O inedită expoziție intitulată „Sub floarea de cireș” a fost inaugurată astăzi, la Arhivele Bistrița-Năsăud. Aveți de admirat aici câteva impresionante evantaie uriașe, umbreluțe de soare din bambus, vaze chinezești, piese de mobilier vechi de sute de ani, dar și obiecte din fildeș uimitor sculptate…
„Cel mai vechi exponat este acest dulăpior chinezesc care include și un sertar secret, pentru documente importante, probabil. Datează din secolul 18. Lemnul este gravat impresionant și foarte delicat, iar feroneria este o adevărată lucrătură de artă.
Dulăpiorul i-a aparținut unui ambasador al Elveției din Geneva”, a explicat colecționarul Florian Coșoiu pentu Bistrițeanul.ro.
În ciuda faptului că nu a reușit să ajungă până acum în Asia, fascinația pentru civilizația și arta milenară de aici l-au convins pe colecționarul bistrițean să nu rateze niciun asemenea obiect care i-a ieșit în cale.
„Le-am cumpărat în decursul a 30 de ani, din Elveția. Vă dați seama că aici sunt expuse doar o parte din colecția care este mult mai amplă.
Cel mai scump exponat – datează din 1870 și este specific demnitarilor foarte bogați din Japonia, din „dinastia” sau perioada Meiji. Am aranjat deasupra lui un ceainic tibetan de secol 18 pe care l-am restaurat puțin.
Am adus și evantaie, dar și sculpturi chinezești în plută, îmbrăcate în sticlă, pentru o mai bună conservare”, a precizat Florian Coșoiu.
Din expoziție nu lipsesc nici spectaculoasele figurine Netsuke – celebre sculpturi miniaturale japoneze, adesea reprezentând animale, personaje din folclor, scene din viața cotidiană sau zei. Figurinele erau realizate din fildeș (istoric) sau alt tip de lemn prețios.
Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Bistrițs-Năsăud, și-a așteptat oaspeții cu preparate asiatice, îmbrăcată într-un costum special, în ton cu evenimentul vernisat.
Cornelia Vlașin a mulțumit colecționarului pentru generozitatea de a expune obiectele unice și extrem de valoroase. Acestea provin din India, Inochina, Tibet, Japonia sau China.
„Expoziția va fi deschisă până în luna august. Cei care nu au ocazia să viziteze Asia în această vară, pot încerca să admire o frântură chiar aici, la Bistrița. Trebuie spus faptul că foarte puțin muzee din România se bucură de asemenea obiecte unele dintre ele – unicat. Este, de altfel, menirea Arhivelor să se adreseze societății cu asemenea expoziții care să sensibilizeze opinia publică în legătură cu alte culturi”, a mai subliniat Cornelia Vlașin.
program de vizitare?