9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

FOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, în Biserica Romano-Catolică de pe Șincai

Momente de grație, ieri seară, la Biserica Romano-Catolică de pe Gheorghe Șincai. Bistrițenii au umplut lăcașul de cult, dornici să asiste la un eveniment de excepție, cum nu s-a mai pomenit de ani de zile în Bistrița…

De ani de zile n-au mai prins bistrițenii un concert de orgă atât de frumos cum a fost cel de ieri seară. „Prin amabilitaea domnului profesor Erich Türk şi cu bunăvoinţa părintelui protopop Geréd Péter, parohul bisericii romano-catolice «Sfânta Treime» din oraşul nostru, suntem astăzi la debutul unei stagiuni de orgă care se va desfăşura pe parcursul a cinci luni, până în luna iunie inclusiv”, au anunțat cei de la Betak, inițiatorii evenimentului. 

Evenimentul s-a dovedit o memorabilă incursiune culturală în muzica de orgă din perioada barocă și clasică. A fost, totodată, și prilejul perfect pentru a ne liniști sufletele sau a simți învăluitor bunul gust și marea cultură cotropindu-ne mintea… 

[arve url=”https://youtu.be/fCfZkRKT8uo ” /]

Din program au făcut parte creații celebre compuse de Dietrich Buxtehude sau C. P. Emmanuel Bach. Melomanii din Bistrița s-au delectat și cu câteva compoziții semnate de Johann Sebastian Bach – cum a fost Nun komm, der Heiden Heiland, ultima piesă interpretată de celebrul pianist Dinu Lipatti, în ultima apariție publică, înainte de moartea prematură, la doar 33 de ani. 

[arve url=”https://youtu.be/dpQ-z0q4fqo ” /]

Erich Türk s-a născut în 1972 în Cluj şi este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima”.

A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) şi Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin, dirijat şi basso continuo în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi Moscova.

Între 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica Evanghelică din Mediaş. Este angajat al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din 1995, unde predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră şi organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea ţărilor europene în calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc „Transilvania” şi al altor formaţii camerale.

În calitate de solist şi membru al Ansamblului Baroc „Transilvania”, a efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD, iar cu Ansamblul Baroc „Transylvania” a realizat un DVD documentar cu muzică autohtonă.

Erich Türk s-a implicat de-a lungul carierei sale în revigorarea muzicii vechi şi cercetarea instrumentelor de epocă. A fost invitat în cadrul festivalurilor de profil din ţară. A fondat casa de discuri TransylvANTIQs dedicată culturii muzicale autohtone. La Concursul Internaţional de Orgă „J.S. Bach” 2000, din Bruges, a obţinut premiul doi şi premiul publicului.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.