31 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

FOTO: După aproape șapte ani de trudă, a ieșit la lumină „Satul de cânepă”

„La ce s-o pui? Să-ți faci izmene, cămeși, pânzături…? La ce să pui cânepă…? Aduce Iloaie o dată pe săptămână haine cu baloții, haine de mâna a doua din Austria, din Germania, din țări străine. Tot satul cumpără de-acolo. La ce să mai pui cânepă? Cine mai poartă în ziua de azi haine albe? Nime! Socrul, bătrânul, n-o lăsa pe-a lui: Să puneți cânepă în Șăsul Someșului că acolo-i loc de cânepă…! Zici că ar scrie pe pământ: cânepiște…!”

Fragmentul de mai sus face parte din eseul Satul de cânepă –  inclus de scriitorul Alexandru Uiuiu în volumul Datoria de om. Este exact eseul care l-a inspirit pe Iosif Ciunterei să pornească – acum aproape șapte ani – un demers aparent fără șanse de reușită. Dar care, din vis și proiect s-a transformat în realitate zilele trecute: la Centrul Cultural Dacia a fost proiectat în premieră filmul etnografic Satul de Cânepă:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcuiosifpecoclauri%2Fvideos%2F794319004278377%2F&show_text=0&width=560″ /]

Prezent la eveniment, Părintele Mitropolit Andrei Andreicuț a subliniat că „Iosif Ciunterei merită toată lauda, pentru că s-a preocupat de acest film care scoate în evidență una din importantele preocupări ale bunicelor și străbunicelor noastre – cultivarea și prelucrarea cânepii… Rămâne o filă de istorie, mă tem, pentru că această activitate aproape că nu mai există în satele noastre. Dar a fost o istorie frumoasă pentru că veșmintele populare au spiritualitatea lor și exprimă bogăția și frumusețea sufletească a țăranului român”, a spus ÎPS Andrei Andreicuț.

Filmul reușește să treacă în revistă toate procesele de prelucrare tradițională a cânepii – de la însămânțare, până la obținerea firului de tors și confecționarea cămășii tradiționale.

Prin numărul mare de spectatori prezenți la premiera filmului etnografic Satul de cânepă, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița, eu unul, consider că de astăzi am o responsabilitate mult mai mare față de cei care îmi iubiți, apreciați și respectați activitatea…”, a mărturisit și Iosif Ciunterei, realizatorul filmului, care nu a uitat să mulțumească din suflet tuturor celor care l-au ajutat, l-au susținut și i-au fost alături pe parcursul realizării acestui proiect.

Despre primele sale încercări, despre lupta cu sistemul și autoritățile statului pentru a obține aprobarea de a cultiva cânepa (considerată periculoasă de autorități din cauza asocierii cu canabisul, un drog interzis prin lege) puteți reciti accesând linkurile de mai jos:

Un bistrițean și-a pus în cap să refacă țesăturile folosite de bunicii noștri acum 100 de ani. DIICOT-ul e cu ochii pe el

Iosif Ciunterei a venit de la Ministerul Agriculturii cu… promisiuni. „Legalizarea” cânepii, o chestiune complicată

Iosif a reușit să planteze primele semințe de cânepă! A făcut-o ca acum un secol, îmbrăcat în straie populare

Filmul va fi lansat și la Rodna, în mijlocul comunității care a contribuit direct la realizarea și filmarea scenelor, dar și în alte orașe din țară.

 

Foto: Cristian Morar

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.