6.5 C
Bistrița
marți, octombrie 4, 2022

FOTO. O apariţie seducătoare, la Bistriţa: „Animalele nu ştiu că ai sărbători, ai grijă de ele ca de un copil mic…”

Fără îndoială, una dintre apariţiile seducătoare, ieri, la târgul săptămânal Produs în Bistriţa-Năsăud, în centrul oraşului, a fost standul familiei Oprea din Feldru. Este prima familie din judeţ care a primit calificativul de „produs montan” pentru brânza frământată şi caşul de oaie.

Familia Oprea din Feldru a fost de departe una dintre familiile care au atras privirile ca un magnet – ieri, lângă Biserica Evanghelică. „Soţia mea – Magdalena Marina Oprea – este actorul principal în toată afacerea. Dar urmează să nască, i se apropie sorocul, aşa că am scutit-o de drumul ăsta. Am venit la târg cu mama mea, Măriuca…”, ne-a explicat Leon Oprea, soţul Magdalenei Marina Oprea.

Am făcut toate demersurile necesare, au fost verificări de la DSV, de la Camera Agricolă. Au constatat şi ei că e vorba de o calitate superioară. E un produs foarte bun, 100% natural, este totul făcut doar din lapte de vaci care pasc doar pe păşunile montane…”, ne-a mai povestit producătorul din Feldru.

Familia Oprea s-a prezentat în faţa bistriţenilor în costume populare tradiţionale foarte vechi, „de pe vremea bunicilor”:  „Costumul meu e de pe vremea când tatăl meu era ficior. Este foarte vechi, îl îngrijim într-un fel special, îl spălăn de mână, îl păstrăm într-o ladă de zester anume… Cu brânza ne ocupăm de câţiva ani. Avem o micro-fermă de vreo 30 de vaci. Încet, încet, am început să prelucrăm şi laptele. Am venit la Bistriţa cu nişte caş, cu brânză frământată, telemea, caşcaval. Am adus şi brânză la burduf, care tot din caş maturat se face şi se frământă, doar că e ambalată în burduf de porc…”, ne-a mai spus Leon Oprea.

Suntem abia la început… Am început pe când aveam 22 de ani, acum vreo 8 ani, cu şase vaci. Este foarte multă muncă. Multă bătaie de cap. Animalele nu ştiu că ai sărbători, trebuie să ai grijă de ele non-stop, ca de un copil mic… Fără pauză. Dar dacă pui suflet şi îţi place ceea ce faci – iese şi calitatea… Financiar, se poate spune că reuşim să câştigăm rezonabil. Cu subvenţiile pe care le primim de la stat, cu ce mai punem noi – ne descurcăm…”, a recunoscut Leon Oprea.

Familia Oprea se poate lăuda că a fost cea care a spart gheaţa, fiind prima din judeţ care a fost distinsă cu calificativul „produs montan”, la începutul lunii august.

Cele două produse din brânză – caşul şi brânza frământată realizate la ferma din Feldru de Marina Magdalena Oprea PFA – au întrunit calităţile necesare pentru a accede în categoria de „produs montan”: produsul destinat consumului uman, în cazul căruia materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum îți pot schimba rezultatele la loterie viața?

Oamenii rămân deseori la un loc de muncă foarte mult timp din cauza dorinței de bani....

Și ce dacă e toamnă?!? La Casa EMA te bucuri de piscină indiferent de vreme. Familiile au prețuri speciale

Faptul că a venit toamna nu ar trebui să te împiedice să te relaxezi înotând. La...

Vineri și sâmbătă, 20 la sută REDUCERE în magazinele MARECOM! Sărbătoresc 17 ani de când produc costume în fabrica din Năsăud

Producătorul de îmbrăcăminte MARECOM sărbătorește weekendul acesta 17 ani de când produce costume și haine pentru...