-0.5 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 9, 2023

FOTO: „În umbră”, într-un service auto din Bistrița

12 elevi din clasele a VII-a care învață la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Bistrița (coordonați de profesoara psihopedagog Ana-Iulia Becheș) au experimentat timp de o zi statutul de „umbră”:

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 s-a derulat recent, în cadrul săptămânii Școala Altfel, un inedit proiect: În cadrul programului internațional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement (JA) România și școlile partenere – tinerii au ales profesioniștii din diverse domenii pe care i-au urmărit „din umbră”, în funcție de meseriile pe care doresc să le practice ca adulți.

Acest program educațional de orientare profesională este format dintr-o serie de evenimente locale și naționale, desfășurate în săptămâna „Școala Altfel”. Sunt implicați atât elevii din clasele 0 – X, care merg la locul de muncă al părinților, cât și elevii din clasele terminale de liceu (XI – XII), care merg în shadowing la companii și instituții locale.

Toate acestea au scopul de a stimula curiozitatea tinerilor, de a-i motiva să învețe mai bine și să aplice ceea ce știu în comunitățile lor, sprijinind astfel dezvoltarea locală a acestora.

În cadrul companiei Express Motors Bistrița elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, însoțiți de profesoarele Monica Ștefănuț și Daniela Muscari, au urmărit activitatea inginerului Ciprian Timar în noul service al companiei.

Acesta a răspuns întrebărilor elevilor (completate în Jurnalul Job Shadow Day) și a prezentat pe înțelesul acestora ce înseamnă să lucrezi în această companie, care sunt beneficiile, responsabilitățile fiecărui membru.

Printr-un joc-exercițiu elevii au avut posibilitatea de a câștiga un calendar indicând defecțiunea unei mașini aflate în service. De asemenea, s-au specificat câteva aspecte vitale pentru elevi ca viitori lucrători: comunicarea pe toate palierele, munca în echipă, autoperfecționarea, dorința de a învăța lucruri noi, educația și siguranța în trafic.

Mi-a plăcut tot ce am văzut aici. Am învățat ce înseamnă să repari o mașină, cu ce se ocupă fiecare angajat ca mașina să aibă reparații de calitate. M-a surprins curățenia din service și a oamenilor care lucrează la mașini… Mă așteptam să fie plin de ulei și vopsele. Ne-au spus că acesta este unul din modurile prin care au grijă de mașinile clienților. Mi-ar plăcea să urmez un profil mecanic și să ajung să lucrez aici”, a mărturisit unul dintre elevii care s-au implicat în proiect.

Programul Job Shadow Day este implementat de 17 ani în România. Prin intermediul acestuia, elevilor li se oferă oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă, pentru a înțelege mai bine meseria, sarcinile, responsabilitățile, dar și abilitățile și competențele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei observă cum se defășoară o zi de lucru obișnuită și cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.

Tinerii descoperă astfel noi opțiuni de carieră și află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: „Ce vreau să devin după ce termin școala?”,„Unde vreau să lucrez?”,„Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”.

Mai multe detalii despre acest program sunt disponibile dacă accesați – Junior Achievement România.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.