FOTO/VIDEO. Destine în devenire: Mergeţi înainte cu obsesiile voastre, nu renunţaţi la învăţătură, nu vă vindeţi sufletul…!

FOTO/VIDEO. Destine în devenire: Mergeţi înainte cu obsesiile voastre, nu renunţaţi la învăţătură, nu vă vindeţi sufletul…!

„Destine în devenire” a fost tema Galei Comunitarium care s-a desfăşurat ieri seară, la Hotel Metropolis, într-o atmosferă selectă, prietenoasă, inspirată de câteva poveşti de excepţie şi sfaturi cu care au fost înconjuraţi cei 10 tineri extraordinari, sărbătoriţi de Asociaţia Comunitarium şi Pov 21.

Ana Emilia Prisăcaru din Şanţ, elevă în clasa a VII-a, Antonia Adelina Avram din Maieru (elevă în clasa a X-a la CNLR), Rebeka Alexandra Imre din Nimigea de Jos (elevă în clasa a VI-a), Niculina Linul din Rebrişoara (elevă în clasa a VII-a), Ioana Marica (elevă în clasa a VII-a, în Leşu), Raluca Camelia Ureche (din Leşu, elevă la Colegiul „George Coşbuc” din Năsăud), Cristina Oniga (din Poiana Ilvei, acum elevă la Colegiul „George Coşbuc” din Năsăud), Beatrice Curtuiuş (din Chiuza, elevă în clasa a VIII-a), Aurel Isip (din Năsăud) şi Andreea Pop (elevă în clasa a VI-a, în Ilva Mică) au fost elevii de nota 10 sărbătoriţi ieri seară la hotel Metropolis, în cadrul Galei Comunitarium.

A fost a treia ediţie a evenimentului organizat de Asociația Comunitarium și Echipa POV21 care au reuşit, preţ de aproape trei ore, să arunce o punte între destine şi generații, să ofere publicului prezent câteva impresionante poveşti de viaţă, dar şi foarte preţioase sfaturi şi răspunsuri din partea invitaţilor care şi-au împărtăşit experienţa la Gala Comunitarium.

Despre cât de important este să gândim cu mintea noastră, despre binele pe care îl visează părinţii pentru copiii lor şi care nu coincide întotdeauna cu ceea ce îşi doresc copiii – a vorbit scriitorul Marin Mălaicu Hondrari, concluzionând că nu are relevanţă să iei 10 pe linie, în schimb are relevanţă să fii un om care poate ajuta mai târziu alţi oameni: „Mergeţi înainte cu obsesiile voastre, nu renunţaţi la învăţătură, nu vă vindeţi sufletul…”

Dora Baba, fondator Scenica, a povestit despre cum a reuşit să creeze o zonă de educaţie nonconformistă bazată pe creativitate – una dintre cele mai importante abilităţi de viitor care le oferă copiilor şansa de a găsi soluţii neaşteptate la diverse probleme, dar şi de a înţelege că succesul nu înseamnă bani, ci împlinire şi mici insule de fericire. „Încercaţi să ajungeţi la steaua voastră şi să staţi acolo unde vă este bine. Alegeţi-vă prieteni buni, nu mulţi. Lumea nu aşteaptă să fie salvată, şi nici nu merită…”

Sorin Moldovan, preot misionar în Bistriţa, a vorbit despre pilda talanţilor, amintind că celui care i s-a dat mult – i se va cere la fel de mult, dar şi despre exemplul tinerilor care au studiat la Paris şi Viena, întorcându-se apoi în ţară pentru a pune o cărămidă la înfăptuirea marii Uniri din 1918. „Voi sunteţi acum mândria noastră şi viitorul nostru. Să nu vă uitaţi neamul, tradiţiile şi ţara… Nu eşti sărac atunci când nu ai bani, eşti sărac atunci când nu mai reuşeşti să visezi şi să lupţi ca să-ţi împlineşti visul. Aşa că visaţi! Şi noi am visat la vremea noastră…”, a conchis preotul Sorin Moldovan.

Titus Banc, antreprenor și filantrop, nu a putut fi prezent fizic a Gala Comunitarium. Destine în devenire – dar a transmis un mesaj video din Malaga, povestind despre profesorii care i-au marcat viaţa de liceu, care i-au spus „nu poţi să faci asta”, ambiţionându-l să se apuce de învăţat şi oferindu-i importante lecţii de viaţă: „Este imposibil să nu reuşeşti dacă insişti aşa cum se cuvine şi dacă îţi urmăreşti visul. Nu ţineţi cont de profesorii care vă spun că nu puteţi sau nu sunteţi buni. Acceptați cu braţele deschise lecţiile de la şcoală, acestea sunt gratuite, în timp ce lecţiile de viaţă trebuie plătite uneori foarte scump…”

Sidor Costinași, profesor şi lider Cercetașii Bistrițeni, John Maxwell Team, a povestit despre începuturile sale, despre viaţa la Feldru, trezitul de dimineaţă sau îngrijitul animalelor, despre marile oportunităţi care nu trebuie ratate în viaţă, dar şi despre riscuri, provocări, destine începute şi reîncepute, funcţii de conducere în care trebuie să fii atent la cei din jur şi generozitate: „Nu contează unde te-ai născut. Contează ce alegeri faci în fiecare zi…”

Stelian Burduhos, gazda TedEx Cluj Eroilor, a fost prezentatorul Galei Comunitarium – presărată şi cu moment artistice susţinute de saxofonistul Codruț Ceoarec, solistul vocal Mihai Turda, dansatorii Andrei Tarniță și Tania Simionca.

Arareori ajung acolo unde vreau, dar ajung aproape întotdeauna acolo unde trebuie să fiu. Destinul conduce jumătate din viaţa unui om. Pe cealaltă o conduce caracterul… Copiii premiaţi în această seară la Gala Comunitarium trebuie să îşi aleagă, nu să accepte destinul… Destinul e scuza celor slabi şi opera celor tari… În spatele acestui eveniment atât de drag nouă stă o întreagă echipă – echipa POV 21, adică o mulţime de oameni frumoşi care presară pretutindeni în jurul lor picături de implicare…”, a mărturisit ieri seară, Gina Bontaş – reprezentantul POV 21. Gala Comunitarium s-a încheiat cu premierea celor 10 elevi extraordinari sărbătoriţi ieri seară.

Sponsorul principal al Galei Comunitarium este Romfulda. Sponsori și parteneri: Acetica Company, BCVO Logistics, Terraqua, CBS, Alma, Oleander. Partener design și print: SepiaPrint.

Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi august 4, 2020 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 4 august 2020, fără apă potabilă - pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Doris Rai: Parc de aventură și distracții în Wonderland august 4, 2020 - Alegerile locale bat la ușă, iar partidele formează deja alianțe politice pentru un mai mare succes. Totuși, Doris Rai rămâne fermă și se aventurează singură în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit deschis despre bistrițeni, politică și administrație în viziunea sa. Unul dintre proiectele sale pentru Bistrița este crearea unui parc de distracții și aventură în Wonderland care poate transforma micul nostru burg într-un oraș turistic.
„Aventură” periculoasă! Doi copii au fost căutați de peste 150 de persoane, după ce au fugit de acasă pe munte august 4, 2020 - 100 de voluntari și zeci de polițiști și jandarmi au căutat ieri seară o fată de 13 ani și pe fratele său de 11 ani. Cei doi au fugit de acasă pe munte, după o ceartă cu tatăl lor. Din fericire, copiii au fost găsiți teferi, într-o localitate învecinată.
Unui singur pacient cu Covid-19 decedat i s-a făcut autopsia în județ august 4, 2020 - De la începutul pandemiei de Coronavirus a fost efectuată o singură autopsie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Deși autopsiile realizate celor infectați cu Covid-19 nu sunt interzise, acestea nu sunt nici recomandate. În ce condiții a fost realizată singura autopsie din județ:
Bistrița-Năsăud și-a tras bariere umane! Cum au ajuns polițiștii să ne spună când vine trenul august 3, 2020 - Finalul de săptămână cu vreme caldă i-a determinat pe bistrițeni să dea o fugă până la munte. Toate bune și frumoase până s-au pornit la drum. Cozile de mașini s-au întins pe câțiva kilometri buni din cauza căilor ferate, care trec strada ca nebunele, la care trebuie să oprești și să te asiguri. Soluția găsită de cei responsabili e demnă de tot râsul. Au inlocuit barierele cu semafoare umane!
Aproape 2.000 de euro! Atât încasau fără drept un bărbat și două femei sub formă de indemnizație august 3, 2020 - Polițiștii au dat peste încă trei persoane care au falsificat documente pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Printre ele se numără și un bărbat. Se pare că fiecare încasa lunar aproape 2.000 de euro, fără a avea dreptul.
Un constructor abonat la bani publici, SRL-ul CJ-ului și un transportator au pus mâna pe întreținerea drumurilor august 3, 2020 - Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județenele pe timp de vară pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului variază între 14 și 15 milioane de lei. Pe contract au pus mâna un constructor abonat la fonduri publice, unul dintre SRL-urile Consiliului Județean și un...transportator.
FOTO/VIDEO: BMW în flăcări lângă mănăstirea din Strâmba august 3, 2020 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu în Strâmba. Un BMW a fost cuprins de flăcări chiar lângă mănăstire. Nu au fost anunțate victime.
Vin cei dragi acasă din străinătate? VEZI lista actualizată a țărilor pentru care vei intra în carantină: august 3, 2020 - Luna august e luna preferată a concediilor, iar cei dragi vin acasă din străinătate. Astăzi a intrat în vigoare noua listă cu țările din care cei care se întorc acasă vor fi nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile. 
NOI locuri de muncă, în BN: Se caută pizzeri, instalatori, ingineri, conducători auto categoria C și CE august 3, 2020 - Angajatorii din Bistrița-Năsăud oferă noi locuri de muncă și în această săptămână. Se caută operatori cabluri electrice, ingineri, pizzeri, sudori, instalatori, consultanți vânzări Electro / IT în Bistrița, Beclean și Năsăud!
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive și 10 persoane vindecate august 3, 2020 - Avem 889 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore trei bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor august 3, 2020 - Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.
Cum va arăta parcarea de pe Bistricioarei, ce promite să rezolve problema locurilor de parcare din centru august 3, 2020 - Cu siguranță zona care „suferă” cel mai mult din cauza lipsei locurilor de parcare este centrul istoric. O parcare supraetajată, prima de acest fel din Bistrița, se pregătește pe strada Bistricioarei. Cum va arăta:
EXCELENT! Un fizician din Beclean a primit 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru cercetare august 3, 2020 - Mihai Miron este unul dintre cei doi români care au primit granturi de 150.000 de euro de la Comisia Europeană, pentru cercetare. Acesta își desfășoară activitatea în Franța.
OPINII: Cât de proastă este școala românească? Care ar fi principala problemă de remediat… august 3, 2020 - „Credeți că cineva intenționează să se ajungă la concluzia că școala românească este (cea mai) proastă?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi. Unul dintre elevii străluciți ai Bistriței – Sergiu Petrușca – acum student în Marea Britanie, la Cambridge, i-a oferit un răspuns memorabil:
Aquabis: Străzi din Sângeorz-Băi și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi august 3, 2020 - Câteva străzi din Sângeorz-Băi rămân fără apă potabilă astăzi, 3 august 2020, anunță Aquabis:
ORA XII a sosit…: Cârtița august 3, 2020 - Motto: "Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier" - Marin Moraru Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.
Campanie electorală cu măști și mănuși! AFLĂ detalii: august 2, 2020 - Campania electorală și alegerile locale bat la ușă! Pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, PNL a elaborat un ghid sanitar care va trebui respectat. Una dintre măsuri prevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție și a mănușilor. VEZI ce alte măsuri au fost luate:
FOTO: Profesoara Paraschiva Borș din Maieru, la ultra-maratonul care străbate România…! august 2, 2020 - La cei 55 de ani ai săi, profesoara Paraschiva Borș a decis că merită să alerge dintr-un capăt în altul al României! Ea participă în aceste zile la un ultra-maraton care a început în cel mai vestic punct al țării și se sfârșește în punctul cel mai estic – plaja Sulina!
Valentin Grapini: Vom avea la Rodna cea mai frumoasă și utilă bază sportivă dintr-o zonă rurală august 2, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună și lucrările pentru care se lucrează în acest moment. Unul dintre cele mai importante proiecte din Rodna este „Baza sportivă”, care a intrat în linie dreaptă odată cu obținerea avizelor de finanțare de la Compania Națională de Investiții.
Ai lucruri în casă, în stare bună, pe care nu le mai folosești? Donează-le pentru Târgul Caritabil și oferă-i Alessiei o șansă la viață: august 2, 2020 - Mobilizare impresionantă a mămicilor din întreaga țară, și nu numai, pentru a ajuta copiii care suferă de SMA 1. În weekend-ul 15 - 16 august se va organiza și la Bistrița un târg caritabil pentru o prințesă de un an și trei luni. DONEAZĂ lucrurile bune pe care nu le mai folosești. AFLĂ detalii despre cum te poți implica și chiar câștiga:
FOTO: GRAV accident la ieșirea din Sângeorz Băi! Cinci victime, printre care doi copii, au ajuns la spital august 2, 2020 - Un accient rutier grav a avut loc în jurul amiezii la ieșirea din localitatea Sângeorz Băi. Trei mașini au fost implicate în accident. În urma impactului un autoturism s-a răsturnat. Cinci persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și 4 decese. 20 de bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 2, 2020 - Avem 886 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de infecție.
EDUCAȚIE: E vremea să-i încurajăm pe copiii noștri să aleagă școlile profesionale: Să învețe o meserie august 2, 2020 - Se va încheia în curând cea de-a doua etapă de înscriere în școlile profesionale. În Bistrița-Năsăud au rămas libere peste 530 de locuri. „Meseria ar trebui să fie într-adevăr o brățară de aur. Haideți să ne întoarcem la adevăratele valori, să nu ne mai fie rușine să muncim. Să-i încurajăm pe copiii noștri să învețe o meserie...”
FACEBOOK POLICE: Săriți, s-au furat cuvintele din dicționar… august 2, 2020 - Nici n-a început bine campania electorală că s-a încins o luptă pe cinste între candidați. Încă nu s-a ajuns la faza pe idei și proiecte, deocamdată asistăm la campionatul local de aruncat lături. Pe alocuri, încăierarea capătă accente comice… De departe avem parte de cea mai interesantă și colorată campanie pentru Primăria Bistrița din ultimii...
Rostul de dimineață: O ființă stranie, în Schullerwald…! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap… august 2, 2020 - Ce mai ființă stranie, în Schullerwald...! Ce figură bizară și uimitoare ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute...! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap... Și nici să ne judece sau să ne ciopârțească – așa cum am merita cu vârf și îndesat...
OPINII: Administrația, “coana mare” fără mentalitate europeană august 2, 2020 - De multe ori m-am întrebat de ce în România lucrurile merg așa cum merg: greoi, cu multă birocrație, cu termene foarte lungi de răspuns la o simplă cerere adresată instituțiilor. De ce? De ce nu facem lucrurile așa cum știm că trebuie făcute pentru a avea sentimentul că trăim într-o țară căreia îi aparținem?! În ultimele decade am observat o radicalizare a populației României care a dus la scindarea acesteia în două tabere. Această scindare s-a produs pe nesimțite, chiar sub ochii noștri. Fără să ne dăm seama, am ajuns combatanți în războiul româno-român. 
Aproape 25 de milioane de lei pentru pagubele produse de inundații în județul Bistrița-Năsăud! august 1, 2020 - Județul nostru a fost, în luna iunie, sub coduri portocalii și roșii de ploi și inundații. Zeci de localități au fost afectate. Guvernul a alocat aproape 25 de milioane de lei pentru localitățile afectate. VEZI repartizarea sumelor:
Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna august 1, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună care se datorează viiturilor care au lovit comuna în luna iunie. Edilul spune că în Rodna mai sunt și alte lucrări pentru care se lucrează în acest moment.
O nouă obligație, pentru primari: „E absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus” august 1, 2020 - Primarii din Bistrița-Năsăud se vor trezi cu o nouă obligație în fișa de post. „Este absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus. Să nu ne mai panicăm prea mult. Să păstrăm un echilibru, să păstrăm normele sanitare, să purtăm mască...”