Trei expoziții de sculptură și pictură semnate de Paul Târziu, Radu Hangan și Adrian Puțura – toți trei profesori și colegi la Liceul de Arte „Corneliu Baba” au fost vernisate ieri seară, la Muzeul Județean din Bistrița.
Grădinile pierdute încropite de Paul Târziu, picturile semnate de Radu Hangan reunite sub titulatura Cromofob și Amprentele în bronz sau ceramică ale lui Adrian Puțura au umplut secția de Artă Contemporană, ieri seară, la Muzeul Județean.
Sculptorul Adrian Puțura ne-a mărturisit că a încercat să scoată la lumină „obsesiile” din ultimii 15 ani.
„Eu expun mai rar, pentru că așa stă treaba cu sculptura. Am o serie de sculpturi în bronz și în ceramică. Lucrările din ceramică sunt chiar proaspete, sunt realizate anul trecut și anul acesta. Tema abordată se învârte în jurul unor personaje ludice, jucăușe. Mi-a plăcut dimensiunea asta umoristică, haioasă de a prezenta lucrurile.
Lucrările în bronz le-am numit unealta uneltelor. Sunt preocupările și „obsesiile” mele de 15 ani încoace. Am lucrări și din 2008, din 2015. Am încercat cu ocazia asta să le scot pe toate la lumină.
E o bucurie să expun alături de prietenii și colegii mei Paul Târziu și Radu Hangan. Stilurile noastre, chiar dacă sunt atât de diferite, au un numitor comun. Care este acela va trebui să-l descopere și publicul. Suntem colegi și ne cunoaștem între noi. Așa că dialogul între noi curge firesc și simplu. Mai ales că arta este un domeniu în care se poate crea orice, există loc pentru toată lumea, iar între noi nu există termen de comparație”, a mai spus Adrian Puțura.
Paul Târziu a explicat pentru Bistrițeanul.ro că a optat pentru o selecție de picturi realizate din 2020 încoace, din timpul și de după pandemie, până la expoziția de anul trecut.
„Ne-am pus întrebarea dacă nu e cumva riscant să expunem împreună, în aceeași expoziție. Este de fiecare dată o surpriză, un mic șoc să ne vedem lucrările desfășurate așa amplu – alături. Eu cu Radu am mai expus. Nu e o noutate.
Ne cunoaștem de-o viață, am copilărit împreună, ascultăm același gen de muzică… Dar felul în care pictăm este total diferit. Suntem aproape la extreme. Însă lucrăm foarte bine împreună, și în timpul liber, și la Liceul de Arte Corneliu Baba.
Ne înțelegem bine, bănuiam că va ieși ceva bun din tot demersul nostru. Dar pentru mine e o surpriză vizuală de fiecare dată. Radu are anumite contraste puternice în tablourile lui. Este e o explozie de culori în pictura lui dominată de forțe cromatice. În timp ce la mine tonutile și nuanțele sunt mai subtile.
Tema asta a grădinilor pierdute mă obsedează de mulți ani. Am început de curând niște lucrări de dimensiuni mici pe hârtie. Sper să fie altceva decât ce am făcut până acum. Am pornit de la acuarelă, am ajuns la acuarelă și acrilic. De aici s-a ivit numele Grădinilor pierdute…”, ne-a mărturisit Paul Târziu.
La rândul său, Radu Hangan a povestit că s-a axat și pe lucrări de anul trecut, dar și pe unele recente, pictate chiar în ultimele luni.
„Am adus mult mai multe, însă am tot selectat, în timp ce panotam expoziția. Am vrut și am căutat să se potrivească picturile mele cu ale lui Paul – ca stil, ca formă, ca mesaje. Am povestit, la un moment dat, mai în glumă, mai în serios – să expunem toți trei – și pictură, și sculptură. A fost o joacă, la început.
Am avut emoții, ne-a fost teamă că nu se vor potrivi. În final a ieșit ca o carte pe care o citești cu plăcere. Nu o temă de casă sau o lecție… Sculptura a fost aranjată în așa fel încât să aibă libertate să respire. Iar picturile – sunt și intercalate, pe alocuri.
Ne-am „chinuit” vreo două zile, după orele de la școală, să potrivim totul ca într-un puzzle. Să poată fi înțelese și privite în tihnă… Dacă nouă ne-a plăcut și am pus suflet în tot ce se vede aici – ar trebui să simtă și publicul cam același lucru.
Ne-am bucura dacă oamenii ar pleca din expoziție nu doar cu imaginea unuia dintre noi. Ci a tuturor celor trei artiști care au construit-o. Ne-am bucura dacă ar rămâne cu o fărâmă de speranță – că există o luminiță la capătul tunelului și în generația asta de tineri artiști…”, ne-a mărturisit Radu Hangan.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Județean din Bistrița până la începutul lunii iunie.
Despre cele trei expoziții a vorbit istoricul de artă Vasile Duda, Alexandru Gavrilaș, managerul muzeului și Alexandru Pugna – managerul Centrului Județean pentru Cultură.





