7.4 C
Bistrița
marți, martie 28, 2023

FOTO/VIDEO – Gong final la Festivalul bistrițean Mărul de Aur…!

Ca să poți face umor, dar nu oricum, ci de cea mai bună calitate – așa cum s-a întâmplat la Festivalul Mărul de Aur, trebuie să fii, în prima variantă, sobru, ca să nu zic cioclu… Mușchii feței se „betonează” și tu nu râzi ! Nu râzi, ferească Dumnezeu!  Priviți fața lui Cornel Udrea, din imaginea de mai jos, sau din filmul interviului său – îți vine să spui că ar ședea pe o pioneză… Ha-ha-ha!

Este unul din cei mai renumiți posesori ai penei „brici” a umorului românesc actual. Nu numai că nu râde, dar ai impresia că discută de o temă atât de… „gravidă” că te întrebi dacă mama copilului nu a pățit ceva pe drum! Evident, tot conținutul poantei devine și mai hilar.

Sau, a doua variantă : să râzi și tu, din toată inima, postura regretatului Amza Pelea. Râde el, râzi și tu, râdem toți și el încheie râzând cel mai tare. Enorm ce bine poate să-ți facă o porție de râs! Dragii mei cititori, scumpi prieteni, ascultați-mă, ascultați-mi sfatul!

RÂDEȚI ! Oriunde, oricât și ori de câte ori aveți ocazia!

RÂDEȚI! Îl veți ierta până și pe șeful pe care-l visați în iad, de negru ce-i în cerul gurii – vorba unui epigramist de la festival.

RÂDEȚI! Veți uita de rele și de toți imbecilii ce le-au provocat. Veți pune mîna pe par și-i veți altoi cu zâmbetul pe buze! Hopa, hopa! Aceasta e partea frumoasă a… visului, după ce adormiți… râzând! Face numai bine. Fără napoton, diazepam sau algocalmin. Te scoli dimineața răzbunat, odihnit și gata să mai râzi de altceva, doar începe o nouă zi! Nu-i așa?

Nu vreau să vă plictisesc înșiruind aici cine și ce premii a luat, cine și de ce a participat… Le găsiți pe site-ul festivalului. Remarc doar „Flori dumitrene” – grupul satiric din Dumitra noastră, formație premiată cu premiul al III-lea ex-aequo al festivalului, plus unul din Merele de Aur, din coșul lui Prâslea. Felicitări fetelor!

Nu ai cum să-l ratezi pe Constantin Tiron, din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava – premiul I, pentru figura sa inconfundabilă, „supărat ca nu a fost acceptat cu un rol de compoziție în baletul „Lacul lebedelor” sau pe Maria Isopescu din Vama, tot jud. Suceava, de 10 ani – premiul special al juriului, „cea mai vârstnică concurentă”. Grupul satiric „Anton Pan” din Găiești, jud. Olt – premiul I și Mărul de Aur ediția a XXXIV-a. Să recunoaștem cinstit că a depășit faza de amatori, ca și „Divertisul” de altădată, după sutele de spectacole date în toată țara.

Mi-ar cădea bine, în schimb, dacă aș reuși să vă fac să rețineți câteva nume: Alexandru Câțcăuan, cel mai longeviv director din cultura bistrițeană!

Este „omul-orchestră”, un manager de nota 10, șef al Casei de cultură a sindicatelor bistrițene și, implicit capelmeister-ul tuturor edițiilor Mărului de Aur din Bistrița – adică de 34 de ani urcă, precum Sisif – muntele, fără să se plângă și fără să implore!

A fost ajutat în acest an de Primăria municipiului Bistrița, de Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, de 3 federații sindicale, în principal cea din învățământ, de Stațiunea pomicolă de pe dealurile bistrițene, condusă de același inimos inginer doctor, cercetător științific în domeniul  m ă r u l u i, Ioan Platon și de Cornel Udrea – scriitorul clujean, umoristul de mare calibru, președintele juriului bistrițean, cred, la aproape toate edițiile Mărului de Aur.

Ca președinte al juriului festivalului, Cornel Udrea, un fin prețuitor al tuturor momentelor de pe scena festivalului a constatat că în 2018 a fost o participare mult mai numeroasă a tinerilor. A fost încântat de prezența la Bistrița a lui Costel Pătrășcan, „cel mai important caricaturist social, politic al României actuale”. A ținut să remarce că „Bistrița are cele mai multe oferte culturale naționale și internaționale din România, raportat la numărul de locuitori și la posibilități”. S-a adresat apoi direct concurenților: „Oameni buni, aveți nevoie de texte. Sigur, dacă doriți, puteți continua și cu chestiunile bătătorite, spuse ani în șir de alții, dar atunci riscați să vă pierdeți spectatorii. Umorul e bun dacă este actual! Dacă reflectă, în special, gafele politice, economice, culturale, ale momentului. Lipsa de cultură și/sau pregătire a celor chemați sau puși să /ne/ conducă, acum… Aceasta e materia primă, „marfa” celui mai bun umor! Din numărul mare de volume umoristice, prezentate la festival, eu zic că sunt suficienți scriitori ce v-ar putea ajuta. Nu-i ocoliți! Toți ar avea numai de câștigat”. Nouă, Cornel Udrea ne-a declarat, în exclusivitate, următoarele :

[arve url=”https://youtu.be/-uZMro3qxY4″ /]

Invitații speciali ai show-ului au fost Valentina Fătu și Vasile Muraru, un prieten devotat al Bistriței – doi actori de primă mărime ai Teatrului de revistă, de satiră și umor „Constantin Tănase” din București.

Iată-i evoluând cu aplomb, într-o scurtă secvență, a recitalului lor de pe scena festivalului :

[arve url=”https://youtu.be/ARpVvcpl8uE” /]

Apoi, tot în exclusivitate ne-au acordat cu toată amabilitatea acest interviu de suflet :

[arve url=”https://youtu.be/xt9QyNRLg-s” /]

Și uite așa, au trecut ca gândul, cele două zile, 13-14 aprilie 2018 și s-a încheiat și cea de-a 34-a ediție a Festivalului internațional Mărul de Aur Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, România. Subliniez: 34 de ani! A fost, este util? Viceprimarul municipiului nostru Gelu Muthi cred că are dreptate, de aceea închei cu aserțiunile sale:

„Festivalul Mărul de Aur și-a atins scopul. Este, cu certitudine, încă o cărămidă adusă la edificiul patrimoniului cultural național”. Felicitări tuturor!

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...