FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară”

FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară”

Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?

Despre asta şi multe alte tulburătoare lecţii de viaţă a fost vorba ieri, la Sinagoga din Bistriţa. Aici s-a desfăşurat Gala Premiilor Antidiscriminare – distincţii oferite de Ana Dragu, coordonatorul Centrului „Micul Prinţ” şi Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud.

Premii în bani, diplome şi cadouri au primit cei de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud – pentru cei 72 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă. Pe scenă au urcat şi reprezentanţi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 4 din Bistriţa – evidenţiată pentru cei 45 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă.

Şcoala Gimnazială din Budacul de Sus s-a numărat de asemenea printre şcolile apreciate pentru cei 40 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă.

Pe podium a urcat şi conducerea Şcolii Gimnaziale Nr 1 din Bistriţa care, dincolo de olimpicii şi performanţele de excepţie pentru care este deja renumită, a reuşit să integreze în învăţământul de masă 37 de elevi cu cerinţe educative speciale.

Un merit deosebit şi un exemplu de bună practică pentru un comportament tolerant, care dă şanse egale de dezvoltare personală tuturor – Şcoala Gimnazială Florian Porcius din Rodna. Aici au fost integraţi 34 de elevi cu cerinţe educative speciale.

Societatea noastră încă nu are maturitatea necesară…

Premianţii acestei seri merită toată preţuirea şi respectul nostru. Pentru că şi-au asumat o muncă deloc simplă. Pentru că îi ajută pe copiii care au nevoie de o educaţie specială şi pentru că îi pregătesc pentru viaţa în comunitate”, a precizat Emil Radu Moldovan, prezent la Gala Premiilor Antidiscriminare.

Îmi pare rău că comunitatea economică din judeţ nu găseşte resursele să fie alături de astfel de momente. Încă o dovadă că societatea noastră încă nu are maturitatea necesară. Nu avem bunătatea şi solidaritatea necesară…”, a remarcat Radu Moldovan. Acesta a adăugat că foarte probabil întreprinzătorii din judeţ ar fi putut să facă întreaga gală mult mai frumoasă.

Integrarea unui copil cu TSA sau alte nevoi speciale în învăţământul de masă presupune un efort intens din partea familiei şi a cadrelor didactice. Este, totodată, un demers terapeutic profesionist, susţinut şi de lungă durată. Însă experienţa statelor europene cu istoric de integrare şcolară ne arată că beneficiile obţinute pe termen lung sunt pe măsura efortului.

Copiii învaţă că sunt la fel de valoroşi ca şi copiii neurotipici. Iar potenţialul lor este cultivat astfel încât să dobândească cât mai multe abilităţi de viaţă independentă şi să contribuie la rândul lor la crearea unui climat social cât mai aproape de ideal. Școlile premiate sunt adevărate modele de încredere şi dăruire la nivel naţional…”, au transmis organizatorii evenimentului

Emoţionant program artistic, la cea de-a IV-a ediţie a Premiilor Antidiscriminare

 Miruna Maria Bologa, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, clasa profesor Melinda Deac:

Eduard Dragu Sălăgean, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, clasa profesor Lidia Pavăl:

Savuros şi aplaudat insistent a fost şi Matei Agafiţei, elev în clasa pregătitoare la Școala Gimnazială nr. 4. Iar elevii de la Infoel, coordonaţi de profesorul Dan Coman, s-au dovedit impresionanţi într-un meci demonstrativ de debate.

Împărţiţi în două tabere – „Guvernul” şi „Opoziţia” , elevii au argumentat pro şi contra pe marginea temei „Este loc pentru copiii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă?

Cât de dificil este să însoţeşti în fiecare zi la şcoală copii cu cerinţe educative speciale? Care sunt provocările unei asemenea „meserii” sau care sunt satisfacţiile ei? Ne-au lămurit în legătură cu ingredientele unei incluziuni de succes – facilitatorii școlari de la Centrul „Micul Prinț”.

Ceremonia de decernare a Premiilor Antidiscriminare s-a încheiat cu o colindă interpretată de Maria Matean – preşedinta Consiliului Elevilor de la Infoel, dar şi o reputată interpretă de folk.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa, Asociaţia Autism Europa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud şi Colegiul Tehnic Infoel.

