20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

FOTO/VIDEO. Poezia – la Bistrița: Concerte de excepție, poeme pe măsură…

„Fericiți cei ce integrează, fericiți cei integrați     fără voia lor     Era maree    Sub focul căscat în apă    mugea dinăuntru  Scăpăra doar afară  în vis     Mai zi odată visul!   Fă-ne fericiți     fără voie…”

Versurile de mai sus îi aparțin tânărului poet Vlad Moldovan, unul dintre cei șase poeți invitați să citească din creația lor, astă-seară, la Sinagoga din Bistrița, acolo unde astăzi a început ediția cu numărul X a Festivalului internațional de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița”.

Avem parte de o participare cât se poate de spectaculoasă, consistentă și valoroasă… Pe parcursul celor 10 ani, de altfel, au fost la Bistrița muzicieni dintre cei mai expresivi din România și din Europa”, a precizat în deschidere Gavril Țărmure, directorul festivalului „Poezia e la Bistrița”, salutând prezența sopranei Anita Hartig la Sinagogă și mulțumind Consiliului Județean pentru faptul că suportă financiar întregul eveniment, aflat, la un moment dat, sub amenințarea de a fi suspendat.

Degeaba mă umflu eu în pene, ca director al festivalului, când Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari coordonează totul, a mai spus Gavril Țărmure, mulțumindu-le celor doi coordonatori: „Când ai pe cine te baza, toate lucrurile sunt extrem de lejere, orice festival poate să reușească și lumea poate să se bucure...”

[arve url=”https://youtu.be/aEGyeCz79XQ” /]

Din fericire, s-au găsit soluții, iar coordonatorii evenimentului – scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari au subliniat că unul dintre motivele pentru care acest festival este posibil și se organizează în fiecare an îl constituie tocmai publicul special și tânăr format în jurul acestui eveniment.

După o succintă prezentare a invitaților – poeți din România, Republica Moldova, Spania, Belgia, SUA – a fost acordat premiul Librarul anului, la această ediție prozatorului și poetului Mihail Vakulovski (de la Librăria Humanitas, din Brașov), în timp ce poeta Angela Marinescu – cea care a schimbat fundamental poezia feminină contemporană, care și-a dorit la un moment dat să mute în poezie nebunia jazzului de avangardă și care a dinamitat limbajul poetic cu o anume agresivitate care i-a devenit „amprentă” – a primit Premiul de excelență din partea Municipiului Bistrița, amuzându-i pe cei din public cu un discurs lucid, dinamic și (auto)ironic.

A urmat One man show cu Claudiu Fălămaș – absolvent de studii masterale în domeniul Artele Spectacolului la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, actor și solist în trupa de teatru și performance teatral Lipicioșii – care a încropit un concert pe versurile poeților invitați în festival.

Din program nu a lipsit vernisajul expoziției Painted Concerts semnată de Eugen Alupopanu, urmat de primele lecturi poetice: pe scenă au urcat Elena Vlădăreanu, Vlad Moldovan, Sebas Puente Letamendi (Spania), Anastasia Gavrilovici, Dumitru Crudu (Republica Moldova) și Ioan Es Pop.

[arve url=”https://youtu.be/rVpPL49gyPk” /]

Pianistul Eduard Kunz și-a vrăjit auditoriul, deschizând lecturile poetice cu Gaspard de la Nuit (compusă de Maurice Ravel) și încheind seara cu două rapsodii semnate de Franz Liszt.

[arve url=”https://youtu.be/F8hf8ZbM2Ss” /]

Poezia continuă și mâine, la Sinagoga din Bistrița: între orele 19:00 – 20:30 aveți ocazia să participați la lecturi susținute de poeții Ion Mureșan, Ioana Nicolae, Tara Skurtu, Florin Partene, Berta García Faet și Radu Vancu, dar și la micro-recitaluri ale flautistului Matei Ioachimescu, flaut (România- Austria) și Verona Maier (pian).

Programul complet al evenimentului este disponibil AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!