S-a deschis și la Bistrița sezonul estival, cu un concert de pomină al muzicienilor de la iarba Fiarelor. Chit că a plouat binișor chiar înainte de concert, toată comunitatea underground din Bistrița – adică zeci de oameni – tineri, mai puțin tineri, familii cu copii, cu motociclete, cu cățel și purcel – au așteptat cuminți să treacă ploaia.
Ne-am bucurat împreună de prima piesă originală a tinerelor speranțe de la Besmeth. Am țopăit fiecare după puteri. Sau ne-am lăsat pradă viselor în ritmul învăluitor care pulsează de fiecare dată în mantrele / doinele / șoaptele izvorâte din iarba Fiarelor…
Atmosfera s-a dovedit magică în final. Au sclipit stele deasupra și legea morală înăuntru, iar luna cât o unghie s-a tot fofilat pe după norii amenințători. Apa din lacul Unirea a clipocit în nesfârșite valuri – amintindu-ne iar de vorba unui înțelept aproape contemporan… Idealul meu este o anumită răcoare…
Ceea ce se poate atinge cu ajutorul unei scări nu ne interesează…
Ceea ce poate fi arătat nu poate fi spus…
În treacăt fie spus – obiectele sunt incolore…
„De mult n-am avut un amestec de emoții ca joi când ne-a purtat ploaia prin câteva momente (și ce momente, că s-a dilatat timpul de numai…!)
cântăm, nu cântăm, cântăm, nu cântăm…
Ce vrem de fapt să zicem e că suntem foarte recunoscători și vă mulțumim că ați răbdat împreună cu noi vremea capricioasă și ne-ați încărcat cu energie pentru tot anul, la ce atmosferă faină a fost la Vamă!”, a transmis Cristian Chiriac, leaderul trupei.
iarba Fiarelor rămâne una dintre cele mai fascinante proiecte muzicale ale Bistriței. S-a lansat în 2018, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz. În prezent este compusă din Cristian Chiriac (voce), Ionuț Burcușel (bass), Claudiu Weber (chitară), Florin Gordon (vioară) și Raul Popițan (tobe și percuție).
Primul album de studio iarba Fiarelor, Desculț, a fost lansat în 2020. Al doilea album – Slobod – a apărut în 2023.
2024 a fost anul unor piese single precum Ofofof și oioioi, Nazarică dar și El Zorab – o construcție sonoră impresionantă care transformă versurile poemului lui Coșbuc într-o poveste contemporană.
Între timp, s-a înființat și o asociație culturală – Dară că da – unde se poate sprijini implicit activitatea celor de la iarba Fiarelor.
- Youtube – www.youtube.com/iarbaFiarelor
- Spotify – open.spotify.com/artist/4D39hA7q8Ja72sP05USBWH?si=nuCmURPZS7WO-f294Zg8Qw
- Bandcamp – iarbafiarelor.bandcamp.com
- Facebook – facebook.com/iarbafiarelorofficial
- Instagram – instagram.com/iarbafiarelorofficial






