FOTO/VIDEO. Spaima rușilor: 25.000 de ruble pe capul unui colonel din Prundu Bârgăului! Un fenomen excepțional

FOTO/VIDEO. Spaima rușilor: 25.000 de ruble pe capul unui colonel din Prundu Bârgăului! Un fenomen excepțional

A fost un caz excepțional în armată, fiind decorat cu toate medaliile posibile existente pe atunci, la care s-au adăugat și medaliile acordate ofițerilor. Ajunsese să fie spaima rușilor care au oferit o recompensă de 25.000 de ruble pentru capul lui… „A fost  cel mai mare fenomen de război pe care l-am văzut pe front, din prima zi de mobilizare și până la prăbușire…”

Victor Rusu s-a născut în 15 iunie 1872 la Prundu Bârgăului, în familia lui Nicolae Rusu și Amalia (născută Nășcuțiu, originară din Năsăud), fiind al doilea născut din cei cinci frați… Primele patru clase le-a terminat la Năsăud, cu calificativul „eminent”, după care s-a îndreptat spre o carieră militară, studiind întâi la Școala Militară Inferioară din Kaschau, cu rezultate foarte bune, apoi urmând Școala Superioară Reală din Weisskirchen-Mahren și Academia Militară Imperială din Weinner-Neustadt, între 1891-1894, unde obține rezultate excelente.

În timpul studiilor și-a ales drept limbă străină de studiu limba rusă, fapt care i-a folosit enorm în timpul războiului. În 1897 era locotenent, un an mai târziu era avansat la rangul de locotenent-major, în 1899 a fost repartizat la Statul Major al Diviziei de Infanterie nr. 39, iar în 1901 ajunsese căpitan cls II. În 1905 era numit căpitan cls. I la Statul Major, Comandamentul Militar Zawa.

Instructor de scrimă și administrator de ziare

Din motive necunoscute sau în urma unor nereguli financiare, în 1907 este obligat să părăsească structurile militare și statutul de ofițer. Timp de 7 ani, până la începutul războiului, a avut diverse ocupații: a fost instructor de scrimă, administrator al ziarelor românești Lupta și Foaia Poporului din Budapesta, apoi a și colaborat cu ziarele Reichspot și Sanzers Armee Zeitung. Din unele informații se pare că ar fi ajuns și în America, după care îl regăsim în România, coordonând o afacere privind exploatarea unei cariere de piatră.

Momentul decisiv pentru cariera și viața lui Victor Rusu l-a reprezentat anul 1914, momentul declanșării Primului Război Mondial. Elementul esențial care îl va transforma într-un adevărat erou de război este faptul că s-a înrolat ca simplu soldat, refuzând gradele pe care le deținea în 1907. Avea 49 de ani când a început războiul ca voluntar în armata austro-ungară, în cadrul Regimentului 32 Honvezi Dej. Prin meritele personale, faptele de vitejie și conducerea exemplară a detașamentului său, Victor Rusu a parcurs succesiv toate treptele ierarhiei militare până la gradul de colonel.

Avea propriul detașament care îi purta numele…

Bârgăuanul a ajuns să-și creeze propriul detașament care i-a și purtat numele (Russ Külömjitemény), inițial format din 100 de oameni, apoi 200 și ulterior 1.000 de oameni, majoritatea români din comitatele Bistrița-Năsăud și Solnoc-Dăbâca, rezerviști mobilizați și capi de familie cu vârste cuprinse între 34 și 42 de ani.

Detașamentul lui Victor Rusu s-a făcut remarcat în acțiuni de avangardă, culegere de informații, inițiative cu un mare grad de risc în spatele liniilor inamice… În prima fază detașamentul a acționat în spațiul dintre linia Carpaților și linia Kolomeea-Snyatin, luptând la Wisnitz, Rozenmaleg, în zona Rostok, orașuk Kotzman, în zona Șipot-Lăpușna-Berhoneț (în 1916), în localitate Kodobastia, la sud de Nistru și la Cârlibaba.

Datorită succeselor sale militare, Victor Rusu a devenit în scurt timp un erou de război și o figură legendară… Feldmareșalul Weiss-Tihany recunoștea, într-un articol din presa acelor vremuri, că „sublocotenentul Victor Rusu și oamenii săi au constituit cel mai mare fenomen de război pe care l-am văzut pe front în tot timpul campaniei, din prima zi de mobilizare și până la prăbușire…

Toate medaliile posibile… Și cele ale ofițerilor, pe deasupra

A fost un caz excepțional în armata austro-ungară, fiind decorat cu toate medaliile pobile existente la acea vreme, la care s-au adăugat și medaliile acordate ofițerilor. Acțiunile surpriză și diversiunile efectuate de detașamentul lui Victor Rusu au fost o mare problemă pentru trupele rusești care au înțeles că în persoana militarului din Bârgău se ascunde un mare pericol care trebuie eliminat imediat…  Un pericol atât de mare încât rușii au oferit o recompensă de 25.000 de ruble pentru capul lui Rusu.

Începutul anului 1918 îl găsește pe Victor Rusu pe frontul din Italia, unde a luptat la Asagio, iar după încheierea armistițiului din noiembrie 1918 Victor Rusu se întoarce grav bolnav la Budapesta, la clinica Kornay.

În decembrie 1918, Consiliul Dirigent de la Sibiu în dorința de a-i acorda un post de conducere la Departamentul Războiului, a apelat la serviciile sale, dar i s-a răspuns printr-o telegramă de la Năsăud că Victor Rusu s-a stins, în 28 decembrie la clinica Kornay, suferind de leucemie…

*****

O impresionantă lecție de istorie vă așteaptă la Muzeul Județean, acolo unde a fost inaugurată ieri expoziția „Eroi bistriţeni şi năsăudeni în Marele Război 1914-1918”.

Evenimentul a fost coordonat de cercetător dr. George Marinescu și realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud şi asociaţiile „Prospectorii Istoriei” şi „Exploratorii Transilvaniei”. Avem astfel ocazia și onoarea să facem cunoștință cu personalitățile uimitoare ale unor eroi din Primul Război Mondial – cum a fost și năsăudeanul Victor Rusu, despre care ați citit mai sus.

Despre acest demers care se dorește a fi și unul comemorativ la adresa destinelor frânte şi a miilor de pierderi umane suferite – au vorbit Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, prefectul Ovidiu Frenț, Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor din Bistrița-Năsăud și George Marinescu – coordonatorul de proiect care a subliniat, între altele, că surpriza, în pregătirea acestei expoziții a fost să descopere faptul că în multe sate și localități din care au plecat bistrițeni pe front, listele cu eroi care și-au pierdut viața au fost mai numeroase după Primul Război Mondial, comparativ cu cel de-al Doilea Război Mondial, sacrificiile celor de pe aceste meleaguri fiind considerabile.

Într-unul dintre spațiile expoziționale ale evenimentului, de altfel, au fost aprinse și câteva candele în memoria eroilor de demult, George Marinescu precizând că este vorba de un demers care nu se oprește aici, numărul celor care și-au pierdut viața în război fiind probabil mult mai mare – fără să se reușească, deocamdată, identificarea tuturor…

În cazul unora dintre eroi – simplele menționări de pe monumentele existente în județ  au fost completate cu informaţii păstrate la Arhivele Naţionale din oraș, expoziţia reușind să prezinte mai detaliat destinele a zece eroi originari de pe aceste meleaguri, participanţi activ şi care au avut un rol important în desfăşurarea evenimentelor.

La Muzeul Județean pot fi admirate și câteva arme, bunuri și obiecte aparținând personajelor evocate, alături de alte obiecte contemporane evenimentelor, păstrate în colecţii particulare sau muzeale.

 

Ce nu știți, că nu v-am scris: Conjurația incapabililor care ne conduc ianuarie 18, 2021 - Ne-am gândit că n-ar fi rău să facem o retrospectivă a fiecărei săptămâni, să nu uităm prea repede ce decizii iau cei care ne conduc, ce ușor merge treaba din vârful pixului când are politicianul un interes și cum nu se mișcă același pix când e vorba de interesul nostru, al comunității. Conjurația incapabililor...
Șeful ISJ BN – prof. Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” Și profesorii de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” reacționează! ianuarie 17, 2021 - Am vrut să aflăm de la profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, care au fost criteriile în desființarea celor 26 de clase din oferta școlară 2021-2022. Între clasele desființate se numără și două specializări UNICE în județ: cea de Muzică și cea de Arhitectură. Răspunsul ISJ BN a sunat halucinant și ne-a amintit de epoca socialistă de aur. „Trebuie să suferim cu toții! ”
Se deschide Pârtia Cocoș! ianuarie 17, 2021 - Așteptarea a luat sfârșit!  Bistritenii pot schia, de mâine, pe Pârtia Cocoș.
Deputatul Daniel Suciu: Să meargă Sighiartău până la Ministerul Agriculturii și să rezolve problema cu ajutoarele pentru fermieri tăiate ianuarie 17, 2021 - Fermierii pierd anul acesta două ajutoare care li se adresau. Una era pentru creșterea producției și alta pentru valorificaaea ei. ”Să meargă Robert Sighiartău din Pipera până la Ministerul Agriculturii, că și el a semnat pentru ajutorul ăla, și să rezolve să nu rămână fermierii fără bani” a spus deputatul Daniel Suciu.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Aproape 7 milioane de români vor plăti taxa auto pe care vrea Guvernul să o introducă! ianuarie 17, 2021 - Guvernul ia în considerare introducerea unei taxe auto de mediu. Conform senatorului Deneș, nu e vorba de reintroducerea taxei de primă înmatriculare, ci a unei taxe pe care milioane de români o vor plăti pentru mașinile pe care DEJA le au.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi în Maieru ianuarie 17, 2021 - Se sistează apa potabilă, astăzi, 17 ianuarie 2021, în Maieru - anunță Aquabis.
COVID în BN: 28 cazuri noi, două decese și o persoană vindecată ianuarie 17, 2021 - DSP BN a raportat 28 de cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore, pe raza județului nostru. Totodată, doi bistrițeni au decedat și unul a fost declarat vindecat. 
FOTO/VIDEO: Alpina Blazna vă provoacă la o inedită distracție: La înălțime…! ianuarie 17, 2021 - Dacă iubiți zăpada și distracțiile sau drumețiile la munte – musai să dați o raită și pe la Alpina Blazna! Vi s-a pregătit aici încă o surpriză:
Personalul medical și salvatorii se pot pensiona la 57 de ani! Cu o condiție! ianuarie 17, 2021 - Legea care permite pensionarea la 57 de ani a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, cei din sectorul operativ pot ieși cu 8 ani mai devreme la pensie. Totuși, trebuie, pe lângă vârstă, să mai îndeplinească o condiție:
Împușcat la vânătoare! ianuarie 16, 2021 - Polițiștii și salvatorii au fost solicitați azi în Rebrișoara la un accident....mai neobișnuit. Un bărbat ce se afla la vânătoare a fost împușcat de partenerul său.
NE PLACE… că la noi numără prefectul centrele de vaccinare fix ca-n Caragiale ianuarie 16, 2021 - Ca-n Caragiale și astăzi, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, la 136 de ani distanță de când a fost scrisă comedia "O scrisoare pierdută"! A numărat prefectul Stelian centrele de vaccinare și i-au dat 13, din care 11 operaționale, fiind de fapt trei, practic două. La fix i-au ieșit, ce n-ați înțeles?!
Frig este, zăpadă este, bistrițenii tot pe Dealul Budacului se distrează! Pârtia Cocoș, închisă! ianuarie 16, 2021 - A nins aproape neîntrerupt, în tot județul, în ultimele zile. Temperaturile au scăzut muuult sub minus. Cum e weekend, bistrițenii se distrează...pe Budac. Pârtia Cocoș e încă închisă. Există doar promisiuni...
Profesoară corigentă la lecția umanității: A abandonat un câine în ger, aruncându-l dintr-un sac ianuarie 16, 2021 - Un gest observat în zona RAAL Bistrița a oripilat internauții. Dintr-o mașină a fost aruncat, la marginea drumului, un câine. Un participant la trafic a făcut imediat poze și a distribuit în mediul online. Câinele nu a mai fost găsit, deși numeroși iubitori de animale au mers în căutarea lui. Mașina din imagini aparține fostei directoare a școlii din Budacul de Jos. CUM explică profesoara gestul făcut:
BN: 3 cazuri noi, patru decese și trei bistrițeni vindecați, în ultimele 24 de ore ianuarie 16, 2021 - DSP BN a anunțat 33 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore. Patru bistrițeani au decedat și trei au fost declarați vindecați, în contextul pandemiei. Totodată, 29 de pacienți au fost externați.
VIDEO – DISPAR 26 de clase a IX-a din anul școlar 2021 – 2022 ianuarie 16, 2021 - Elevii care finalizează școala gimnazială în acest an școlar trebuie să-și gândească bine planurile pentru viitor. În anul școlar 2021 – 2022 vor dispărea 26 de clase de liceu, școală profesională și învățământ dual. Deputatul Daniel Suciu consideră că acest lucru a fost urmărit odată cu schimbarea directorilor de școli.
Probleme cu vaccinarea, în etapa a II-a! Inclusiv ministrul Voiculescu recunoaște! ianuarie 16, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare a fost demarată ieri, la nivel național, cu președintele Klaus Iohannis care a dat startul, vaccinându-se public. La câteva ore de la începerea etapei, au apărut și problemele. Platforma de programare a dat erori, iar centrele de vaccinare au fost...închise. Inclusiv ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recunoscut public că există probleme, după ce înainte se lăudase că totul merge ca pe roate.
La Spitalul Județean nu se mai poate vaccina! EROARE de sistem, au închis centrul de vaccinare ianuarie 16, 2021 - Haosul din organizarea campaniei de vaccinare începe să se vadă. La Spitalul Județean nu se mai pot administra vaccinurile dintr-o eroare a sistemului, care a declarat închis centrul de vaccinare care funcționase aici în etapa I a campaniei de vaccinare, omițând că același centru a fost declarat funcțional și în etapa II. Situația ar fi la fel în toată țara.
Descoperă iarna și frumusețea munților noștri, străbătând cele 8 trasee de drumeții din Poarta Transilvaniei ianuarie 16, 2021 - A venit iarna, în toată splendoarea ei! Iar Bistrița Năsăud are zone în care iarna poate fii admirată în toată splendoarea sa. Există OPT trasee pentru drumeții, în această perioadă, în Poarta Transilvaniei. Echipați corespunzător, puteți vedea frumusețile naturii și ale iernii într-o escapadă de bine meritată.
Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ ianuarie 15, 2021 - Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază de directorii școlilor că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” - unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia azi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere...
GAFĂ de proporții a PNL BN: Numire politică a lui Adrian Crișan, pe lângă lege ianuarie 15, 2021 - Tenismenul Adrian Crișan este susținut la șefia Direcției Naționale Antidoping de... PNL BN. Ce nu pare să știe primarul Bistriței, Ioan Turc, jurist de meserie, este faptul că este vorba despre o funcție unde unde se cere independență politică, mai ales că Federația Mondială Antidoping sancționează dur orice imixtiune politică.
Prefectul Stelian Dolha l-a găsit pe „Elvis” de Bistrița și îl vrea model în campania de vaccinare ianuarie 15, 2021 - Prefectul Stelian Dolha intenționează să se folosească de imaginea unei personalități cunoscute a Bistriței pentru a promova vaccinarea, așa cum Elvis Presley, în 1956, a popularizat vaccinarea contra poliomilitei, vaccinându-se public. Acesta va apela la ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
