25.6 C
Bistrița
miercuri, august 17, 2022

FOTO: Două premii dintr-o lovitură pentru Charmides din Bistrița!

În selecta sală de spectacole a Teatrului Odeon, s-a desfășurat ieri seară cea de-a XII-a ediție a premiilor Observator Cultural, iar editura Charmides din Bistrița a reușit performanța de a obține două premii foarte importante din cele patru volume nominalizate.

Insectarul Coman e o carte extrem de răsfățată anul ăsta. A primit premiul Observator Cultural pentru poezie – alături de Glitch-ul lui Vlad Moldovan.”, a anunțat pe pagina sa de Facebook poetul Dan Coman.

La Teatrul Odeon s-a desfășurat ieri seară cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor revistei Observator Cultural, în cadrul căreia au fost acordate premii la șase categorii: „Critică/Istorie şi teorie literară“, „Proză“, „Poezie“, „Eseistică/Publicistică“, „Memorialistică“ și „Debut“. Între nominalizări se regăsesc și trei scriitori bistrițeni – Alexandru Uiuiu, pentru volumul Iustin (în care acesta evocă tulburătoare momente petrecute alături de regretatul poet Iustin Panța), Ioana Nicolae, originară din Sîngeorz-Băi – pentru romanul Pelinul negru, dar și Dan Coman, pentru volumul Insectarul Coman, laureat recent la Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a Anului 2017.

La categoria Poezie, Editura Charmides a reușit o nouă performanță: jumătate dintre nominalizări au fost volume publicate la Bistrița: Insectarul Coman (Dan Coman), Gustul cireșelor (Ștefan Manasia), Glitch (Vlad Moldovan).

Organizatorii au desemnat la această categorie doi câștigători: Vlad Moldovan și Dan Coman – recent întors de la Varșovia, unde a fost prezent la un festival internațional de literatură, alături de Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură. „Evenimentul s-a desfășurat sub egida Ministerului Culturii din Polonia și a UNESCO, la festival fiind invitați poeți din Rusia, Lituania, Anglia, Letonia, Italia, Germania, Polonia, România și  Bulgaria. Am prezentat acolo și antologia celor 10 poeți traduși din română în poloneză care cuprinde totodată și 10 poeți polonezi traduși în română – în cadrul proiectului Poduri. Selecția poeților români a fost făcută de scriitorul Marin Mălaicu Hondrari”, a explicat Gavril Țărmure pentru Bistrițeanul.ro.

Ca şi la precedentele ediţii, revista Observator Cultural a acordat Premiul Opera Omnia „Gheorghe Crăciun“ unui scriitor al cărui nume a fost anunţat în seara Galei (anul acesta premiul fiind acordat prozatoarei și eseistei Gabriela Adameșteanu), precum și Premiul Observator Lyceum pentru proză, decis de un juriu alcătuit din elevi de la nouă licee de elită din Bucureşti.

Foto @ Observator Cultural & Facebook

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.

La Maison du Claire te trimite la relaxare! Cum poți câștiga un weekend „zen” la Therme București

La Maison du Claire își propune să-i trimită la relaxare pe cei mai fideli clienți ai...