FOTO: Revista Spice, lansată în Cernăuţi, la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti

FOTO: Revista Spice, lansată în Cernăuţi, la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti

Cea de a XII-a ediţie a Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti s-a desfăşurat recent, la Cernăuţi. Bistriţenii au făcut o impresie deosebită, prezentând revista Spice. Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dirijat de Anghel Urs, a susţinut un spectacol alături de dansatorii coordonaţi de Adrian Paşcu şi solistele Domnica Dologa, Mirela Petruş şi Cristina Retegan.

Ample manifestări culturale au fost organizate recent la Cernăuţi. Organizatori au fost Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti şi Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuţi, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Parteneri în proiect: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, TVR Iaşi, Centrul Cultural „Bucovina” din Suceava, Centrul pentru Cultură Prahova, Consiliul Regional Cernăuţi şi Consulatul General al României la Cernăuţi.

Totodată, evenimentul cultural a marcat şi împlinirea a 15 ani de activitate a Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi.

În cadrul proiectului cultural de la Cernăuţi s-au desfăşurat două Festivaluri Internaţionale de Muzică Populară Românească – „Să-mi cânţi, cobzar …” (ediţia a XII-a) şi „Rapsod Toadere Captari” (ediţia a II-a). Cel din urmă a fost organizat sub forma unui concurs internaţional de interpretare, dar au avut loc şi mai multe spectacole cu artişti cunoscuţi şi ansambluri folclorice din România şi din regiunea Cernăuţi.

Prima zi a acestor manifestări a prilejuit întâlnirea cu oamenii frumoşi ai localităţii Horbova acolo unde, la Căminul Cultural, a avut loc un spectacol de înaltă ţinută artistică. Bucuria oamenilor a fost una de nedescris, sute de spectatori, în frunte cu primarul localităţii, aşteptându-i cu nerăbdare pe artiştii sosiţi din România.

Vineri, 15 noiembrie, alte două spectacole deosebite au avut loc, unul la Iordăneşti, iar altul la Costiceni, în cadrul Festivalului „Rapsod Toadere Captari”, acestea aducând bucurie nespusă pe chipurile românilor din nordul Bucovinei.

Sâmbătă, Palatul „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi a găzduit Spectacolul de Gală al Laureaţilor celor două festivaluri, dar şi momente deosebite aduse în scenă de artiştii prezenţi.

Spectacolele de la Horbova, Iordăneşti şi Costiceni, localităţi cu o populaţie de peste 95% vorbitoare de limbă română, s-au dovedit a fi de o mare încărcătură emoţională, oamenii de acolo primindu-ne cu nespusă bucurie şi cu multe lacrimi în ochi.

Seria manifestărilor culturale a cuprins şi vernisajul Expoziţiei de Fotografie „Bucovina la Centenar” – 100 Fotografi, 100 Fotografii, care a avut loc vineri în incinta Muzeului Regional de Artă din Cernăuţi, un proiect realizat de Dorin Sveduneac şi Asociaţia Fotografică „Bucovina FOTOgenică”.

Sâmbătă, 16 noiembrie, la Centrul Bucovinean de Artă s-a desfăşurat Simpozionul „Vatră dulce strămoşească”, în cadrul căruia cercetători şi etnologi din România au discutat despre soluţionarea problemelor de revitalizare, conservare şi promovare a folclorului autentic românesc.

În cadrul acestuia a fost lansată şi Revista de Cultură „Spice” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – Serviciul Cultură Tradiţională.

Lansată oficial la Bistriţa pe data de 18 octombrie 2019 în cadrul spectacolului de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”, Revista de Cultură „Spice” cuprinde o serie de articole, studii şi cercetări etnoculturale, fiind o oglindă a activităţii Serviciului Cultură Tradiţională şi a fost oferită cu drag prietenilor noştri de la Cernăuţi, dar şi colaboratorilor din ţară. Câteva exemplare au fost donate Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuţi.

M-am bucurat enorm de mult că am avut posibilitatea să lansez Revista „Spice” la Cernăuţi, iar prezenţa mea la aceste manifestări culturale s-a datorat domnului Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava (cel care a şi susţinut patru spectacole în aceste zile în regiunea Cernăuţi alături de Fanfara „Trandafirul” din Calafindeşti) şi, în egală măsură, invitaţiei primite de la domnul Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă, organizatorul tuturor acestor proiecte culturale deosebite.

