11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

FOTO/VIDEO: Monumental, la Bistriţa, de Ziua Naţională a Franţei…

Monumental concert ieri seară, la Bistriţa: evenimentul a încheiat o amplă serie de evenimente reunite în Sezonul Franța-România / La Saison France-Roumanie – Besançon 100 Bistrița, regards croisés («Besançon 100 Bistriţa, portret în oglindă»).

La centrul Cultural Dacia a avut loc ieri seară un monumental concert dedicat unui faimos compozitor francez – Hector Berlioz. Concertul a fost susţinut de muzicienii de la Noua Orchestră Transilvană, dirijaţi de Pierre Migard.

Totul a început de Ziua Naţională a României şi se încheie de Ziua Naţională a Franţei. Bineînţeles că ne-am gândit să abordăm două piese ale unuia dintre cei mai mari compozitori din muzica universală. De la moartea sa, se împlinesc în 2019 – 150 de ani. Simfonia Fantastică, cu structura sa atipică, în 5 părţi, este o simfonie absolut senzaţională şi copleşitoare de la început până la sfârşit…”, a remarcat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.

Programul a cuprins Uvertura „Carnavalul Roman” şi Simfonia Fantastică op. 14.

[arve url=”https://youtu.be/Ino5h8Hjcmw” /]

Este Ziua Franței și finalul Proiectului Bistrița 100 Besançon din cadrul Sezonului cultural Franța-România. Activitățile interculturale, schimburile de experiență între asociații, școli, artiști, producători locali din Bistrița și Besançon au reușit să relanseze aceste schimburi. Să creeze noi comunități și să dezvolte legăturile existente deja”, a precizat Cristina Iurişniţi, deputatul care a coordonat la nivel local întregul proiect.

Clișeele, stereotipurile nu își mai au locul într-o lume interconectată şi globalizată în care valorile europene sunt un vector al respectării drepturilor fundamentale, un vector intercultural, politic și educațional”, a punctat Cristina Iurişniţi.

Evenimentul a fost oferit de Parlamentul României – Camera Deputaților, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria Municipilui Bistrița şi Institutul Cultural Francez.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...