7 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

FOTO: De izbeliște… O bucată de tablă pare gata să se prăbușească peste trecători

Atenţie…! S s s s s s s-ar putea să cadă! Martie mărţişor dă-ne vreme frumoasă, căci dacă vei sufla prea tare, s-ar putea sǎ ne rănești… Sincer, nu știu cine își desfăşoară activitatea acolo, dar un lucru e sigur: ar trebui să se ia masuri, până nu e prea târziu!” – acesta este mesajul trimis de un cititor Bistrițeanul.ro, pe adresa redacției.

Este vorba despre clădirea de pe Bulevardul Independenței cu numărul 7, în care și-au desfășurat activitatea jandarmii din Bistrița. După ani de zile de procese, imobilul a fost însă retrocedat în 2012 urmașilor primilor proprietari. De atunci încoace, clădirea s-a degradat vizibil iar proprietarii par să fi uitat cu totul de ea.

În imediata vecinătate se află fostul sediu al Taberelor Școlare, clădire care se află în patrimoniul Direcției Județene de Tineret și Sport. Și acest imobil se dezintegrează, mari porțiuni din tencuială fiind deja distruse – însă prima dintre clădiri se transformă, pe zi ce trece, într-o amenințare la adresa celor care traversează zilnic trotuarul: o bucată mare de tablă atârnă de pe acoperiș, gata să se prăbușească peste trecători.

O echipă a voluntarilor SVSU din cadrul Primăriei Bistrița, însoțită de reprezentanți ai ISU „Bistrița” au vizitat recent imobilul, încercând să îndepărteze bucata de tablă, însă intervenția lor nu a mai fost posibilă,  pentru că nu au reușit să caleze autospeciala de intervenție și să desprindă tabla din exterior.

Este obligația proprietarului să se ocupe de clădire și să o îngrijească așa cum se cuvine, singurul lucru pe care îl putem face este să trimitem avertismente și să-i amendăm atunci când nu își îndeplinesc aceste obligații”, au precizat cei de la Poliția Locală.

De aproape doi ani de zile, de când muncesc în zonă, nu am văzut pe nimeni intrând sau ieșind din această clădire. Am copilărit pe această stradă și de când mă știu tot instituții au fost aici. Nu-mi explic cum e posibil ca o persoană fizică să dețină ditamai huiduma de clădire. Măcar atunci când erau jandarmii aici, lucrurile arătau ok, ei făceau reparații și întrețineau imobilul ca lumea. Dar de câțiva ani, clădirea se transformă în ruină, ca și fostul sediu al Bibliotecii…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro paznicul Liceului de Arte „Corneliu Baba”, aflat în imediata vecinătate.

Atât fostul sediu al Jandarmeriei, cât și fostul sediu al Taberelor Școlare se află într-o zonă de protecție a orașului, ceea ce implică automat faptul că proprietarii trebuie să se consulte cu reprezentanții Ministerului Culturii  dacă vor să facă vreo intervenție sau reparație la clădire. „Dacă planează vreun pericol asupra cetățenilor, se pot face intervenții de urgență. Avizele necesare lucrărilor vor fi și ele emise în regim de urgență”, a confirmat pentru Bistrițeanul.ro Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură din Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...