20 C
Bistrița
vineri, aprilie 25, 2025

FOTO: Portul autentic românesc, păstrat cu sfințenie într-un sat din județ

Cusut cu migală zile și nopți întregi, costumul popular este și va fi mereu un etalon al tradițiilor care se păstrază din generație în generație. O doamnă din Budacul de Sus face de când se știe porturi și accesorii tradiționale. La 73 de ani impresionează cu peste 100 de costume cusute manual.

Ioana Suciu are 73 de ani, dar muncește ca o tânără de 20. Femeia din Budacul de Sus coase zi și noapte ii, cătrințe, curele, brâuri și câte și mai câte. Nu există provocare pe care să o refuze sau om care să plece nemulțumit. Curtea și casa femeii sunt amenajate într-un stil tradițional care amintește de obiceiurile și viața țăranilor de altădată.

Povestea lui tanti Ioana este una impresionantă. Aceasta coase de la vârsta de 12 ani, iar de când a început, nu s-a mai oprit! La 15 ani s-a căsătorit și și-a făcut singură costumul de mireasă, după cerințele și obiceiurile vremurilor respective. La 38 de ani a râmas văduvă cu cinci copii de crescut, lucru care a ambiționat-o și mai tare să își facă un rost și, mai mult decât atât, să-și urmeze pasiunea.

Fie zi, fie noapte, Ioana Suciu „muncește” neîncetat pentru a satisface toate gusturile și toate pretențiile celor care îi calcă pragul. Nu există interpretă de muzică populară care să nu fi auzit măcar o dată de dânsa.

Deși o dor ochii și îi este greu să mai coase, femeia nu refuză pe nimeni! După ce nepoata acesteia a început să cânte și să devină cunoscută în lumea muzicii, Ioana Suciu a făcut costume pentru cele mai renumite voci din industria muzicii populare. Printre acestea se numără și Mirela Petruș sau Cornelia Ardelean Archiudean. De asemenea, femeia a cusut costume pentru femei din întreaga țară, având comenzi în orașe precum Brașov sau București.

Eu dacă sunt obosită mă pun la cusut și mă relaxez”, spune tanti Ioana, care se împarte între muncile gospodărești și pasiunea pentru costume populare.

Cusutul unui costum complet durează între trei săptămâni și o lună jumătate, în funcție de complexitatea acestuia. Porturile pot fi cusute cu mătase, lâniță sau chiar mărgele, acestea din urmă fiind specialitatea doamnei Suciu.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos: