FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București!

FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București!

Peste 1200 de fotografii au ajuns în acest an la Fotogeografica, unul dintre cele mai importante saloane de fotografie din țară, iar printre premianți se află și doi fotografi din Bistrița, în timp ce un tânăr din Lunca Ilvei a ajuns cu fotografiile sale în catalogul expoziției.

Fotogeografica, salonul de fotografie ajuns deja la ediția cu numărul 23, și-a premiat recent, la Teatrul Național din București, câștigătorii. Aproximativ 200 de pasionați ai fotografiei au participat la eveniment, în competiție fiind înscrise peste 1200 de fotografii, în trei secțiuni: Peisaj natural, Wildlife și Patrimoniu cultural.

Liviu Tanca, fotograf de viață sălbatică, a câștigat locurile 2 și 3 la secțiunea Wildlife, cu două cadre surprinse în județul Bistrița-Năsăud, în timp ce Călin Gabor, fotograf de natură și peisaj, a obținut locul 3 în cadrul secțiunii Peisaj natural, cu o fotografie realizată în Munții Trascău.

Adrian Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a avut două fotografii selectate în cadrul vernisajului și publicate în catalogul expoziției Fotogeografica.

Călin Gabor, unul dintre fotografii bistrițeni premiați la București a povestit pentru Bistrițeanul.ro că se ocupă de fotografie de prin 2005, dar mai serios din 2010: „Natura este cea care mă inspiră, mă relaxează și îmi conferă liniștea interioară. Chiar dacă mă strădui să mă întorc măcar cu un cadru decent din turele pe care le fac, fie ele pe jos, cu bicicleta sau dedicate strict fotografiei, până la urmă contactul cu natura este cel mai important. Atunci când ești martorul unui răsărit de soare, cu tot spectrul de culori care se ivește la orizont și acompaniat fiind de concertul oferit de natura ce tocmai se trezește la viață, fotografia devine practic doar un pretext pentru a fi prezent acolo în primele ore ale dimineții…”, a povestit Călin Gabor.

Tânărul fotograf recunoaște că, atât timp cât faci ceea ce-ți place, se poate trece peste orice impediment: „De obicei, pentru locurile mai greu accesibile, fac astfel încât să fiu prezent în zonă cel puțin cu o zi înainte. Așa pot să analizez mai bine terenul și să aleg cadrele care urmează să fie realizate în dimineața următoare. Însă, există numeroase locuri aflate la îndemână, precum grădina din spatele casei pentru fotografia macro, Pădurea din Șes sau cele din jurul Bistriței sau diferite locații din zonele montane înconjurătoare care pot fi acoperite în turele de o zi…

Se poate trăi din fotografie?

N-aș putea spune că trăiesc exclusiv din fotografie, deși mi-aș dori. Momentan, să zicem că acopăr cam 50 % din venituri din fotografie, restul fiind completat cu venituri din activitatea de ghid de turism. Astfel pot să îmi ofer o doză destul de ridicată de flexibilitate”, explică Călin Gabor.

Fotograful ne-a mai mărturisit că există anumite momente, fenomene deosebite și destul de rare pe care riști să le ratezi, dacă ești legat de un job fix. „O ninsoare abundentă cu vânt puternic, căzută la final de aprilie… Îmi doream de multă vreme să fotografiez pe o astfel de vreme Pădurea din Șes, de lângă Orheiul Bistriței. Nu mi-am permis să ratez momentul, astfel că am realizat acolo câteva dintre cele mai valoroase imagini din portofoliu”, recunoaște Călin Gabor.

Un alt moment memorabil a fost să surprindă o ninsoare la început de octombrie peste zonele montane: „M-am trezit atunci cu noaptea-n cap, pentru a surprinde la timp, lumina specială din timpul răsăritului în Pasul Tihuța. Acea pudră subtilă de nea care contrasta cu coloritul intens al pădurilor de foioase a creat un efect fantastic. Fiind în timpul săptămânii, dacă aș fi muncit undeva, nu aș fi avut nicio șansă să observ acest fenomen destul de rar…”, a mai povestit Călin Gabor.

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 2 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 6 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 6 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 7 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 11 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 12 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 13 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 13 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.