-10.4 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

„Nu sunt un diagnostic”: În 4 octombrie, la Casa cu Lei, admirăm lucrările realizate în Secția de Psihiatrie a Spitalului Bistrița și la „Micul Prinț”

Deși sunt dintre noi, sunt ai nimănui. Marți, 4 octombrie, la Casa cu Lei, avem șansa înțelegem cât de mult bine poate face unui pacient cu probleme mentale să fie tratat ca o ființă umană. La fel de valoroasă. „EI sunt NOI…”

Marți, 4 octombrie, de la ora 17, la Casa cu Lei, suntem cu toții invitați la inaugurarea unei expoziții speciale.

Se intitulează „Nu sunt un diagnostic” și face parte din proiectul „Neurodiversitate și Creativitate: Interventii Culturale”. Proiectul este co-finanțat de AFCN și Centrul Cultural Municipal George Cosbuc.

Expoziția conține lucrări surprinzătoare realizate de pacienții Secției de Psihiatrie din Spitalul Județean Bistrița și copiii de la Centrul „Micul Prinț”. 

Vernisajul are loc în luna dedicată activităților de promovare a sănătății mentale și de reducere a stigmei și discriminării asociate tulburărilor psihice – transmit organizatorii.

De ce este important să participăm la vernisajul expoziției „Nu sunt un diagnostic”?

Pentru că dovedim astfel că susținem drepturile pacienților și încurajăm integrarea lor în comunitate. 

Veți fi surprinși de creativitatea și viziunile unice asupra lumii ale semenilor noștri – ne asigură organizatorii. 

Deși sunt dintre noi, sunt ai nimănui.

Am făcut numeroase campanii pentru drepturile pacienților psihatrici. Recunosc valoarea și importanța unei campanii pentru reducerea stigmei în domeniul sănătății mintale. Dacă veți fi alături de noi pentru a le recunoaște valoarea umană și talentul, înseamnă că nu sunt singuri”, mărturisește Ana Dragu, psiholog și coordonator la Centrul pentru Resurse și Referință în Autism Micul Prinț.

Aștept de la STAT cât mai multă implicare, deoarece, de prea mult timp Psihiatria e Cenușăreasa medicinei, fiind GRAV SUBFINANȚATĂ.

Putem să le oferim consiliere și suport. Pentru că le este tare, tare greu. Să îi ajutăm să se informeze din surse sigure și să înțeleagă că cel drag lor nu este definit prin diagnosticul pe care îl are. 

Cunosc prea bine disperarea unui astfel de diagnostic și tot ce vine la pachet cu el.

Dacă vreau ceva, e mobilizare națională și legislație suportivă care să ofere familiilor sprijinul financiar și liniștea necesară de a se ocupa de cei dragi lor și de a contracta măcar serviciile minime necesare recuperării.

Vreau să fiți și VOI alături de ei. Și prin proiecte de acest fel să vă arătăm cât de mult bine poate face unui pacient să fie tratat ca o ființă umană, egal valoroasă. EI sunt NOI”, subliniază Ana Dragu.

Mai multe detalii despre Neurodiversitate și Creativitate: Interventii Culturale puteți urmări accesând linkurile de mai jos: 

VIDEO: Neurodiversitate și Creativitate: Intervenții Culturale, pentru pacienții cu tulburări psihice din Bistrița

INEDIT! Când arta face bine: ateliere de creație pentru pacienții Secției de Psihiatrie

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...