12.6 C
Bistrița
joi, martie 23, 2023

FOTO/VIDEO: Maifest, celebrat în premieră la Colegiul Liviu Rebreanu, de zeci de elevi ai secției germane

Peste 100 de elevii ai secției germane de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” au celebrat o sărbătoare tradițională pentru comunitățile de sași din Ardeal.

„Ar fi prima ediție Maifest la noi. A fost un început timid, dar ne dorim să continuăm și în viitor această frumoasă tradiție a burgurilor săsești. Sașii sărbătoresc practic reînvierea naturii. Este prima sărbătoare mare după Paști.

Fiecare își planifică sărbătoarea așa cum dorește… La Sibiu, de pildă, s-a celebrat în weekendul trecut. La Reghin s-a întâmplat acum două săptămâni. Alții sărbătoresc la începutul lunii mai. Nu este o zi anume fixă. Fiecare comunitate o celebrează când consideră de cuviință”, ne-a explicat învățătoarea Cristina Armean.

Celebrarea primăverii, prin dans

În eveniment s-au implicat învățătoarele Cristina Armean, Gabriela Tănăsescu, Anamaria Moldovan, Alina Andron și Teodora Popa.

Părinții s-au bucurat din plin de emoționantele momente de spectacol oferite de cei mici.

De asemenea, la Maifest au fost prezenți directoarea Violeta Griga de la Colegiul Liviu Rebreanu, dar și Cristian Roth, președintele consiliului director al Forumului German din Bistrița.

Elevii clasei a X-a G care fac parte din trupa de dansuri tradiționale săsești și-au încântat publicul cu dansuri tradiționale.

Sperăm că această sărbătoare a primăverii să devină o tradiție și la Colegiul Liviu Rebreanu”, a concluzionat profesoara Cristina Armean pentru Bistrițeanul.ro.

Maifestul la sași este ceea ce reprezintă Maialul pentru români. Este o veche sărbătoare de primăvară, care a apărut în Transilvania pe filieră germană, odată cu sașii stabiliți aici.

În timp, sărbătoarea a fost adoptată și de români și maghiari.

Maifest este un vechi obicei din seria de ritualuri și ceremonii dedicate primăverii. Inițial era dedicată în special elevilor și se desfășura la începutul lunii mai.

Elevii școlilor germane așteptau cu nerăbdare Maifestul, explică specialiștii Muzeului Astra din Sibiu. Copiii se pregăteau din timp, învățând cântece și dansuri populare.

Organizați în grupuri, școlarii străbăteau străzile orașului până la locul de desfășurare al Maifestului.

Petrecerea avea loc în aer liber. În Sibiu, Maifestul se desfășura în a treia zi de Rusalii, într-o pădure de la marginea orașului și se termina abia spre înserat. Copiii se adunau la școală, îmbrăcați în haine festive de duminică. Fiecare clasă avea o pancardă. Alaiul era însoțit de fanfară până la locul în aer liber. Părinții aduceau în coșuri mâncarea. Mulți își păstrau pentru această sărbătoare ultima bucată de cârnaț afumat păstrată de la Paști.

Maifestul s-a ținut până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind reînviată în ultimii ani. Practicat în școlile germane, Maifestul reprezintă un bun prilej de dansuri și parade ale portului popular, dar și de jocuri distractive. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...

Delicioasa înghețată de la Gelateria Aniela o găsiți și la magazinul de pe Calea Moldovei!

N-au mai avut răbdare să se încălzească afară, așa că au deschis și magazinașul din partea...