28.8 C
Bistrița
marți, iunie 28, 2022

FOTO/VIDEO: PROTEST la calea ferată din Livezile! Ce spun autoritățile și cei de la CFR

Mai mulți șoferi s-au adunat azi la trecerea la nivel cu calea ferată din Livezile, unde s-a format ad hoc un protest al celor nemulțumiți de traficul îngreunat de la intrarea și ieșirea din localitate, unde șoferii sunt nevoiți să oprească pentru a se asigura la trecerea peste calea ferată. La orele de vârf se stă în trafic chiar și câteva zeci de minute.

Protestatarii au acuzat lipsa de interes a celor de la Ministerul Transporturilor și de la CFR.

Ar trebui semnalizate acustic și luminos trecerile la nivel cu calea ferată de pe Drumul Național 17, care leagă Bistrița de Suceava

Glasurile conducătorilor auto au sunat la unison: ”Desființați trecerea asta, dacă nu sunteți în stare să o semnalizați cum trebuie”, au strigat mai mulți șoferi aflați în tranzit prin zonă.

”Suntem extrem de supărați pentru că suntem legați de Bistrița. Acolo avem cei mai mulți dintre noi locul de muncă. Pierdem în fiecare dimineață cel puțin 45 de minute. Traficul e aproape paralizat din cauza trecerii la nivel cu calea ferată.

Ne-am bucurat când am văzut că au început lucrările, acum ceva timp. Au pus un covor asfaltic roșu, au montat un panou voltaic și o lampă stradală. Așteptam să pună măcar o barieră sau un semafor. Muncitorii au plecat și de atunci nimeni nu a mai făcut nimic”, ne-a spus unul dintre participanții la protest.

”Avem copii mici, se mai îmbolnăvesc, se mai lovesc. În caz de o programare la un medic ori de o urgență, nu ai la ce să te urci cu copilul în mașină să ți-l duci tu la medic sau la spital. Chemi o ambulanță sau pornești mai devreme de acasă  pentru a ajunge la timp. Ca să nu mai punem la socoteală și condițiile meteo în care te pornești. Aici, cel puțin, stai și câte o oră să aștepți să treci”, ne-a spus o localnică.

Primarul Traian Simionca: ”Am devenit numărul unu în România, am luat locul celor de pe Comarnic-Brașov…”

Primarul comunei Livezile a precizat că de-a lungul anilor, problema semnalizării la calea ferată s-a discutat de foarte multe ori. Totuși, de fiecare dată, fără niciun rezultat concret.

La circa zece kilometri de Bistrița, la calea ferată de la Livezile, în ultimii doi-trei ani traficul a devenit foarte aglomerat. Se pare că am devenit numărul unu în România. Am luat locul celor de pe Comarnic-Brașov. Și acolo se făceau cozi de mașini pe cinci-șase kilometri.

Noi, de la Livezile la Bistrița, avem cozi pe 10 kilometri. Le-aș transmite celor din minister, de la guvern și de la CFR să iasă din birouri. Și apoi, să coboare lângă cele 246 de treceri la nivel cu calea ferată de pe drumurile naționale.

Dacă în 30 de ani nu au putut rezolva această problemă, cum vor putea să realizeze drumuri expres și alte investiții de asemenea anvergură? Noi nu suntem în stare să rezolvăm problema celor 246 de treceri la nivel cu calea ferată.

La Livezile, începând de vineri până duminică, este tot așa de aglomerat. Dacă vrei să mergi spre zona Moldovei, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel. La Livezile ai două treceri la nivel cu calea ferată, unde stai în căldura amețitoare, câteodată și o oră.

La fel se întâmplă și în zilele de lucru, când oamenii se deplasează spre Bistrița. Trebuie să plece de acasă cu cel puțin o oră mai devreme. 

Soluția ar fi montarea de semnale acustice și luminoase și atunci s-ar mai elibera traficul. Însă oamenii trebuie să înțeleagă că primarul sau președintele Consiliului Județean nu au în atribuții trecerea la nivel cu calea ferată de pe drumul național. Și eu sunt nemulțumit, dar ce pot să fac în afară de a le da dreptate oamenilor? De asta, repet, cei în măsură să rezolve problema, să facă bine să ne asculte, măcar acum, după 30 de ani”, a subliniat Traian Simionca.

Polițiștii de la rutieră au fost prezenți la fața locului. Aceștia au dirijat circulația peste calea ferată pe tot parcursul manifestării.

”Poliția rutieră din cadrul IPJ BN are ca sarcină și fluidizarea traficului rutier. DN 17 și E85, practic, este un drum european. Acesta face legătura cu zona Moldovei și țările din estul Europei. Și este foarte aglomerat.

Noi facem tot ce ne stă în putință pentru a fluidiza traficul rutier. Am discutat de mai multe ori cu cei de la SNCFR în așa fel încât ei să realizeze investiția necesară pentru fluidizarea traficului rutier.”, a spus Comisar Șef de poliție Ciprian Buta, Șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ BN.

CE spun reprezentanții CFR 

Aproape de finalul acțiunii, șeful Stației Bistrița a CFR, Ștefan Pop a stat pentru câteva minute la discuții cu reprezentanții presei.

Este într-adevăr o problemă cu trecerea la nivel cu calea ferată lângă care ne aflăm. Avem aprobat un contract la nivel de sucursală. Acum sunt etapele de proiectare, respectiv de proceduri, care durează undeva la patru luni.

Sperăm, cu ajutorul autorităților, să scurtăm acest termen, pentru binele comunității. Deci este vorba de etapa de proiectare.

Contractul este semnat de o săptămână la nivel de sucursală, iar etapa de proiectare este de patru luni”, a precizat Ștefan Pop.

Șeful Stației CFR Bistrița explicat că se vor pune bariere la TREI treceri.

Concret ce se va face? Vine constructorul și instalează bariere la cele trei treceri. E vorba de cele două din Livezile și cea din Susenii Bârgăului. Contractul este semnat de o săptămână. Proiectul este o primă parte din contract. Termenul la faza de proiectare este de patru luni. Apoi va urma timpul de execuție a lucrărilor” – a explicat Ștefan Pop.

Cu toate acestea, șeful CFR NU a putut oferi o dată exactă privind lucrările de semnalizare.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Nu pricepem de ce nu se desfiinteaza dr.acului calea asta ferata, ca-i o porcarie ordinara . In 24 de ore circula de 4 ori, doar 2 vagoane … private cu cate 8-10 calatori … ( a nustiu carui „smecher ” din Regionala CFR Cluj ) . Nu are absolut nici o utilitate sociala ci numai incurca traficul european in zona .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...

Se fac angajări la Ocolul Silvic Dealul Negru, Dianova Instal, Leoni și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Ocolul Silvic Dealul Negru și IMP România (fosta fabrică...