Ioan Pintea, directorul bibliotecii din Bistrița, s-a arătat foarte încântat de deschiderea autorităților locale din Reteag.

Există disponibilitate din partea administrației locale ca biblioteca comunală din Reteag să funcționeze cu adevărat. Au amenajat un spațiu adecvat, în Căminul Cultural. S-au cumpărat chiar și rafturi noi. Într-un din zilele trecute am fost și eu acolo, împreună cu colegii mei. Cu sprijinul elevilor de la școala din Reteag am reușit să aranjăm cărțile în rafturi…”, a explicat Ioan Pintea pentru Bistrițeanul.ro.

Provocare va continua însă pentru Primăria și Consiliul Local din Reteag. Ei vor trebui să dezvolte biblioteca, pentru că Biblioteca Județeană din Bistrița nu poate achiziționa cărți pentru bibliotecile rurale.

Putem face donații și am și făcut donații pentru biblioteca din Reteag. Le-am oferit mai multe exemplare din cărțile tipărite de noi, în proiectul nostru editorial.

Sunt multe biblioteci personale care se desființează. Oamenii se mută în alte spații și vor să scape de cărți, așa că ni le donează. Le primim întotdeauna cu drag, iar o parte din aceste donații ajung și la bibliotecile de la sate.

Problema este că majoritatea donațiilor reprezintă cărți publicate înainte de 89”, a mai spus Ioan Pintea. 

Mai departe, autoritățile din Reteag vor trebui să găsească fonduri și pentru cărți noi, a completat Ioan Pintea.

Practic, toate consiliile locale și primăriile sunt obligate prin lege să asigure în fiecare an fonduri pentru cărți noi în bibliotecile rurale.

Eu la un moment dat le-am și trimis primarilor o scrisoare, în 2019. Le atrăgeam atunci atenția că trebuie să ofere și pentru achizițiile de carte, așa cum prevede Legea 334/2002, Legea Bibliotecilor.

Știm că există și alte mari probleme în comunitățile rurale. De fiecare dată, acolo unde am găsit înțelegere la primăriile din sat, ne-am străduit să facem tot posibilul să dăm o mână de ajutor. Este cazul bibliotecii de la Coșbuc sau Parva”, a conchis Ioan Pintea.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum îți pot schimba rezultatele la loterie viața?

Oamenii rămân deseori la un loc de muncă foarte mult timp din cauza dorinței de bani....

ROMBAT angajează Key Account Manager și IT SAP Analyst. NOI locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT angajează Key Account Manager, operatori producție și IT SAP Analyst. Noi locuri de muncă sunt...

Și ce dacă e toamnă?!? La Casa EMA te bucuri de piscină indiferent de vreme. Familiile au prețuri speciale

Faptul că a venit toamna nu ar trebui să te împiedice să te relaxezi înotând. La...