FOTO/VIDEO – Gong final la Festivalul bistrițean Mărul de Aur…!

FOTO/VIDEO – Gong final la Festivalul bistrițean Mărul de Aur…!

Ca să poți face umor, dar nu oricum, ci de cea mai bună calitate – așa cum s-a întâmplat la Festivalul Mărul de Aur, trebuie să fii, în prima variantă, sobru, ca să nu zic cioclu… Mușchii feței se „betonează” și tu nu râzi ! Nu râzi, ferească Dumnezeu!  Priviți fața lui Cornel Udrea, din imaginea de mai jos, sau din filmul interviului său – îți vine să spui că ar ședea pe o pioneză… Ha-ha-ha!

Este unul din cei mai renumiți posesori ai penei „brici” a umorului românesc actual. Nu numai că nu râde, dar ai impresia că discută de o temă atât de… „gravidă” că te întrebi dacă mama copilului nu a pățit ceva pe drum! Evident, tot conținutul poantei devine și mai hilar.

Sau, a doua variantă : să râzi și tu, din toată inima, postura regretatului Amza Pelea. Râde el, râzi și tu, râdem toți și el încheie râzând cel mai tare. Enorm ce bine poate să-ți facă o porție de râs! Dragii mei cititori, scumpi prieteni, ascultați-mă, ascultați-mi sfatul!

RÂDEȚI ! Oriunde, oricât și ori de câte ori aveți ocazia!

RÂDEȚI! Îl veți ierta până și pe șeful pe care-l visați în iad, de negru ce-i în cerul gurii – vorba unui epigramist de la festival.

RÂDEȚI! Veți uita de rele și de toți imbecilii ce le-au provocat. Veți pune mîna pe par și-i veți altoi cu zâmbetul pe buze! Hopa, hopa! Aceasta e partea frumoasă a… visului, după ce adormiți… râzând! Face numai bine. Fără napoton, diazepam sau algocalmin. Te scoli dimineața răzbunat, odihnit și gata să mai râzi de altceva, doar începe o nouă zi! Nu-i așa?

Nu vreau să vă plictisesc înșiruind aici cine și ce premii a luat, cine și de ce a participat… Le găsiți pe site-ul festivalului. Remarc doar „Flori dumitrene” – grupul satiric din Dumitra noastră, formație premiată cu premiul al III-lea ex-aequo al festivalului, plus unul din Merele de Aur, din coșul lui Prâslea. Felicitări fetelor!

Nu ai cum să-l ratezi pe Constantin Tiron, din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava – premiul I, pentru figura sa inconfundabilă, „supărat ca nu a fost acceptat cu un rol de compoziție în baletul „Lacul lebedelor” sau pe Maria Isopescu din Vama, tot jud. Suceava, de 10 ani – premiul special al juriului, „cea mai vârstnică concurentă”. Grupul satiric „Anton Pan” din Găiești, jud. Olt – premiul I și Mărul de Aur ediția a XXXIV-a. Să recunoaștem cinstit că a depășit faza de amatori, ca și „Divertisul” de altădată, după sutele de spectacole date în toată țara.

Mi-ar cădea bine, în schimb, dacă aș reuși să vă fac să rețineți câteva nume: Alexandru Câțcăuan, cel mai longeviv director din cultura bistrițeană!

Este „omul-orchestră”, un manager de nota 10, șef al Casei de cultură a sindicatelor bistrițene și, implicit capelmeister-ul tuturor edițiilor Mărului de Aur din Bistrița – adică de 34 de ani urcă, precum Sisif – muntele, fără să se plângă și fără să implore!

A fost ajutat în acest an de Primăria municipiului Bistrița, de Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, de 3 federații sindicale, în principal cea din învățământ, de Stațiunea pomicolă de pe dealurile bistrițene, condusă de același inimos inginer doctor, cercetător științific în domeniul  m ă r u l u i, Ioan Platon și de Cornel Udrea – scriitorul clujean, umoristul de mare calibru, președintele juriului bistrițean, cred, la aproape toate edițiile Mărului de Aur.

Ca președinte al juriului festivalului, Cornel Udrea, un fin prețuitor al tuturor momentelor de pe scena festivalului a constatat că în 2018 a fost o participare mult mai numeroasă a tinerilor. A fost încântat de prezența la Bistrița a lui Costel Pătrășcan, „cel mai important caricaturist social, politic al României actuale”. A ținut să remarce că „Bistrița are cele mai multe oferte culturale naționale și internaționale din România, raportat la numărul de locuitori și la posibilități”. S-a adresat apoi direct concurenților: „Oameni buni, aveți nevoie de texte. Sigur, dacă doriți, puteți continua și cu chestiunile bătătorite, spuse ani în șir de alții, dar atunci riscați să vă pierdeți spectatorii. Umorul e bun dacă este actual! Dacă reflectă, în special, gafele politice, economice, culturale, ale momentului. Lipsa de cultură și/sau pregătire a celor chemați sau puși să /ne/ conducă, acum… Aceasta e materia primă, „marfa” celui mai bun umor! Din numărul mare de volume umoristice, prezentate la festival, eu zic că sunt suficienți scriitori ce v-ar putea ajuta. Nu-i ocoliți! Toți ar avea numai de câștigat”. Nouă, Cornel Udrea ne-a declarat, în exclusivitate, următoarele :

Invitații speciali ai show-ului au fost Valentina Fătu și Vasile Muraru, un prieten devotat al Bistriței – doi actori de primă mărime ai Teatrului de revistă, de satiră și umor „Constantin Tănase” din București.

Iată-i evoluând cu aplomb, într-o scurtă secvență, a recitalului lor de pe scena festivalului :

Apoi, tot în exclusivitate ne-au acordat cu toată amabilitatea acest interviu de suflet :

Și uite așa, au trecut ca gândul, cele două zile, 13-14 aprilie 2018 și s-a încheiat și cea de-a 34-a ediție a Festivalului internațional Mărul de Aur Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, România. Subliniez: 34 de ani! A fost, este util? Viceprimarul municipiului nostru Gelu Muthi cred că are dreptate, de aceea închei cu aserțiunile sale:

„Festivalul Mărul de Aur și-a atins scopul. Este, cu certitudine, încă o cărămidă adusă la edificiul patrimoniului cultural național”. Felicitări tuturor!

VIDEO: Un minut de libertate supremă, în parcul municipal din Bistrița. Peisaj cu ființe neobișnuite aprilie 13, 2021 - Am avut noroc, ce-i drept. Din nebănuite motive, am avut onoarea să surpindem în toată splendoarea - un minut de nesperată libertate, liniște și pace – chiar în parcul municipal din Bistrița! Am admirat îndelung și insistent un peisaj cu buturugă retezată, zumzete și ființe neobișnuite:
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete aprilie 13, 2021 - Medicii de familie ar putea administra vaccinul anti-COVID, în viitorul apropiat. La o primă strigare, doar un sfert dintre medicii din județul nostru s-au arătat interesați să-și imunizeze pacienții. 
Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie:
Lecția Wintercom Bistrița: Cum să crești afacerea în pandemie? aprilie 12, 2021 - Wintercom, producător şi distribuitor de fitinguri injectate din PEHD si PVC şi al soluţiilor pentru apă, gaz şi canalizare, nu s-a lăsat influenţat de pandemie. Ba mai mult, business-ul nu a fost afectat deloc.
Zilele Bistriței de anul acesta, sub semnul întrebării. Dacă permite pandemia, sărbătoarea se mută cu totul în centru aprilie 12, 2021 - Într-o conferință axată pe bugetul municipiului Bistrița pentru anul în curs, primarul Ioan Turc a precizat că încă nu se știe dacă vom avea anul acesta Zilele Bistriței. Dacă totuși va permite pandemia de Covid organizarea lor, acestea se vor muta cu totul în centrul orașului.
Deputatul USR-Plus Lorant Sas, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre: „Traficanții s-au adaptat rapid. Exploatarea victimelor a crescut” aprilie 12, 2021 - „Pandemia COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de persoane ca urmare a măsurilor de carantinare, a restricțiilor de călătorie și a altor restricții. Mai mult, traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie”, a remarcat deputatul USR-Plus Lorant Sas. Acesta a condus delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
FOTO/VIDEO – Tragedie în Munții Rodnei: Cioban găsit înghețat! aprilie 12, 2021 - Salvamontiștii au avut o intervenție dificilă în Munții Rodnei. La doi kilometri de Vârful Pietrosul a fost găsit cadavrul unui cioban. Polițiștii fac cercetări, mai ales că acesta a fost găsit desculț și îmbrăcat sumar.
GROAZNIC: A mers să scoată apă și și-a văzut tatăl fără suflare în fântână! aprilie 12, 2021 - Tragedie la Susenii Bârgăului, unde un bărbat a murit înecat în fântână. Macabra descoperire a fost făcută tocmai de fata acestuia, care a mers să scoată apă și a „recunoscut” capul tatălui său. Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
Se fac angajări la COMSIG Grup! Alte posturi disponibile, în Bistrița aprilie 12, 2021 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: COMSIG Grup angajează mecanic auto, lucrător comercial și șoferi profesioniști categoriile B, C, E (cu atestat transport agabaritic), pentru curse interne și internationale. Se oferă școlarizări și învățare continuă prin programe susținute de AutoItalia, dar și un salariu competitiv plus bonusuri. Despre alte posturi disponibile, aflați mai jos: 
EXCLUSIV: Mutare surpriză în echipa lui Turc! Cel mai performant funcționar din județ îi ia locul fostului primar Moldovan aprilie 12, 2021 - Echipa de consilieri a primarului Turc s-a întregit, după plecarea lui Vasile Moldovan. Locul fostului primar al Bistriței a fost luat de cel mai performant funcționar al județului: domnișoara Mica Oprea.
Asta da! Radu Moldovan a ajuns șef și la PSD Satu Mare aprilie 12, 2021 - Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a primit o funcție importantă și în Satu Mare. A fost numit președinte interimar în organizația județeană din vecini – „pentru a stabili un echilibru” și pentru a pregăti alegerile în PSD Satu Mare.
Anomalia Milaș. Cum au ajuns restricțiile de weekend într-o comună cu un singur localnic infectat cu Covid aprilie 12, 2021 - Comuna Milaș s-a trezit cu două weekenduri de restricții care presupuneau închiderea magazinelor la ora 18:00 și circulația interzisă după ora 20:00 după ce în urmă cu două săptămâni, cu 5 cazuri active, trecea de incidența de 4/mia de locuitori. Cu un singur caz activ, despre care primarul nu știe absolut nimic, weekendul ce tocmai a trecut, locuitorii localității Milaș au fost băgați în case din nou deodată cu găinile.
Și Consiliul Local are pensionari „de lux”. Câte mii de euro îi intră pe card lună de lună unui fost militar aprilie 12, 2021 - Este bine știut faptul că Armata și Ministerul Afacerilor Interne „garantează” pensii confortabile celor din sistem. O astfel de pensie o încasează și un consilier local, căruia lună de lună îi intră pe card sume de ordinul miilor de euro...
Aquabis: Străzi din Rodna și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi. Probleme, și în Piatra aprilie 12, 2021 - Două străzi din Rodna și Prundu Bârgăului rămân fără apă potabilă azi, 12 aprilie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme s-au înregistrat și în localitatea Piatra:
VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!
FOTO: Cu lemne furate în camionetă, a dat nas în nas cu jandarmii aprilie 11, 2021 - Un bărbat a avut o ”întâlnire de neuitat” cu jandarmii, ieri. Acesta a furat lemne din pădure, pe care le transporta cu camioneta. CE a pățit bărbatul:
ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult aprilie 11, 2021 - Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890...! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!
VIDEO – SUPERB: Peste 20 de pui de mistreți, surprinși în zăpadă, în Munții Rodnei aprilie 11, 2021 - Căprioare, capre neagre, cerbi - deja parcă ne-am obișnuit să le vedem în Munții Rodnei. Dar un drumeț a avut parte de o ALTĂ priveliște. Acesta a surprins „29 de giuvaeruri ale muntelui. Așadar, iată ce ți se poate întâmpla când umbli de unul singur, pe poteci ninse, într-o zi de prier capricios”.
Un medic de la Spitalul Județean s-a ales cu sancțiune pentru că a întârziat la o consultație aprilie 10, 2021 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, medicii care nu își fac treaba sau chiar întârzie la program sunt sancționați. Este și cazul unui medic care avea programată o consultație în policlinică, la care a întârziat...
VIDEO: Primarul Eugen Bușcoi, despre o „problemă foarte mare pentru comunitatea din Zagra” aprilie 10, 2021 - Primarul Eugen Bușcoi a recunoscut că este vorba despre o „problemă foarte mare” pentru comunitatea din zonă: pentru a ajunge din Zagra în satul Perișor, oamenii au de făcut un ocol de peste 30 de kilometri. „Și copiii de clasele V-VIII de acolo ar putea fi aduși la școală mult mai simplu...”
Să-l cunoască lumea… din avion! Bistrițeanul „uns” la conducerea aeroporturilor din București și-a pus afiș cu el la intrare aprilie 10, 2021 - „Uns” în luna ianuarie la conducerea Companiei Naționale de Aeroporturi București, bistrițeanul Cosmin Peșteșan s-a gândit să se facă cunoscut încă de la intrarea în Aeroportul Otopeni. Printre primele măsuri luate s-a numărat un afiș de dimensiuni mari cu el, plasat chiar la intrare într-unul din aeroporturile conduse.
FOTO: PANICĂ în gară! O fată s-a prăbușit la pământ, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor aprilie 10, 2021 - Momente de panică aseară, în  Gara Bistrița Nord. Doi tineri au coborât din trenul care venea de la Cluj. Fata s-a prăbușit la pământ, iar prietenul ei a început să strige după ajutor. Din fericire, în zonă se aflau jandarmii...
FOTO: Avansează lucrările la „cea mai frumoasă Sală Polivalentă din țară” aprilie 10, 2021 - „Cea mai frumoasă Sală Polivalentă din  țară” - așa a fost catalogat în 2019 cel mai important proiect sportiv al județului nostru. Lucrările începute la mijlocul anului 2020 se desfășoară în ritm alert, iar complexul sportiv se ridică văzând cu ochii.
Bistrițenii, sătui de reguli?!? Jandarmii au aplicat aseară mai multe amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități: aprilie 10, 2021 - Ploaie de amenzi - aplicate de jandarmi, ieri seară, în Bistrița. Mai mulți bistrițeni s-au „revoltat” pe regulile impuse de autorități, comportându-se ca și cum viața și-ar fi revenit la normal.
Bistrița intră în șantier: Verde pentru lucrările la Linia Verde! aprilie 10, 2021 - Proiectul de mobilitate urbană Linia Verde intră, în sfârșit,  în  etapa de ȘANTIER. Primarul a anunțat că a semnat contractul de începere a lucrărilor. „Vor urma doi ani grei, dar vom căuta soluții și rute alternative!”, a declarat Ioan Turc.
S-a reinventat munca patriotică la Primăria Bistrița! Funcționarii, scoși din birouri să curețe orașul aprilie 9, 2021 - În timp ce bistrițenii așteaptă mai bine de o lună după un certificat de urbanism, funcționarii din Primăria Bistrița sunt scoși la curățenie, ca să-și amintească ce e munca patriotică. Mai bine de 500 de angajați ai municipalității au lăsat pixurile jos, au luat saci de gunoi și s-au apucat de colindat spațiile verzi, locurile de joacă și malurile râului.