Vaccinarea copiilor – obligatorie!? Se anunță amenzi uriașe pentru părinți, în anumite cazuri ianuarie 27, 2020 - Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România, chiar de la finalul lunii februarie! Autoritățile vor să țină astfel sub control bolile care pot fi prevenite prin imunizare. Se anunță amenzi astronomice, în anumite situații, pentru cei care refuză:
Se întâmplă în Bistrița: În amintirea milioanelor de victime ale Holocaustului… ianuarie 27, 2020 - Cele 6 milioane de victime care s-au stins în urma atrocităților din lagărele de concentrare nazistă Auschwitz - Birkenau vor fi comemorate mâine, la Sinagoga Bistrița. 
Aproape 900.000 de lei dați de CJ primăriilor! VEZI la ce trebuie să folosească acești bani: ianuarie 27, 2020 - Consilierii județeni vor aproba alocarea a aproape 900.000 de lei, primăriilor din județ. Acești bani vor veni în ajutorul organizării unor licitații. Iar produsele vor ajunge la școli.
Vrei să-ți păstrezi mașina cumpărată cu volan pe dreapta? Pune-ți câteva mii de euro „la ciorap””! ianuarie 27, 2020 - Unul dintre efectele brexit-ului este și interzicerea folosirii pe drumurile din România a mașinilor cu volan pe dreapta. Există o variantă de a le păstra, dar asta implică modificări aduse autoturismului. Iar costurile pot trece de 2.000 de euro.
Fotolii speciale la Oncologie, pentru mai mult confort în timpul administrării citostaticelor ianuarie 27, 2020 - Pacienții oncologici vor avea parte anul acesta de mai mult confort atunci când li se administrează citostaticele. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița vrea să achiziționeze fotolii speciale în acest sens.
Clop cu pană de păun, printre cadourile primite de președintele Klaus Iohannis anul trecut. Cât a costat: ianuarie 27, 2020 - Printre cadourile primite de președintele Klaus Iohannis anul trecut se numără o șapcă de la Donald Trump, tablouri și chiar și un clop cu pană de păun. Acesta a fost realizat de un artist din Bistrița-Năsăud. Cât a costat:
Se caută jurist pentru Camera Notarilor! Oferte deosebite, la Îndemînarea SRL și Biroul de Construcții Bistrița ianuarie 27, 2020 - Camera Notarilor Publici caută spre angajare un jurist! Posturi libere la Îndemânarea SRL, dar și la Biroul de Construcții Bistrița care angajează arhitect, proiectant, inginer geodez și asistent manager! Oferte deosebite, mai jos:
FOTO/VIDEO: Un bărbat și o femeie, prinși în flagrant cu 6 kg de cannabis ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au organizat o acțiune de prindere în flagrant a două persoane bănuite de trafic de droguri. Mașina, în care se aflau cei doi a fost oprită în trafic. În interior, polițiștii au găsit 6 kg de cannabis. AFLĂ detalii:
Voință și ambiție: Claudia Rostaș, crescută la Centrul pentru Protecția Copilului Beclean, luptă pentru supraviețuire! ianuarie 27, 2020 - Claudia Rostaș are 28 de ani, a crescut la Casa de copii Beclean și muncește ca femeie de serviciu în Cluj. A stârnit admirația tuturor, evoluând într-un intens reality show difuzat de Kanal D. „Ești un exemplu viu de voință și încă o dată dovedești că omul simplu, plin de voință, credință și ambiție, depășește orice obstacol!”
Doi tinerei prinși, în mașină, cu pliculețe cu substanțe albe și verzi! ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au oprit în trafic un autoturism. Doi tinerei, de 19 și 21 de ani, s-au ales cu dosare penale. Aceștia aveau asupra lor mai multe plicuțele cu subtanțe albe și verzi. Fiind suspecte a avea efect psihotrop, cazul a fost declinat structurii competente.
Aquabis: Trei localități din județ rămân fără apă potabilă astăzi ianuarie 27, 2020 - Trei localități din județ rămân fără apă potabilă astăzi, pentru câteva ore – anunță Aquabis.
MICA ROCADĂ: Curtean schimbă poziția, dar nu clădirea! De la Consiliul Județean trece la Prefectură ianuarie 27, 2020 - Liberalul Eugen Curtean și-a anunțat demisia din funcția de consilier județean. Poziția acestuia va fi preluată de liberalul Călin Sbîrciu. Curtean nu se va muta însă prea departe. Se pare că acesta va fi numit în funcția de subprefect.
EXCEPȚIONAL Un sîngeorzan se luptă să reprezinte Norvegia la Eurovision ianuarie 27, 2020 - Norvegia are șanse să fie reprezentată anul acesta la Eurovision tocmai de un român. Este vorba despre Alexandru Grindvoll, un tânăr cu origini în Sîngeorz-Băi. Se pare că mama sa s-a stabilit în Norvegia în urmă cu mai bine de două decenii.
FOTO: Cafe Noir și-a mărit bucătăria! Și meniul! Crema catalană și fructele de mare, noutățile din meniu! ianuarie 27, 2020 - Oricând ai ajunge la Cafe Noir, cafeneaua prietenoasă, plină de grupuri de prieteni, de pe strada Crinilor din Bistrița, vei găsi nu doar cafeaua excepțională a celor de la River, servită în zeci de sortimente, ci și mâncare bună, bună de tot. Pentru a face față tuturor comenzilor ( acum mâncarea se livrează și la domiciliu), bucătăria a fost mărită și adaptată noilor provocări venite din partea clienților. Mai mult, și în meniu sunt noutăți!
Cupa EHF: Gloria Bistrița – Odense Handbold 25-23 (13-12): O victorie cât toată Liga Florilor ianuarie 26, 2020 - Gloria Bistrița nu a cedat niciun centrimetru pătrat din terenul Sălii Polivalente în această seară, jucându-și până la fluierul final șansele de-a continua în Cupa EHF, chiar dacă acestea păreau mici.