15.1 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

FOTO/VIDEO: În vile moderne, ca-n sânul familiei. Zeci de copii abandonați învață ce înseamnă „acasă”

Zeci de copii abandonați de familiile naturale în grija statului învață zilele acestea se înseamnă acasă. Asta după ce li s-au pus la dispoziție trei case ultra moderne, dotate cu cele necesare, unde să se dezvolte armonios. Primele două au fost inaugurate astăzi, la Năsăud.

Agitație mare astăzi în centrul Năsăudului, unde au fost inaugurate două case de tip familial, adică două vile moderne, dotate cu tot ce trebuie, care devin „acasă” pentru zeci de copii abandonați în fosta casă de copii din orașul academicienilor.

Acolo, copii cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani, învață cum să trăiască într-o familie și cum să dezvolte deprinderi și abilități care îi vor ajuta în viață. Copiii provin din fosta casă de copii de la Năsăud, care a fost desființată cu această ocazie.

Mâine, o a treia casă de tip familial va fi inaugurată. Aceasta este situată în Bistrița, pe strada Ion Pop Reteganu.

„Fără să supăr sau să jignesc pe cineva, în momentul de față, în aceste case de tip familial, condițiile de viață pentru acești copii sunt cu mult mai bune decât în alte zone ale județului, unde copiii sunt în familiile lor naturale. Aici mă refer la condiții și la infrastructură. Îmi doresc foarte mult ca personalul care va lucra în această casă, colegii mei, de la educatori la psihologi, la asistenți să reușească să le creeze și un cadru familial acestor copii. Ei au ales fiecare să lucreze în acest domeniu și sper să aibă înțelepciunea și capacitatea ca partea aceasta de infrastructură să fie completată și cu partea de suflet, de cadru familial, care le lipsește acestor copii”, a declarat astăzi, la inaugurare, președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan.

Acesta a mai făcut cunoscut faptul că în spatele acestor proiecte se află fundația Hope and Homes for Children, care sprijină copiii abandonați din Bistrița-Năsăud deja de câțiva ani buni.

Doar în cele două case de la Năsăud a fost investită suma de 400.000 de euro. Președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan a mai spus că se vor face eforturi în continuare, până când niciun copil instituționalizat din județ nu va mai trăi în clasicele case de copii.

În total, în cele trei case de tip familial din Năsăud și Bistrița vor locui 42 de copii. Procesul de închidere a Centrului de Plasament Năsăud a început în septembrie 2014, prin parteneriatul încheiat între Hope and Homes for Children, DGASPC Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

În acel moment moment, în centru se aflau 70 de copii și tineri, iar pe parcursul derulării proiectului, numărul lor a ajuns la 82.  -Pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament – pentru 14 s-a reușit reintegrarea în familiile naturale, 19 tineri urmau să părăsească sistemul de protecția și au fost sprijiniți prin programul de integrare socio-profesională, un copil a fost transferat la Serviciul Alternativ de Protecție al Direcției, iar alți 6 au ajuns la asistenți maternali.

Restul de 42 de copii vor crește în cele 3 case de tip familial ridicate în Năsăud și Bistrița. Copiii și tinerii au parte de o bucătărie, de un spațiu comun de tip living și chiar și de o mică terasă și o grădină unde se pot juca. La etaj au fost amenajate camere și băi. Fiecare cameră adăpostește 3 copii.

[arve url=”https://youtu.be/6SUQY5gLbL0″ /]

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?