La Bistrița a debutat săptămâna trecută proiectul Neurodiversitate și Creativitate: Intervenții Culturale. Acesta își propus să promoveze drepturile pacienților cu tulburări psihice.
„Ce vrem de fapt să arătăm? Vrem să arătăm că oamenii aceștia nu sunt deloc diferiți. Au talente. Sunt niște oameni care au o experiență de viață din care avem cu toții de învățat. Sunt oameni foarte puternici care, în condiții potrivite, pot oferi foarte multe lucruri societății…”, a explicat psihologul clinician Ana Dragu.
Primul atelier s-a desfășurat deja, săptămâna trecută, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Bistrița. Cel de-al doilea atelier creativ se desfășoară la Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa.
Artiştii Paul Mureşan şi Georgiana Cotuţiu împreună cu psihologul clinician Ana Dragu coordonează aceste ateliere.
Detalii despre ele, dar și despre surprizele pe care le-au descoperit – în emisiunea de mai jos:
Neurodiversitate și Creativitate: Intervenții Culturale este un proiect cultural interdisciplinar co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul a fost accesat de Centrul Cultural Municipal George Coșbuc („Palatul Culturii”) în parteneriat cu Spitalul Județean BN – Secția Psihiatrie și Psihiatrie Cronici, Autism Europa Bistrița, Societatea de Concerte Bistrița și Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.
Proiectul se desfășoară între 6 septembrie și 31 octombrie și conține mai multe tipuri de evenimente. Este vorba despre
- ateliere de creație (pictură, modelaj, colaj și grafică)
- expoziții, conferințe,
- film documentar, teatru și concert
Proiectul implică o mai strânsă colaborare între artiști și specialiști în domeniul sănătății mintale.
Totodată, inițiatorii proiectului doresc să atragă atenția asupra stigmatizării și marginalizării persoanelor cu tulburări sau afecțiuni de sănătate mintală.
INEDIT! Când arta face bine: ateliere de creație pentru pacienții Secției de Psihiatrie