FOTO: Surprize de proporții – în interiorul Bisericii Evanghelice!

FOTO: Surprize de proporții – în interiorul Bisericii Evanghelice!

Surprize de proporții au ieșit la iveală în aceste zile, în interiorul Bisericii Evanghelice din Bistrița: „Este o șansă unică pentru arheologia bistrițeană… Este prima cercetare arheologică sistematică și serioasă care se desfășoară în locuri în care până acum nu s-au mai făcut cercetări”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Radu Zăgreanu, arheolog la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud.

De câteva luni de zile, Biserica Evanghelică este închisă publicului din Bistrița: aici se desfășoară ample lucrări de restaurare care au fost posibile în urma unei autorizații din partea Comisiei Naționale a Ministerului Culturii. Înaintea lucrărilor de amenajare, însă, a fost necesară și inițierea unor săpături preventive.

Am deschis deocamdată trei secțiuni, vor urma și altele, în ideea de a surprinde zone în care nu s-a săpat în biserică până acum. Scopul principal ar fi să descoperim diferite faze de construcție a bisericii. Știm că de-a lungul timpului s-a intervenit aici de mai multe ori: au fost momente în care părți ale bisericii au fost reconstituite, altele au fost lărgite… De aceea am ales câteva puncte cheie în care să săpăm, pentru a stabili, pe cât posibil, evoluții cronologice ale construcției Bisericii…”, a explicat Radu Zăgreanu.

Surpriza arheologilor a fost să constate – după doar 7 zile de săpături – că sub lespezile de piatră care au constituit practic pardoseala Bisericii Evanghelice, s-au descoperit mai multe oseminte ale unor schelete umane deranjate, în poziții neobișnuite, ca și cum cineva le-ar fi aruncat de-a valma, unele peste altele.

Foarte puține dintre oseminte au fost descoperite în poziție normală – in situ, cum folosim noi în arheologie, majoritatea sunt deranjate și în poziție secundară”, a admis Radu Zăgreanu.

Între surprize se numără faptul că, până acum, a fost descoperit un singur schelet întreg: deasupra acestuia – dar și dedesubtul său – se aflau alte oseminte disparate, aparținând altor oameni:

Foto @ Radu Zagreanu

Interesant este faptul că istoria veche a Bistriței consemnează în 1639 o decizie a consilierilor de la acea vreme care amintesc de un cimitir vechi în zona centrală a cetății, dar și necesitatea unor demersuri pentru ca mormintele din zonă să nu mai fie pângărite.

Arheologii vor avea o muncă dificilă, în continuare, urmând ca ei să interpreteze descoperirile din Biserica Evanghelică, pentru a afla în ce măsură consilierii de atunci au ajuns la un consens: „Deocamdată tot găsim gropi în care osemintele au fost pur și simplu puse…”, a mai precizat arheologul de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

S-au descoperit, de asemenea, și câteva obiecte de bronz, cuie ruginite cu care erau închise sicriele sau chiar decorațiuni care împodobeau un sicriu de secol 17. Alte 120 de mărgele sau pandantive au fost descoperite sub lespezile Bisericii, alături de obiecte decorative din ceramică. Toate acestea vor fi analizate și restaurate de specialiștii Muzeului Județean din Bistrița.

Până acum s-a săpat o secțiune în zona centrală a Bisericii Evanghelice, despre care nu se știa nimic și nici nu mai fusese cercetată până în prezent. Și pe părțile laterale au fost inițiate săpături: în partea stângă au ieșit la lumină câteva elemente din zidurile sacristiei vechi despre care se știe că era situată pe latura nordică. La un moment dat sacristia a fost reamenajată și lărgită, și tot atunci a fost adăugat și corul poligonal – spațiul în care acum se află altarul.

Pe latura dreaptă sunt șanse să fi găsit secvențe de ziduri care pot fi legate de fazele timpurii ale construcției bisericii.

„Deocamdată, din materialul arheologic descoperit până acum nu putem să facem o datare cronologică bine documentată – asta sigur se va întâmpla abia după ce vom prelucra materialul…

Cercetarea preventivă este derulată de o echipă de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. „Este o șansă unică pentru arheologia bistrițeană, pentru istoria orașului și a bisericii. Până acum în interior s-a săpat foarte puțin… Sunt mari șanse să apară în continuare și alte surprize…”, a subliniat Radu Zăgreanu.

Istoria Bisericii Evanghelice consemnează și existența unor capele sau altare care au aparținut unor familii înstărite din cetatea Bistriței – Capela Sfintei Dorotheea sau Capela Sfântului Mihail, din care cercetătorii speră să descopere măcar câteva urme.

Proiectul intitulat „Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” este coordonat de proiectant general SC Utilitas – Centru de Cercetare Proiectare în domeniul Patrimoniului Construit Cluj. Constructori sunt IASICO Iași și MIS Grup SRL Ilva Mică.

Pentru lucrările de restaurare la acest monument s-a acordat Autorizația de construcție cu nr. 1225/24.10.2017, termenul de execuție fiind de 36 luni. Lucrările au început în 5 octombrie 2018 și trebuie să se încheie în 4 octombrie 2021.

