1.2 C
Bistrița
marți, martie 28, 2023

FOTO: Experiențe memorabile în Italia, pentru elevii și profesorii Colegiului „Petru Rareș” Beclean, grație proiectului Erasmus+ EUtourism

O delegație de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean a petrecut recent o săptămână memorabilă în Toscana (Italia), grație unui proiect Erasmus+, EUtourism.

Este vorba despre elevii Szidonia Schneider, Lorena Munteanu, Noémi Cîmpean și Mircea Măierean. Ei au fost însoțiți de profesorii Emese Cîmpean (coordonator proiect) și Dora Florean (membru în echipa de proiect).

Școala ISIS VALDARNO din San Giovanni, Italia, a fost gazda celei de-a cincea mobilități în cadrul proiectului Erasmus+ „EUtourism”, cu nr de referință 2019-1-ES01-KA229-064134_2. Proiectul a început în anul 2019 și are drept parteneri școli din Spania, Turcia, Croația și România.

Tematica mobilității:  Tour guides and conference tourism

Programul pregătit de partenerii din Italia a fost atractiv și diversificat. Au fost multe activități educative și ateliere de lucru. Conform tematicii, am avut parte și de vizite la Primăria orașului Arezzo, Palazzo d´Arnolfo, Muzeul Național de Artă medievală și modernă, Muzeul Național de Arheologie.

Elevii au decoperit la pas centrul vechi al orașului Arezzo. Dar și Piazza Grande, locul care a servit drept cadru pentru filmul lui Roberto Benigni – La vita e bella. Ne-am bucurat să vizităm Catedrala din Arezzo și Basilica di San Francesco…”, a transmis profesoara Dora Florean.

Vizita în Florența, orașul-muzeu al Italiei, a fost o ocazie unică pentru elevi și profesori de a admira Domul, Catedrala Santa Maria del Fiore, un reper al arhitecturii mondiale. Dar și pentru a lua o supradoză de artă în Galeriile Uffizi. Aici s-au lăsat fascinați de picturile maeștrilor Renașterii, precum Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael sau Tiziano.

La întoarcere, elevii și profesorii români au poposit și în romanticul oraș Verona. Au rămas încântați de cafenelele și restaurantele din Verona, de Arena romană și balconul Julietei. Atracția zilei a fost însă vizitarea unuia dintre cele mai frumoase orașe din lume: Veneția, orașul plutitor. Canalele, vaporașele, gondolele, străduțele înguste, bisericile și podurile, clădirile în stil gotic sau renascentist, Piața și Basilica San Marco, impunătorul Palat Ducal și clopotnița bazilicii.

Elevii și profesorii români au avut astfel ocazia să trăiască una dintre cele mai frumoase experiențe culturale, artistice și gastronomice, lăsându-se fermecați de tot ce au văzut în jur, obiective turistice unice în lume, locuri încărcate de istorie, terase cochete și străzi înguste și întortocheate, atmosfera caldă și primitoare a gazdelor din Italia.

Impresiile elevilor nu lasă niciun dubiu asupra faptului că tot ceea ce au experimentat a fost la superlativ:

Mobilitatea din Italia a fost una la care speram de mult timp. Fiind țara mea preferată, așteptam să o cunosc și să o vizitez. Prin aceasta mobilitate am reușit să îmi îndeplinesc dorințele. Sunt profund recunoscătoare pentru că am avut șansa să particip. În aceasta mobilitate mi-am învins frica de a ieși din zona de confort. Am reușit să leg prietenii, să îmi revăd prietenii făcuți în mobilitățile trecute. Mi-am exersat italiana și am explorat orașe noi”, a povestit Szidonia Schneider din clasa a XII-a F.

Experiența din cadrul mobilității ERASMUS din Italia a fost una care ne-a oferit multe oportunități. Am interacționat cu elevi din alte țări, am observat atent modul în care ei își desfășoară activitățile în școlile lor. Am avut ocazia să ne dezvoltăm pe plan cultural, prin arta pe care am admirat-o în Italia.

Gastronomia specifică Italiei a fost un aspect interesant de explorat. Am rămas uimiți de multiplele preparate tradiționale ale zonei. Mi-a plăcut modul în care orașele din Italia erau organizate, fiind prioritare zonele pietonale. Orașele sunt special construite pentru turiști, cu o mulțime de magazine de diverse tipuri.

Clădirile de acolo sunt uriașe, se observă diversele stiluri de arhitectură în construcția lor. Iar arta descoperită în Florența, tablourile și sculpturile perioadei renascentiste m-au impresionat tare mult. Am putut observa influențele pe care creștinismul sau mitologia romană le-au avut asupra inspirației artiștilor din acea perioadă”, a povestit Mircea Măierean, din clasa a XII-a I.

Experiența trăită în Italia, alături de colegii și profesorii din România, dar și de cei din alte țări, a fost una memorabilă.

Am vizitat locuri minunate care m-au surprins într-un mod neasteptat. Am cunoscut persoane cu diferite culturi și am legat prietenii care sper să țină o viață întreagă. Am învățat lucruri noi, nu numai din locurile vizitate, ci și de la prietenii din Insulele Canare, Croația, Turcia și Italia. Felul diferit de exprimare al fiecăruia și modul în care abordează anumite aspecte m-au facut să realizez cât de importantă este diferența culturală. Și cât de norocoși suntem pentru faptul că proiectul Erasmus+ EuTourism ne oferă oportunitatea de a descoperi asemenea lucruri”, a recunoscut Lorena Munteanu, din clasa a XI-a F.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...