La evenimentele desfăşurate pe parcursul celor patru zile de sărbătoare a culturii tradiţionale româneşti de la Cernăuţi au participat ansambluri folclorice şi delegaţii culturale din judeţele Prahova, Argeş, Vrancea, Iaşi, Suceava, Botoşani, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud fiind prezent la întâlnirea cu fraţii noştri din nordul Bucovinei cu un grup de dansatori (coordonaţi de coregraful Adrian Paşcu), cu o formaţie instrumentală condusă de dirijorul Anghel Urs şi cu solistele Domnica Dologa, Mirela Petruş şi Cristina Retegan.

Organizatorii ne-au propus zilele acestea la Cernăuţi şi „Caravana filmelor documentare”, constând într-o selecţie de filme documentare realizate de TVR Iaşi în cadrul proiectului „TVR Iaşi 28. Iaşi-Cernăuţi-Chişinău”, o seară culinară tradiţională românească, mai multe lansări de carte, dar şi spectacolul folcloric extraordinar „TVR Iaşi – 28 de ani, acelaşi prieten”, un eveniment de excepţie ce a avut loc la Palatul Academic din Cernăuţi.

La suita de manifestări culturale au participat şi doamna Irina Loredana Stănculescu – Consul General al României la Cernăuţi, dar şi domnul Edmond Neagoe, ministru-consilier, aceştia fiind mereu aproape de românii din Cernăuţi.

Evenimentele de la Cernăuţi au fost organizate, regizate şi prezentate de Iurie Levcic (etnolog, muzicolog, profesor, istoric, cineast, jurnalist), preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi şi coordonatorul Grupului Vocal-Folcloric „Perla” din Cernăuţi, o formaţie ce are în componenţă nu mai puţin de 80 de copii extraordinar de frumoşi, talentaţi şi extrem de bine pregătiţi!

Pentru toate acestea, domnul Iurie Levcic merită respectul nostru profund şi aprecierea pentru munca neobosită pe care o depune, fiind un promotor al culturii tradiţionale româneşti din regiunea Cernăuţi!

Evenimentele culturale de la Cernăuţi s-au dovedit şi de această dată a fi de o importanţă deosebită, având un puternic impact, atât asupra miilor de spectatori prezenţi la evenimente, cât şi a artiştilor participanţi, fiind o sărbătoare de suflet a tuturor românilor din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi din nordul Basarabiei.

Etnolog drd. Smaranda Mureşan
Cercetător Ştiinţific
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

