17.6 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

FOTO/VIDEO – Neurodiversitate și Creativitate. Mai mult decât un diagnostic: O lume uimitoare, traversată de spaime, rușine și speranță

La Casa cu Lei a fost inaugurată ieri seară o expoziție cu totul specială: „NU sunt un diagnostic”. Lucrările pacienților internați în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean și picturile-umbrele realizate de copiii care frecventează Centrul Micul Prinț ne dezvăluie lumea uimitoare pe care o percep ei. Pe alocuri contorsionată, strepezită de spaime, dar și speranță…

Peste 30 de persoane au participat recent la atelierul coordonat de artistul Paul Mureșan, în secția de Psihiatrie a Spitalului Județean. Zeci de copii de la „Micul Prinț”, au pictat umbrele, meduze sau personaje fantastice alături de Georgiana Cotuțiu.

Ambele ateliere de creativitate fac parte din proiectul „Neurodiversitate și creativitate. Intervenții culturale”, finanțat de AFCN. Ambele au scos la lumină o lume uimitoare, pe alocuri contorsionată, strepezită de spaime, dar și speranță, întunecată și misterioasă deopotrivă.

Este un proiect foarte special. Ne-am dorit foarte mult să colaborăm cu secția de psihiatrie a Spitalului Județean din Bistrița”, a explicat în deschidere, psihologul Ana Dragu, coordonatorul Centrului „Micul Prinț”.

Nimeni nu este ferit, nimeni nu este complet protejat. Tulburările psihice se pot întâmpla oricui.

De fapt, probabil că jumătate dintre noi am suferit la un moment dat în viață fie o depresie, fie o anxietate sau o altă tulburare. Sunt lucruri normale, în lumea și presiunea în care trăim”, a mai spus Ana Dragu.

Am trecut de la extaz, la durere, timp de o săptămână. Am fost alături de pacienți de la 19 ani, la 70 – 80 de ani. Majoritatea au început atelierul de pictură alături de Paul Mureșan motivând că ei nu știu desena, sau că n-au desenat în viața lor… În final, a fost o efervescență și o bucurie enormă…”, a mărturisit psihologul. 

Dr. Claudia Ștefănescu, șefa Secției de Psihiatrie de la Spitalul Județean Bistrița, s-a declarat încântată de acest proiect.

Ne-a plăcut foarte mult. Pentru prima oară, pacienții noștri au lucrat cu oameni din afară, cu psihologi și artiști care le-au oferit încredere. I-au convins că deși sunt pacienți – știu și pot să facă o mulțime de lucruri. S-au deschis foarte mult.

Am făcut proiectul acesta pentru că cred că le-am putut aduce o rază de speranță atunci când au lucrat cu artiștii. Avem o altă deschidere dacă privim ochii artei aceste lucruri grele…”, a mai spus dr. Claudia Ștefănescu.

Simion Pop – consilier la Centrul Cultural Municipal, instituția care coordonează proiectul – a subliniat că scopul acestuia este să strângă laolaltă artiști, creatori din diverse domenii și specialiști în domeniul sănătății mintale. Și asta pentru a pune în discuție – pentru comunitatea noastră – problema stigmatizării și a marginalizării persoanelor afectate de probleme de sănătate mintală.

10 octombrie, Ziua internațională a Sănătății Mintale, va fi marcată la Bistrița cu un film documentar spectaculos.

Va fi prezentă și regizoarea. Este un film în care regizoarea discută cu tatăl ei despre schizofrenia acestuia, despre relația dintre ei. După proiecția filmului, va urma o conferință cu specialiști de primă mână despre neurodiversitate și creativitate”, a mai anunțat Simion Pop.

Detalii despre viitoarele activități cuprinse în proiect descoperiți accesând pagina de facebook Neurodiversitate și Creativitate. Intervenții Culturale.  

„Nu sunt un diagnostic”: În 4 octombrie, la Casa cu Lei, admirăm lucrările realizate în Secția de Psihiatrie a Spitalului Bistrița și la „Micul Prinț”

VIDEO: Neurodiversitate și Creativitate: Intervenții Culturale, pentru pacienții cu tulburări psihice din Bistrița

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.