13 C
Bistrița
duminică, septembrie 26, 2021

FOTO/VIDEO: Ansamblul profesionist „Dor Românesc”, într-un spectacol de excepție, la împlinirea unui sfert de secol

Sute de bistrițeni au fost prezenți astă-seară la spectacolul aniversar susținut de ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistrița.

Membrii fondatori Alexandru Pugna, Ștefan Cigu, Matilda Pascal Cojocărița – dar și alte persoane care le-au fost alături acum 25 de ani, la înființarea ansamblului – au fost evocate astă-seară pe scena amenajată în curtea Muzeului Județean.

Spectacolul aniversar 25 de ani de „Dor Românesc” a debutat în această dimineață, cu un simpozion. S-a discutat soarta folclorului din România, la simpozion participând directorii Centrelor Județene pentru Cultură din țară.

Le-au fost alături cu sugestii sau alocuțiuni și directorii celor mai importante ansambluri profesioniste.

Peste 30 de invitați au participat la acest simpozion, susținându-și punctul de vedere. „Credem că rezultatul acestei întâlniri este extrem de benefic pentru tot ceea ce se întâmplă cu breasla noastră, cu stadiul culturii tradiționale din România… ”, a remarcat prezentatoarea Iuliana Tudor de la TVR.

La spectacolul aniversar susținut de ansamblul „Dor Românesc” au participat soliștii ansamblului mai vechi și mai tineri.

Au evoluat pe scenă impecabil Matilda Pascal Cojocărița – care l-a convins pe soțul ei, maestrul dirijor Ștefan Cigu – să și cânte alături de ea. 

Din spectacol nu a lipsit nici actualul manager al Centrului Județean pentru Cultură – interpretul  Alexandru Pugna.

Bistrițenii prezenți în curtea Muzeului Județean s-au bucurat și de apariția pe scenă a altor soliști îndrăgiți precum Domnica Dologa, Mirela Petruș sau Anuța Motofelia. 

În aplauzele celor prezenți au evoluat și Nicolae Cioancă, Cristina Retegan, Oana Matei-Coruți, Ioachim Spân, Veronica Bălan, Anamaria Marti.

În public s-a aflat și Costel Cristian Lazăr – subsecretarul de stat de la Ministerul Culturii, dar și autoritățile locale și județene.

Publicul i-a aplaudat la scenă deschisă și pe invitați speciali: Florentina și Petre Giurgi, Ioan Dordoi, Felix Gălan și Cornelia Ardelean Archiudean.

Alături de interpreții consacrați ai muzicii populare, au evoluat și tinerii Vlăduț Sărmaș, Cristina Bugnar, Larisa Bozbici, Bogdan Berbecar și Dorin Rus.

Conducerea muzicală i-a aparținut maestrului Ștefan Cigu.

Dansatorii ansamblului coordonați de coregraful Adrian Pașcu au smuls ropote de aplauze cu dansurile lor tradiționale: 

Spectacolul s-a încheiat cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”. 

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...