22.8 C
Bistrița
sâmbătă, august 13, 2022

FOTO/VIDEO – Cu moartea pe moarte călcând… Hristos a înviat…!

Ca în fiecare an, în noaptea de Înviere toate drumurile au dus către biserici – deși a plouat la Bistrița insistent și rece… Înarmați cu umbrele, creștinii au umplut din nou bisericile, ieșind în stradă și ascultând iar odihnitoarele cuvinte „Hristos a Înviat!”

Înfruntând ploaia rece, înarmați cu umbrele – zeci de credincioși au retrăit în această noapte miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, în fața Bisericii cu hramul Sfântul Dumitru de pe lângă Spitalul Județean, ascultând emoționantul îndemn al preoților: Veniți de luați lumină!

Hristos a înviat din morți. Să ne curățim simțirile și să-l vedem pe Hristos strălucind cu neapropiata lumină a învierii. Și, cântându-i cântece de biruință, luminat să-L auzim spunând: Bucurați-vă! Hristos a înviat din morți. Cerurile după cuviință să se veselească și pământul să se bucure. Și să prăznuiască toată lumea cea văzută și cea nevăzută. Căci a înviat Hristos, Veselia cea veșnică…!”, se cântă în slujba specială care se oficiază în noaptea de Înviere…

Misterioasele şi odihnitoarele cuvinte „Hristos a Înviat!” au răsunat din nou împrejurul bisericilor, ca şi răspunsul „Adevărat c-a Înviat!”, după ce preoţii, cu puțin înainte de miezul nopții, și-au aprins de la candela de deasupra Sfintei Mese, o lumânare mare și frumos împodobită, au ieşit cu ea prin sfintele uși, au înalțat făclia cu ambele mâini, rostind de trei ori, cu voce puternică: Veniți de luați Lumină!

S-a citit apoi Evanghelia după Matei care descrie scena Învierii, felul în care a fost descoperit mormântul gol și cuvintele Îngerului: „Duceți-vă degrabă și spuneți ucenicilor Săi că S-a sculat din morți și iată va merge mai înainte de voi în Galileea; acolo îl veți vedea….

Bisericile din Bistriţa s-au luminat treptat, de jur împrejur, iar cei care au participat la slujba de Înviere în aer liber, au urmat acelaşi ritual mereu emoţionant, oferindu-şi lumină unul celuilalt. Acolo unde spațiul le-a permis – conform unui ritual străvechi – credincioșii cu preoții în frunte au înconjurat și biserica de trei ori, intonând „Hristos a înviat din morți / cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / viață dăruindu-le…

[arve url=”https://youtu.be/4opcCLj01gI” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...