-9.3 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

FOTO – Uneori legendele se dovedesc a fi reale: Descoperiri senzaționale la castelul Teleki din Posmuș!

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei a efectuat pe parcursul anului 2020 o serie de cercetări arheologice la castelul Teleki de la Posmuș.

Castelul Teleki din Posmuș se află într-un amplu proiect de restaurare iar una dintre cercetări a identificat fundațiile scării de acces în corpul clădirii centrale ale castelului.

Scara de acces a fost grav afectată de intervenții ulterioare, intrarea în subsolul castelului fiind închisă cu un zid de cărămidă.

Cea mai spectaculoasă descoperire a fost făcută înafara castelului – transmit cercetătorii Muzeului Județean din Bistrița.

Conform relatărilor localnicului Nelu Someșan (care se baza pe o informație cunoscută de la bunicul acestuia), se presupunea că în fostul iaz al castelului, aflat în imediata apropiere a acestuia, au fost aruncate statuile de piatră care existau la intrarea în castel și în curtea acestuia.

Apelând la bunăvoința firmei care se ocupă cu lucrările de renovare și restaurare a castelului, ne-am încercat norocul și – cu ajutorul unui excavator – am efectaut săpături în punctul respectiv”, au povestit specialiștii muzeului. 

Iazul a fost secat în anii de după naționalizarea castelului, devenind ulterior groapă de gunoi pentru casele din jur.

Din această cauză – datorită depunerilor mari de moloz și mizerii, singura șansă de a găsi presupusele statui se putea efectua doar mecanizat.

„Spre surprinderea tuturor, am reușit să descoperim 3 din statuile castelului: 

  • statuia Madonei cu pruncul, care se afla la intrarea în castelul Teleki pe latura stângă – este și cea mai bine păstrată. Lipsește însă capul și jumătate din pruncul Isus;
  • statuia sfântului Joan Nepomuk (Nepomuki Szent János) ce se afla tot la intrarea în castel pe partea dreaptă, din care s-a păstrat doar o jumătate din corp, restul statui fiind spart. Cele două statui erau puse pe câte un piedestal decorat cu motive baroce cu inscripția Ex voto curavit.. datată în 1790.
  • statuie personaj cu haine militare (probabil împărăteasa Maria Tereza) distrusă puternic din care s-au mai recuperat câteva bucăți ce pot fi restaurate.

Statuile au supraviețuit până în anul 1945 când încă se aflau în curtea castelului, deteriorate parțial dar întregi.

Parcul castelului avea mai multe statui cu personaje mitologice despre care nu avem informații mai precise.

Bibliografia veche mai amintește și o serie de statui de lei. În momentul instaurării regimului comunist statuile sunt vandalizate și se pare aruncate în iazul respectiv. Cert este că în urma cercetărilor noastre legenda locală s-a confirmat, iar cercetările din anul viitor e posibil să mai scoată la suprafață alte fragmente de statui”, au concluzionat specialiștii Muzeului Județean din Bistrița. 

Echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud care a contribuit la scoaterea la lumină a acestor vestigii extraordinare au făcut parte dr. Gavrilaș Alexandru – expert restaurare piatră și manager al instituției, Radu Zăgrean, cercetător dr. și arheolog, muzeograful Adriana Stancu și desenatorul Andreea Ilieș.

Foto deschidere @ descoperă.ro

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...