8.3 C
Bistrița
vineri, martie 24, 2023

FOTO/VIDEO: Concertul Mike Parker’s Trio Theory și spectaculoasa paradă a elevilor de la Liceul „Corneliu Baba” au însuflețit orașul

S-a simțit sufletul orașului pulsând cald și învăluitor, ieri seară, în pasajul VI, în curtea unei case de pe Dornei. Atmosfera fantastică i-a cuprins și pe vecinii care au pândit curioși prin gard sau au dansat din balcoane, pe ritmurile frenetice ale muzicienilor de la Mike Parker’s Trio Theory.

Voluntarii Petrus Italus Trust au amenajat timp de câteva săptămâni curtea de pe Dornei 14-16. Au deschis-o comunității din oraș care s-a bucurat ieri seară de un concert de jazz extraordinar.

O bine-venită infuzie de rock și funk, cu rădăcini adânci în muzica Charles Mingus, Thelonious Monk sau Ornette Coleman. Și un percuționist de două ori nominalizat la premiile Grammy… 

În program a fost inclusă și o paradă de modă coordonată de profesoara Loredana Chiș, de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița. 

Colecția se intitulează 27 twentyseven. Pentru că  am selectat 27 de ținute alb-negru realizate recent, de absolvenții secției de Modă de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”

Ca și atmosferă, chiar mi-a plăcut foarte mult. Prima oară când am văzut curtea, am fost puțin dezamăgită. Am vrut să renunț. Dar au muncit toți foarte mult, iar în final m-au convins să încerc. A ieșit ceva frumos. Iar colecția noastră s-a integrat și ea bine în peisaj”, a explicat profesoara Loredana Chiș.

Colecția de ținute prezentate includ tendințele fashion contemporane, având diverse surse de inspirație. „Unii s-au axat pe anii 2000, alții pe anii 90. Numitorul comun a fost alb-negrul și over-size-ul. Unele ținute au avut accente de tradițional. Altele s-au focalizat pe anii 60-70. Cei care au prezentat colecția sunt elevii Liceului Corneliu Baba”, de la Secția modă. Dar ne-au sprijinit voluntar și elevi de la alte licee, la care mai apelăm în asemenea evenimente…”, ne-a mai explicat prof. Loredana Chiș.

A fost vorba despre o acţiune pilot intitulată „Curţile care ne-adună”, parte a proiectului ACTIVE CITIZENS, implementat de Primaria Bistriţa în cadrul programului URBACT.

Acest spațiu era plin de gunoaie textile, inițial. Primăria Bistrița s-a implicat și am reușit s-o curățăm. Sper ca în timp să reușim să reabilităm și centrala termică, pentru ateliere și expoziții. Deocamdată, acest spațiu este organizat minimal. Este un semn că un astfel de spațiu ne poate aduna împreună…”, a povestit Simion Pop, consilier la Centrul Cultural Municipal și Voluntar Petrus Italus Trust.

Simion Pop a amintit, în deschiderea concertului și de arhitectura comunistă admirabil transformată de elevii Liceului Corneliu Baba care i-au „aplicat un tratament Steampunk”, incluzând-o astfel în peisaj.

Fojgăială de țevi și sisteme de evacuare din spatele clădirilor neoclasice au întruchipat în final o figură acvatică…

A fost activat mecanismul de implicare cetățenească. S-au implicat foarte mulți oameni în acest proiect. Organizațiile din societatea civilă și instituțiile din oraș – cu toții am contribuit câte puțin. Iar împreună cu dumneavoastră, cei care veniți aici, putem crea programul acestui spațiu. Poate să fie teatru, pot să fie concerte de multe feluri sau conferințe…

Sunt lucruri care nu se întâmplă cu decizii de sus, ci pentru că oamenii își doresc asta. Am vorbit cu proprietarii, iar ceide aici au fost de acord. În alte spații nu și-au dorit asemenea evenimente. Am respectat decizia lor. Trebuie să ne bucurăm că ei ne găzduiesc aici. Este, practic, rodul unui parteneriat public-privat”, a mai explicat Simion Pop. 

Seara pe Dornei 14 s-a încheiat cu proiecția unui documentar intitulat „Lines” (Linii), un documentar alb-negru poetic, social, despre evoluția urbanistă a arhitecturii în Bratislava. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...