5.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

FOTO/VIDEO: Concertul Mike Parker’s Trio Theory și spectaculoasa paradă a elevilor de la Liceul „Corneliu Baba” au însuflețit orașul

S-a simțit sufletul orașului pulsând cald și învăluitor, ieri seară, în pasajul VI, în curtea unei case de pe Dornei. Atmosfera fantastică i-a cuprins și pe vecinii care au pândit curioși prin gard sau au dansat din balcoane, pe ritmurile frenetice ale muzicienilor de la Mike Parker’s Trio Theory.

Voluntarii Petrus Italus Trust au amenajat timp de câteva săptămâni curtea de pe Dornei 14-16. Au deschis-o comunității din oraș care s-a bucurat ieri seară de un concert de jazz extraordinar.

O bine-venită infuzie de rock și funk, cu rădăcini adânci în muzica Charles Mingus, Thelonious Monk sau Ornette Coleman. Și un percuționist de două ori nominalizat la premiile Grammy… 

În program a fost inclusă și o paradă de modă coordonată de profesoara Loredana Chiș, de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița. 

Colecția se intitulează 27 twentyseven. Pentru că  am selectat 27 de ținute alb-negru realizate recent, de absolvenții secției de Modă de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”

Ca și atmosferă, chiar mi-a plăcut foarte mult. Prima oară când am văzut curtea, am fost puțin dezamăgită. Am vrut să renunț. Dar au muncit toți foarte mult, iar în final m-au convins să încerc. A ieșit ceva frumos. Iar colecția noastră s-a integrat și ea bine în peisaj”, a explicat profesoara Loredana Chiș.

Colecția de ținute prezentate includ tendințele fashion contemporane, având diverse surse de inspirație. „Unii s-au axat pe anii 2000, alții pe anii 90. Numitorul comun a fost alb-negrul și over-size-ul. Unele ținute au avut accente de tradițional. Altele s-au focalizat pe anii 60-70. Cei care au prezentat colecția sunt elevii Liceului Corneliu Baba”, de la Secția modă. Dar ne-au sprijinit voluntar și elevi de la alte licee, la care mai apelăm în asemenea evenimente…”, ne-a mai explicat prof. Loredana Chiș.

A fost vorba despre o acţiune pilot intitulată „Curţile care ne-adună”, parte a proiectului ACTIVE CITIZENS, implementat de Primaria Bistriţa în cadrul programului URBACT.

Acest spațiu era plin de gunoaie textile, inițial. Primăria Bistrița s-a implicat și am reușit s-o curățăm. Sper ca în timp să reușim să reabilităm și centrala termică, pentru ateliere și expoziții. Deocamdată, acest spațiu este organizat minimal. Este un semn că un astfel de spațiu ne poate aduna împreună…”, a povestit Simion Pop, consilier la Centrul Cultural Municipal și Voluntar Petrus Italus Trust.

Simion Pop a amintit, în deschiderea concertului și de arhitectura comunistă admirabil transformată de elevii Liceului Corneliu Baba care i-au „aplicat un tratament Steampunk”, incluzând-o astfel în peisaj.

Fojgăială de țevi și sisteme de evacuare din spatele clădirilor neoclasice au întruchipat în final o figură acvatică…

A fost activat mecanismul de implicare cetățenească. S-au implicat foarte mulți oameni în acest proiect. Organizațiile din societatea civilă și instituțiile din oraș – cu toții am contribuit câte puțin. Iar împreună cu dumneavoastră, cei care veniți aici, putem crea programul acestui spațiu. Poate să fie teatru, pot să fie concerte de multe feluri sau conferințe…

Sunt lucruri care nu se întâmplă cu decizii de sus, ci pentru că oamenii își doresc asta. Am vorbit cu proprietarii, iar ceide aici au fost de acord. În alte spații nu și-au dorit asemenea evenimente. Am respectat decizia lor. Trebuie să ne bucurăm că ei ne găzduiesc aici. Este, practic, rodul unui parteneriat public-privat”, a mai explicat Simion Pop. 

Seara pe Dornei 14 s-a încheiat cu proiecția unui documentar intitulat „Lines” (Linii), un documentar alb-negru poetic, social, despre evoluția urbanistă a arhitecturii în Bratislava. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.