29.5 C
Bistrița
vineri, iulie 19, 2024

FOTO/VIDEO – A venit din Turcia tocmai la Sîngeorz-Băi să caute lână pentru păturile turcilor, chinezilor și englezilor

Prezență exotică azi la Sîngeorz-Băi. Doi turci au venit în orașul-stațiune nu să se relaxeze, ci să caute lână de la mioarele din Bistrița-Năsăud. Haina mioarelor are șanse să se transforme în perne, pături și covoare care ajung în Turcia, dar și în China sau Anglia.

La întâlnirea Forumului Montan din România, care a avut loc în Bistrița-Năsăud, mai exact în orașul-stațiune Sîngeorz-Băi, au participat și doi turci. Este vorba despre reprezentanții celei mai mari companii de procesare a lânii din Turcia.

Aceștia au venit la centrul de colectare a lânii din Sîngeorz-Băi, pentru a negocia eventuala preluare a lânii adunate aici din toate colțurile județului. Turcii au fost dispuși însă să dea doar 0,35 dolari pentru kilogramul de lână nespălată.

Anual, turcii cumpăra deja de câțiva ani de la centrele din Sibiu și Dobrogea, de altfel singurele din țară, în jur de 10.000 de tone de lână. Aceștia sunt singurii care mai cumpără lână nespălată, asta pentru că au unde să o spele și prelucreze, spre deosebire de alte țări europene.

Lâna cumpărată din România se transformă în pături, perne, covoare sau chiar haine care ajung pe piețele din Turcia, China sau chiar Anglia.

„Din lâna de țurcană se fabrică pături și saltele pentru casă. Este o tradiție în Estul Turciei, ca tinerii proaspăt căsătoriți să primească produse pentru pat, set de perne, plapume sau pături. Consumul în Turcia de astfel de produse este de 3.000-4.000 de tone anual, restul mai merge și la covoare și la pături, iar ce este mai subțire merge la textile”, a explicat Ali, reprezentantul companiei turcești prezent la Sîngeorz-Băi.

[arve url=”https://youtu.be/UzDLXBz29IA” /]

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.