Medicii de familie NU vor să facă de gardă la UPU! CARE le e expliația: acum 16 ore - Managerul Spitalului a explicat că a propus medicilor de familie să facă de gardă la UPU. Cum aceștia au refuzat, Lazany vrea să-i oblige…prin lege. Nu banii ar fi problema lipsei de interes pentru gardă. CARE e explicația medicilor de familie: Codurile de gravitate a problemelor cu care pacienții se prezintă la UPU sunt alb,...
AQUABIS: Lucrări pe Zefirului, până la noapte acum 17 ore - Astăzi, 14.09.2019, între orele 15.30 – 22.00 se va SISTA PARTIAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrita pe strada Zefirului. În acest interval orar se vor executa lucrări de remediere a unei avarii .
FOTO/VIDEO INCREDIBIL! Cu școală renovată, copiii dintr-o localitate bistrițeană sunt nevoiți să facă naveta 10 km acum 17 ore - Situație incredibilă în comuna Negrilești. 16 copii sunt nevoiți să facă naveta 10 kilometri, din Breaza în Negrilești, în ciuda faptului că au o școală proaspăt renovată. Motivul?! Directoarea școlii vrea „rotunjirea” claselor.
Să fie clar! Să parchezi ca un bou nu e fraudă! Avem dovada: acum 20 de ore - Șoferii care parchează pe locuri rezervate persoanelor cu handicap, pe spaţiul verde sau pur şi simplu unde apucă, par să fie tot mai prezenți în peisaj. Funcția pe care o ai într-o instituție ne demonstrează că poți face tot ce-ți poftește suflețelul... oricum nu pățești nimic. Așa și cu parcatul mașinii...
Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca acum 21 de ore - Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o idee, o perioadă de muncă în Anglia și o investiție de 100.000 de euro.
Ford dezvăluie o gamă de vehicule electrificate care va depăși gama de modele cu motorizări convenționale benzină și diesel până în 2022 acum 22 de ore - Ford lansează în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt cea mai puternică gamă de vehicule electrificate din istoria sa. Aceasta include noul Puma EcoBoost Hybrid, noile modele plug-in hybrid Explorer și Tourneo Custom și noua generație a SUV-ului Kuga – primul model Ford care este oferit în versiuni de propulsie mild-hybrid, full-hybrid și plug-in...
VIDEO: Primul liceu ortodox privat prinde contur la Bistriţa…! acum 23 de ore - Existenţa unui liceu ortodox privat la Bistriţa prinde contur: Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Vrei un weekend prelungit?? FII EROU și-l poți avea! acum 2 zile - Prezentă în emisiunea Bistrițeanul.ro, Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii a explicat avantajele donării de sânge. Nu doar că salvează viața celui pentru care donezi, ci și a donatorului. Mai mult, dacă ești erou, poți avea un weekend prelungit. AFLĂ cum:
Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană îți aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla! acum 2 zile - Ştiţi acel moment al zilei, la birou, în care cineva întreabă „Ce mâncăm şi noi astăzi?” şi fiecare începe să îşi dea cu părerea într-un dezacord total? Pentru cei care ar mânca ceva tradițional, dar și pentru cei care vor să fie mai sofisticați, avem soluția! Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla!
ZVONOTECĂ: S-a furat ditai pădurea între Sângeorz-Băi și Maieru! Au rămas doar cioatele, vreo 8000… acum 2 zile - Teoretic, avem o grămadă de instituții plus un ministru al Pădurilor de pe la noi - Ioan Deneș - care ar trebui să vegheze asupra aurului verde din pădurile județului, să fie expoatat cu responsabilitate, legal, etc. Asta a fost teoria. Practic avem o grămadă de slujbași plătiți regește de la bugetul de stat care s-au făcut că nu văd că a dispărut o pădure întreagă, dintre Sângeorz-Băi și Maieru.
Aquabis: Trei străzi fără apă azi, în Bistriţa acum 2 zile - Astăzi, 13 septembrie 2019, se va sista furnizarea apei potabile în  municipiul Bistriţa. Trei străzi vor fi afectate:
Vreți curent gratuit cu fotovoltaice? Trebuie să vă aduceți instalatori de la sute de kilometri distanță acum 2 zile - Începând de ieri, românii care vor electricitate gratuită o bună parte din an vor primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri fotovoltaice. Aceștia pot deveni producători de energie electrică, surplusul fiind practic vândut din nou în rețea.
FOTO/VIDEO: Cap de TIR în flăcări, după un impact cu un autoturism acum 2 zile - Un incendiu violent a izbucnit în Mijlocenii Bârgăului! Un cap de TIR a fost cuprins de flăcări, după impactul cu un autoturism! Echipajele de salvatori se luptă să stingă flăcările!
Firmele nu se înghesuie la licitațiile organizate de Primăria Bistrița. Lipsa ofertanților a blocat inclusiv „Linia verde” acum 2 zile - Mai multe proiecte ale Primăriei Bistrița sunt în stand by, după ce firmele nu s-au prea înghesuit să participe la licitațiile organizate de municipalitate. Printre ele se numără achiziționarea unui ski lift pentru pârtia de schi, dar și a autobuzelor electrice pentru „Linia verde”.
Un sfert din directorii de școală din județ au ajuns în funcții fără concurs acum 2 zile - Aproape un sfert din directorii școlilor din Bistrița-Năsăud ocupă posturile fără să fi dat un concurs pe post, după ce au fost numiți cu delegație în funcție. „De vină” pentru această situație fiind pensionările, dar și faptul că în urma concursurilor de anii trecuți posturile nu au fost ocupate.