18.8 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

FOTO/VIDEO. Poezia – la Bistrița: Concerte de excepție, poeme pe măsură…

„Fericiți cei ce integrează, fericiți cei integrați     fără voia lor     Era maree    Sub focul căscat în apă    mugea dinăuntru  Scăpăra doar afară  în vis     Mai zi odată visul!   Fă-ne fericiți     fără voie…”

Versurile de mai sus îi aparțin tânărului poet Vlad Moldovan, unul dintre cei șase poeți invitați să citească din creația lor, astă-seară, la Sinagoga din Bistrița, acolo unde astăzi a început ediția cu numărul X a Festivalului internațional de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița”.

Avem parte de o participare cât se poate de spectaculoasă, consistentă și valoroasă… Pe parcursul celor 10 ani, de altfel, au fost la Bistrița muzicieni dintre cei mai expresivi din România și din Europa”, a precizat în deschidere Gavril Țărmure, directorul festivalului „Poezia e la Bistrița”, salutând prezența sopranei Anita Hartig la Sinagogă și mulțumind Consiliului Județean pentru faptul că suportă financiar întregul eveniment, aflat, la un moment dat, sub amenințarea de a fi suspendat.

Degeaba mă umflu eu în pene, ca director al festivalului, când Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari coordonează totul, a mai spus Gavril Țărmure, mulțumindu-le celor doi coordonatori: „Când ai pe cine te baza, toate lucrurile sunt extrem de lejere, orice festival poate să reușească și lumea poate să se bucure...”

[arve url=”https://youtu.be/aEGyeCz79XQ” /]

Din fericire, s-au găsit soluții, iar coordonatorii evenimentului – scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari au subliniat că unul dintre motivele pentru care acest festival este posibil și se organizează în fiecare an îl constituie tocmai publicul special și tânăr format în jurul acestui eveniment.

După o succintă prezentare a invitaților – poeți din România, Republica Moldova, Spania, Belgia, SUA – a fost acordat premiul Librarul anului, la această ediție prozatorului și poetului Mihail Vakulovski (de la Librăria Humanitas, din Brașov), în timp ce poeta Angela Marinescu – cea care a schimbat fundamental poezia feminină contemporană, care și-a dorit la un moment dat să mute în poezie nebunia jazzului de avangardă și care a dinamitat limbajul poetic cu o anume agresivitate care i-a devenit „amprentă” – a primit Premiul de excelență din partea Municipiului Bistrița, amuzându-i pe cei din public cu un discurs lucid, dinamic și (auto)ironic.

A urmat One man show cu Claudiu Fălămaș – absolvent de studii masterale în domeniul Artele Spectacolului la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, actor și solist în trupa de teatru și performance teatral Lipicioșii – care a încropit un concert pe versurile poeților invitați în festival.

Din program nu a lipsit vernisajul expoziției Painted Concerts semnată de Eugen Alupopanu, urmat de primele lecturi poetice: pe scenă au urcat Elena Vlădăreanu, Vlad Moldovan, Sebas Puente Letamendi (Spania), Anastasia Gavrilovici, Dumitru Crudu (Republica Moldova) și Ioan Es Pop.

[arve url=”https://youtu.be/rVpPL49gyPk” /]

Pianistul Eduard Kunz și-a vrăjit auditoriul, deschizând lecturile poetice cu Gaspard de la Nuit (compusă de Maurice Ravel) și încheind seara cu două rapsodii semnate de Franz Liszt.

[arve url=”https://youtu.be/F8hf8ZbM2Ss” /]

Poezia continuă și mâine, la Sinagoga din Bistrița: între orele 19:00 – 20:30 aveți ocazia să participați la lecturi susținute de poeții Ion Mureșan, Ioana Nicolae, Tara Skurtu, Florin Partene, Berta García Faet și Radu Vancu, dar și la micro-recitaluri ale flautistului Matei Ioachimescu, flaut (România- Austria) și Verona Maier (pian).

Programul complet al evenimentului este disponibil AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: