9.5 C
Bistrița
sâmbătă, martie 25, 2023

FOTO/VIDEO – Student Studio: Peste 60 de studenți din Cluj, Baia Mare și Iași, într-o spectaculoasă expoziție la Casa cu Lei

Cum arată copilul din interiorul nostru, învăluit în spumă poliuretanică, sufocându-se aproape într-o mască morturară…? Cum se lasă amintirile de demult deformate și captive într-o memorie proastă? Cât de încețoșată pare lumea când ești convins că nu ai nevoie de ochelari? Aflați răspunsuri la toate aceste întrebări admirând lucrările expuse la Casa cu Lei.

30 de studenți de la Universitatea de Arte și Design din Cluj, 11 studenți de la Centrul Universitar Nord Baia Mare și un student de la Universitatea Națională de Arte din Iași, cărora li se adaugă și 20 de studenți de la Foto Video din cadrul UAD – ne oferă o spectaculoasă expoziție, la Casa cu Lei din Bistrița.

Măcar într-o măsură mică dăm posibilitatea tinerilor să-și etaleze talentul și vocația într-o manieră care va avea o anumită frecvență. Cu preponderență, în acest spațiu se vor organiza evenimente dedicate tinerilor artiști”, a remarcat Garil Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul expoziției Tomagraph / Ana Toma, după vernisajul de acum va urma încă un eveniment în aprilie. În 10-14 aprilie vom lansa și catalogul expoziției. Este perioada în care Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei se desfășoară la Bistrița. Vom fi gazda unui eveniment important în învățământul vocațional”, a explicat istoricul de artă Vasile Duda. 

Vasile Duda a subliniat că este vorba de un sistem diferit de lumini, comparativ cu expoziția precedentă. „Sigur că sistemul de lumini confirmă, ajută, sprijină, îmbunătățește sau nu anumite aspecte ale lucrărilor.

Am încercat să subliniem această actualitate permanentă pe care lucrarea poate s-o dobândească, atunci când spațiul expozițional are suficientă flexibilitate încât să valorifice lucrarea. Sau s-o integreze foarte bine în nucleul expozițional specific locului. Merită să vizităm și această expoziție, să găsim conectivitatea între lucrări și să ne gândim că lucrările sunt plasate într-o nouă lumină…”, a mai spus Vasile Duda.

Alin Hereș, as. univ. dr. la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord, Baia Mare, a explicat că inițial proiectul s-a numit Atelier Studențesc.

Din 2004 până astăzi, acesta poartă titulatura Studio Studențesc. La început a fost coordonat de artistul Gheorghe Crăciun. Din 2006 până în 2018 proiectul a fost coordonat de pictorul băimărean de Ioan Anghel Negrean. Din 2019 de Studio Studențesc se ocupă Alin Hereș.

Anul trecut am reușit să scoatem o primă ediție a catalogului Studio Studențesc. Astăzi, prin salonul inaugurat la Casa cu Lei marcăm un nou început”, a mai spus Alin Hereș.

Felicitări studenților care expun și cadrelor didactice care s-au implicat în proiect. Felicitări celor care au conceput acest spațiu pentru ca el să existe și pentru ca noi să putem fi astăzi aici. Expoziția arată cu totul altfel pe simezele acestei noi galerii. Este mult mai pretențioasă decât spațiile noastre de la Colonia Pictorilor din Baia Mare.

Studio Studențesc a fost conceput ca o șansă pentru studenți de a expune. Pe când eram eu studentă, expuneam în atelierele în care lucram, la Cluj, la Universitate. În 1995 a fost prima ediție, prima oară când am fost invitați să expunem în galeria UAP – un fel de Mecca pentru noi. Am umplut pereții de jos până sus, nu ne mai încăpeau pe simeze. A fost un fel de instalație, în ansamblul ei. De atunci această poveste a continuat în fiecare an.

Este prima oară când ea este relocată și îmbunătățită într-un alt spațiu, la Bistrița. Este prima dată când ea este pusă în lumină altfel – și la propriu și la figurat.

Este o viziune absolut contemporană să pui accentul pe lucrarea în sine. Este o îmbinare între expoziție și teatralitate…”, a explicat Laura Ghinea, directoarea Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor din Baia Mare.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...