23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

FOTO: „În umbră”, într-un service auto din Bistrița

12 elevi din clasele a VII-a care învață la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Bistrița (coordonați de profesoara psihopedagog Ana-Iulia Becheș) au experimentat timp de o zi statutul de „umbră”:

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 s-a derulat recent, în cadrul săptămânii Școala Altfel, un inedit proiect: În cadrul programului internațional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement (JA) România și școlile partenere – tinerii au ales profesioniștii din diverse domenii pe care i-au urmărit „din umbră”, în funcție de meseriile pe care doresc să le practice ca adulți.

Acest program educațional de orientare profesională este format dintr-o serie de evenimente locale și naționale, desfășurate în săptămâna „Școala Altfel”. Sunt implicați atât elevii din clasele 0 – X, care merg la locul de muncă al părinților, cât și elevii din clasele terminale de liceu (XI – XII), care merg în shadowing la companii și instituții locale.

Toate acestea au scopul de a stimula curiozitatea tinerilor, de a-i motiva să învețe mai bine și să aplice ceea ce știu în comunitățile lor, sprijinind astfel dezvoltarea locală a acestora.

În cadrul companiei Express Motors Bistrița elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, însoțiți de profesoarele Monica Ștefănuț și Daniela Muscari, au urmărit activitatea inginerului Ciprian Timar în noul service al companiei.

Acesta a răspuns întrebărilor elevilor (completate în Jurnalul Job Shadow Day) și a prezentat pe înțelesul acestora ce înseamnă să lucrezi în această companie, care sunt beneficiile, responsabilitățile fiecărui membru.

Printr-un joc-exercițiu elevii au avut posibilitatea de a câștiga un calendar indicând defecțiunea unei mașini aflate în service. De asemenea, s-au specificat câteva aspecte vitale pentru elevi ca viitori lucrători: comunicarea pe toate palierele, munca în echipă, autoperfecționarea, dorința de a învăța lucruri noi, educația și siguranța în trafic.

Mi-a plăcut tot ce am văzut aici. Am învățat ce înseamnă să repari o mașină, cu ce se ocupă fiecare angajat ca mașina să aibă reparații de calitate. M-a surprins curățenia din service și a oamenilor care lucrează la mașini… Mă așteptam să fie plin de ulei și vopsele. Ne-au spus că acesta este unul din modurile prin care au grijă de mașinile clienților. Mi-ar plăcea să urmez un profil mecanic și să ajung să lucrez aici”, a mărturisit unul dintre elevii care s-au implicat în proiect.

Programul Job Shadow Day este implementat de 17 ani în România. Prin intermediul acestuia, elevilor li se oferă oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă, pentru a înțelege mai bine meseria, sarcinile, responsabilitățile, dar și abilitățile și competențele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei observă cum se defășoară o zi de lucru obișnuită și cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.

Tinerii descoperă astfel noi opțiuni de carieră și află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: „Ce vreau să devin după ce termin școala?”,„Unde vreau să lucrez?”,„Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”.

Mai multe detalii despre acest program sunt disponibile dacă accesați – Junior Achievement România.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: