20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

FOTO/VIDEO – Neurodiversitate și Creativitate. Mai mult decât un diagnostic: O lume uimitoare, traversată de spaime, rușine și speranță

La Casa cu Lei a fost inaugurată ieri seară o expoziție cu totul specială: „NU sunt un diagnostic”. Lucrările pacienților internați în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean și picturile-umbrele realizate de copiii care frecventează Centrul Micul Prinț ne dezvăluie lumea uimitoare pe care o percep ei. Pe alocuri contorsionată, strepezită de spaime, dar și speranță…

Peste 30 de persoane au participat recent la atelierul coordonat de artistul Paul Mureșan, în secția de Psihiatrie a Spitalului Județean. Zeci de copii de la „Micul Prinț”, au pictat umbrele, meduze sau personaje fantastice alături de Georgiana Cotuțiu.

Ambele ateliere de creativitate fac parte din proiectul „Neurodiversitate și creativitate. Intervenții culturale”, finanțat de AFCN. Ambele au scos la lumină o lume uimitoare, pe alocuri contorsionată, strepezită de spaime, dar și speranță, întunecată și misterioasă deopotrivă.

Este un proiect foarte special. Ne-am dorit foarte mult să colaborăm cu secția de psihiatrie a Spitalului Județean din Bistrița”, a explicat în deschidere, psihologul Ana Dragu, coordonatorul Centrului „Micul Prinț”.

Nimeni nu este ferit, nimeni nu este complet protejat. Tulburările psihice se pot întâmpla oricui.

De fapt, probabil că jumătate dintre noi am suferit la un moment dat în viață fie o depresie, fie o anxietate sau o altă tulburare. Sunt lucruri normale, în lumea și presiunea în care trăim”, a mai spus Ana Dragu.

Am trecut de la extaz, la durere, timp de o săptămână. Am fost alături de pacienți de la 19 ani, la 70 – 80 de ani. Majoritatea au început atelierul de pictură alături de Paul Mureșan motivând că ei nu știu desena, sau că n-au desenat în viața lor… În final, a fost o efervescență și o bucurie enormă…”, a mărturisit psihologul. 

Dr. Claudia Ștefănescu, șefa Secției de Psihiatrie de la Spitalul Județean Bistrița, s-a declarat încântată de acest proiect.

Ne-a plăcut foarte mult. Pentru prima oară, pacienții noștri au lucrat cu oameni din afară, cu psihologi și artiști care le-au oferit încredere. I-au convins că deși sunt pacienți – știu și pot să facă o mulțime de lucruri. S-au deschis foarte mult.

Am făcut proiectul acesta pentru că cred că le-am putut aduce o rază de speranță atunci când au lucrat cu artiștii. Avem o altă deschidere dacă privim ochii artei aceste lucruri grele…”, a mai spus dr. Claudia Ștefănescu.

Simion Pop – consilier la Centrul Cultural Municipal, instituția care coordonează proiectul – a subliniat că scopul acestuia este să strângă laolaltă artiști, creatori din diverse domenii și specialiști în domeniul sănătății mintale. Și asta pentru a pune în discuție – pentru comunitatea noastră – problema stigmatizării și a marginalizării persoanelor afectate de probleme de sănătate mintală.

10 octombrie, Ziua internațională a Sănătății Mintale, va fi marcată la Bistrița cu un film documentar spectaculos.

Va fi prezentă și regizoarea. Este un film în care regizoarea discută cu tatăl ei despre schizofrenia acestuia, despre relația dintre ei. După proiecția filmului, va urma o conferință cu specialiști de primă mână despre neurodiversitate și creativitate”, a mai anunțat Simion Pop.

Detalii despre viitoarele activități cuprinse în proiect descoperiți accesând pagina de facebook Neurodiversitate și Creativitate. Intervenții Culturale.  

„Nu sunt un diagnostic”: În 4 octombrie, la Casa cu Lei, admirăm lucrările realizate în Secția de Psihiatrie a Spitalului Bistrița și la „Micul Prinț”

VIDEO: Neurodiversitate și Creativitate: Intervenții Culturale, pentru pacienții cu tulburări psihice din Bistrița

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!