ORA XII a sosit: Fals tratat de vânătoare a identității septembrie 21, 2020 - În Marea Britanie există și o emisiune TV în care oamenii care suspectează pe cineva că și-a falsificat identitatea pe internet, contactează realizatorii emisiunii, iar aceștia fac o investigație jurnalistică pentru a demasca impostorul.
Salut, bistrițeni! Eu sunt Cristian Niculae ! septembrie 20, 2020 - Salut bistrițeni! Eu sunt Cristian Niculae! În această campanie electorală în care am intrat pentru câștigarea Primăriei Bistrița, mulți dintre dumneavoastră mi-ați spus că mă cunoașteți deja, când ne-am întâlnit față în față. M-ați văzut pe străzile pe care locuiți, coordonând și supervizând asfaltarea sau modernizarea lor. M-ati văzut pe șantierele de anvelopare termică a blocurilor.
VIDEO – Aurel Horea, primarul din Ilva Mică: De la proiecte de 13.000 de euro, la proiecte extraordinare, de milioane! septembrie 20, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Aurel Horea din Ilva Mică a trecut în revistă realizările și proiectele implementate în comuna sa. „Primul proiect a fost de 13.000 de euro. În 2005 ni se părea o sumă extraordinară. Proiectul se intuta La nevoi, participăm și noi...”
Judecătorul care l-a achitat pe Jenor Beudean: „Acțiunile lui au fost necesare și proporționale” septembrie 20, 2020 - Judecătorul care l-a achitat pe Jenor Beudean, liberal cu state vechi și candidat pentru fotoliul de primar al comunei Șieu Odorhei, consideră că acesta a reacționat normal atunci când a îmbrâncit o femeie, a tras-o și lovit-o în plină stradă, pentru că îi lovise mașina. În ochii judecătorului, din victimă, femeia s-a transformat într-un infractor, prins în flagrant de Beudean.
VIDEO – Primăria din Beclean angajează 100 de persoane! septembrie 20, 2020 - Primăria din Beclean angajează 100 de persoane - a anunțat primarul Nicolae Moldovan, în studioul Bistrițeanul Live. Aceste persoane trebuie angajate până la finalizarea proiectelor pe fonduri europene care se derulează în localitate. „În felul acesta ajutăm și comunitatea locală, dar și dezvoltarea economică în Beclean. Aceasta a fost viziunea mea pentru Beclean...”
Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, cercetat pentru rele tratamente aplicate minorului septembrie 20, 2020 - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud îl cercetează pe Traian Ogâgău pentru rele tratamente aplicate minorului. Asta după ce primarul orașului Sângeorz-Băi și-a pedepsit fiica de 9 ani, ținând-o dezbrăcată, în genunchi, cu mâinile în sus și cerându-i să îi promită că nu va mai fi obraznică.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un educator, și 14 bistrițeni externați septembrie 20, 2020 - Avem 1.387 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 6 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 14 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.231 cazuri noi de infecție.
Alegeri Locale: Cum să pui ștampila ca votul tău să fie valabil septembrie 20, 2020 - O săptămână ne desparte de alegerile locale. Biroul Electoral Central a emis lista cu situațiile în care un vot e considerat valabil sau se anulează un buletin de vot. Sunt acceptate inclusiv buletinele în interiorul cărora ștampila doar atinge patrulaterul.
Bogdan Ivan Gruia – 250 de tineri pentru viitorul unui județ: Bistrița-Năsăud! septembrie 20, 2020 - Bogdan Ivan Gruia: 250 de tineri pentru viitorul unui județ: Bistrița-Năsăud!  Sunt cei mai mulți tineri candidați într-un județ, din partea oricărui partid, la alegerile locale din 27 septembrie!
Doris Rai: 10 puncte aplicabile IMEDIAT pentru Bistrița septembrie 20, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, a fost întrebată de mai multe ori care sunt primele acțiuni pe care le va lua dacă va ajunge primar. Aceasta a făcut publică lista cu cele 10 proiecte pentru municipiu care pot fi aplicate imediat.
Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! septembrie 19, 2020 - Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! Peste tot pe unde am lucrat, am încercat să las în urma mea lucruri bune, trainice, făcute cum trebuie. Mi-am început cariera profesională în silvicultură. Câțiva ani, am avut cel mai frumos birou din lume: pădurea!
Silviu Rus (PER BN): „Cred că, la 30 de ani de la Revoluție, nu votăm afișe photoshopate sau clipuri mieroase” septembrie 19, 2020 - Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud):  „Se apropie sfârșitul campaniei electorale. O campanie fadă, goală și neinteresantă. Marii lideri se ascund în spatele aparatelor de partid, după cum era de așteptat și fac un joc politic pe bani mulți. Stați liniștiți o să-i recupereze”, a remarcat Silviu Rus, candidatul Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud.
Slătinița – cartierul uitat de administrația bistrițeană septembrie 19, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, s-a întâlnit cu locuitorii din Slătinița. Aceasta a rămas dezamăgită de faptul că localitatea nu s-a dezvoltat. Doris Rai a vizitat locul unde în urmă cu mai bine de 100 de ani se aflau bazinele cu apă sărată pentru care Slătinița era recunoscută. Candidata independentă propune reconstrucția acestor bazine, dar și crearea unei grădini terapeutice.
VIDEO: Peste 30 de milioane de euro, investite în Rodna, în ultimii ani septembrie 19, 2020 - 8 șantiere sunt în plină desfășurare la Rodna, toate derulate pe fonduri europene. Alte 40 de milioane de euro se regăsesc în proiecte depuse care urmează să fie semnate și implementate – a precizat Valentin Grapini, la Bistrițeanul Live.
Moarte…stupidă, într-un bloc din Bistrița septembrie 19, 2020 - Un echipaj al Ambulanței și unul al poliției au fost solicitate azi, pe o stradă din Bistrița Într-o scară de bloc, un bistrițean a căzut pe scări și nu s-a mai putut face nimic pentru el.
Bistrița-Năsăud: 7 cazuri pozitive, printre care un profesor, 15 bistrițeni externați și un deces septembrie 19, 2020 - Avem 1.381 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 7 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 15 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.333 cazuri noi de infecție.
Ți-e expirat buletinul?? AFLĂ în ce condiții poți vota cu el! septembrie 19, 2020 - Alegerile locale sunt la o săptămână depărtare. La Serviciul de Evidență a populației, programul de lucru se prelungește. Totuși, dacă aveți buletinele expirate, puteți vota. AFLĂ în ce condiții:
Peste 100 de elevi trimiși acasă, după cele două cazuri pozitive de COVID 19 de la CNAM și CNLR septembrie 19, 2020 - DSP BN a anunțat ieri că un elev de la Colegiul Național "Liviu Rebreanu" și un profesor de la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" au fost depistați pozitiv cu noul tip de coronavirus. În urma anchetei epidemiologice, s-a decis ca peste 100 de elevi să-și suspende activitatea.
Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni.