19.8 C
Bistrița
duminică, iunie 4, 2023

FOTO: Descoperire de excepție, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud!

O descoperire de excepție a ieșit la lumină ieri, în urma inventarierii  documentelor care se păstrează la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud! Este vorba despre un registru care cuprinde inclusiv primul jurământ al unui personaj extraordinar al Bistriței medievale: Christian Pomarius. Este primul notar al orașului, dar și cel care a cumpărat casa Ioan Zidaru în 1533.

Registrul descoperit zilele trecute la Arhive cuprinde jurămintele depuse de  funcționarii statului.

L-am datat ca fiind realizat în perioada 1534-1539, când notar al orașului Bistrița a fost Christian Pomarius. De altfel, primul jurământ îi aparține”, a explicat directoarea instituției, Cornelia Vlașin.

Registrul cu jurăminte a fost completat până în 1867.

Coperta este executată din piele cu închizători și ornamentații metalice.

Cei de la Arhive au promis că vor reveni în zilele următoare și cu alte informații, pe măsură ce vor supune cercetării registrul.

Am fotografiat deocamdată primul și ultimul jurământ: adică pe cel din 1534 și pe cel din 1867. Cel de-al doilea document este în germană, cu caractere gotice. Germana era folosită atunci ca limbă oficială, Bistrița fiind un oraș săsesc. Este evident că a fost realizată manual. De altfel, toate registrele importante aveau astfel de coperți”, a mai explicat Cornelia Vlașin.

Christian Pomarius (Baumgarten, în unele surse) a fost unul dintre cei mai importanți bistrițeni ai anilor 1500. A fost primul notar al orașului care a încercat să consemneze istoria acestor locuri. 

Acesta apare de câteva ori în cartea publicată în 1941 de Emil Csallner – „Fapte memorabile din ţinutul Nösen [o contribuţie la istoria oraşului, capitlului şi districtului Nösen]”.

Cartea a fost tradusă „din nemţeşte de Gelu Pavel – contabil în pensie, la Bistriţa, în 1952” – după cum o indică însemnările primelor pagini. Ea poate fi consultată la Sala de studiu a Arhivelor Naționale Bistriţa-Năsăud.

De aici aflăm că în 1533, Christian Pomarius a cumpărat casa lui Andreas Beuchel – cunoscută bistriţenilor drept „Casa Ioan Zidaru” – pentru suma de 500 de florini. A mai investit în ea încă 60 de florini, efectuând la clădire diverse reparaţii, îmbunătăţiri sau modificări.

Foto deschidere @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Bravo!!!
    Uite, doamna asta își merita slujba!!! Și salariul și pensia contributiva.
    Se vede ca e pasionata de ceea ce face e dedicata și chiar lucrează!
    Un astfel de registru cu jurăminte ar trebui reînființat și pus la dispoziția mincinoșilor de politruci din ziua de astăzi!!!

  2. Felicitari ! Ma scuzati , dar abia azi am aflat de aceasta descoperire. Sunteti arhivisti profesionisti care inca mai demonstrati ca va pasa de documentele proprii ! Doamna directoare Vlasin multe complimente, urari de bine si sanatate pentru toti cei care truditi acolo intre rafturile de arhiva ca si celor dragi de acasa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...