De luni începe a doua etapă de vaccinare și la Bistrița! CUM vă puteți programa: ianuarie 15, 2021 - Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, dând astfel startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID. LA Bistrioța, vaccinările vor începe de luni, la POliclinică - Clădirea Pediatriei. CUM vă puteți programa:
Primarul Doru Crișan, revoltat de dispariția unei clase, la liceul din Prundu Bârgăului. Replica profesorului Mihai Mureșan, șeful ISJ BN: ianuarie 15, 2021 - primarul Doru Crișan din Prundu Bârgăului a comentat, revoltat, dispariția unei clase în planul de școlarizare, la Liceul „Radu Petrescu”. „În loc să avem un trend ascendent în sistemul de învățământ la nivel local și nu numai, în loc să ne dezvoltăm prin crearea de oportunități, tindem spre regres...”. Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, susține că lucrurile nu stau așa:
FOTO/VIDEO Accident spectaculos la benzinărie: două mașini s-au ciocnit, una s-a răsturnat printre pompe ianuarie 15, 2021 - Un accident spectaculos a avut loc în această după-masă în localitatea Susenii Bârgăului. Două autoturisme s-ar fi ciocnit într-o benzinărie, unul dintre ele răsturnându-se printre pompe în urma impactului. Un bărbat de 21 de ani a fost rănit.
Bârgăuanul ce și-a înjunghiat fratele, după gratii! CÂT va sta în închisoare: ianuarie 15, 2021 - Doi frați s-au luat la ceartă în luna septembrie a anului 2019. Fratele mai mare a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe celălalt. Ieri, bârgăuanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița, având de ispășit pedeapsa pentru tentativă de omor.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: E clar de ce la Bistrița mai e nevoie de un subprefect! Ca să știe CUM să comunice ianuarie 15, 2021 - Primarul Bistriței explica ieri că vom avea doi subprefecți. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD BN, deputatul Daniel Suciu a găsit și motivul ”Ca să știe CUM să comunice”. Asta după ce social-democrații au primit un răspuns hilar la o petiție depusă la Instituția Prefectului.
LPS Bistrița s-a restras din Campionatul Național de Handbal! Costuri U-RI-A-ȘE impuse de Federație! ianuarie 15, 2021 - Campionatul Național de Handbal debutează astăzi, la șase luni distanță, din cauza pandemiei. Din nefericire, Bistrița nu va avea echipă, LPS Bistrița retrăgându-se. Federația a impus costuri U-RI-A-ȘE și a programat meciurile în așa fel înccât jucătorii sunt nevoiți să se suprasolicite, apărând astfel riscul de accidentare. 
BN: 26 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, două decese și trei bistrițeni declarați vindecați ianuarie 15, 2021 - DSP BN a raportat 26 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Totodată, s-au înregistrat două decese. iar trei bistrițeni au fost declarați vindecați. Altor patru bistrițeni le-au reieșit testele pozitive, iar 36 de pacienți au fost externați.
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: Când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, prefectul era plecat să-și păzească locul la București ianuarie 15, 2021 - În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Bogdan Ivan a criticat modul în care prefectul gestionează banii contribuabililor. Acesta l-a acuzat totodată pe Stelian Dolha că atunci când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, în fața instituției Prefectului, acesta era plecat ”să-și păzească postul, la București„.
DE CITIT: Conştiinţa noastră mai bună… „Eminescu – începutul continuu” ianuarie 15, 2021 - Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) a fost celebrată astăzi și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, acolo unde a fost prezentat volumul, „Eminescu – începutul continuu”, publicat recent de Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj.