21.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

FOTO – Uimitoarea poveste a unui năsăudean: A emigrat în America, și-a crezut soția moartă, s-a recăsătorit. Și-a reîntâlnit soția după 25 de ani!

O emoționantă și uimitoare poveste a ieșit astăzi la lumină! Protagonist este năsăudeanul Petre Nașcu. Acesta și-a lăsat soția, Elisabeta, acasă, pentru a emigra în America. Planul era ca cei doi să se reîntâlnească, după ce Petre strângea destui bani pentru a o aduce și pe ea…

Câțiva ani mai târziu, Petre află că Elisabeta s-a stins din viață.

După un timp, năsăudeanul se recăsătorește. Dar și cea de-a doua soție decedează.

Au trecut 25 de ani de la plecarea sa din România, când Petre află dintr-un anunț în ziar că Elisabeta trăiește. Mai mult, era pornită în căutarea sa.
O fotografie document – expusă la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud – surprinde momentul reîntâlnirii celor doi, după 25 de ani. Emoționanta întâlnire a avut loc în terminalul de autobuze „Union Depot” din Seatle, în 9 august 1931.

 

Fotografia face parte dintr-o impresionantă expoziție inaugurată astăzi, la Arhivele Naționale Bistrița-Nasăud.

Până în 1 septembrie, aici aveți de admirat o serie de documente și acte din fondurile Băncii Aurora – unde bistrițenii își trimiteau agoniseala.

O altă parte a documentelor provin din Prefectura Județului Năsăud – a mai explicat directoarea Arhivelor, Cornelia Vlașin.

Foto deschidere @ Sorin Nica, SUA (Proiect Photo Historia)

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Expozitia intitulata „Şi am plecat spre El Dorado”, dedicată fenomenului emigrării în America de la începutul secolul al XX-lea din judeţul Bistriţa-Năsăud, reprezintă un eveniment cultural din categoria celor cu care Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud ne-a obisnuit în ultimii ani, de când la conducerea institutiei se află doamna Cornelia Vlașin.
    Pentru cei plecați, America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia. Majoritatea celor plecati s-au ocupat cu agricultura ca muncitori necalificați, apoi încet-încet și-au constituit micro-comunități și și-au organizat societăți de ajutorare, și-au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau, au facut economii și-și planuiau intemeierea de gospodării, fie in America, fie acasă în țară. In organizarea expozitiei, a fost necesară o muncă meticuloasă pentru a selecta si a pune laolaltă materialul documentar care să reflecte cât mai fidel emigratia in America, fenomen complex, cu multiple consecinte istorice, sociale și antropologice.
    (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...