12.4 C
Bistrița
duminică, iunie 16, 2024

FOTO/VIDEO. Sufletul pereche… O femeie lungă, lată, mare cât China, în trenul de Cluj-Bistrița

„Se apropie vremea în care omul trebuie să-și caute sufletul pereche… Du-te la gară…! Se apropie luna în care te-ai născut, se apropie ziua în care te-ai născut, ora în care te-ai născut… Du-te la gară! Nu auzi? Răsună gara de atâtea suflete desperecheate… Oricum sufletul tău pereche de departe se aude…!

Deci mergeam adâncit în nămeți, pe gânduri, spre gară. Și am auzit clar și distinct, deci evident, cum ar spune Descartes – tam ta-ram, tam ta-ram, tam ta-ram… Și din spatele meu venea mâncând pământul, cum ar spune poporul nostru, o femeie lungă, înaltă și lată… O femeie înaltă și mare cât China, cum ar spune poporul nostru… O femeie în rochie roșie și lungă, o femeie cu păr roșu și lată, o femeie cu pantofi roșii și înalți… Plângea și avea ochii roșii, plini de lacrimi, și a trecut pe lângă mine ca pe lângă un eșafod… Ca pe lângă o funie atârnată în casa spânzuratului, cum ar spune poporul nostru…”

Versurile de mai sus, aparținându-i poetului Ion Mureșan, au deschis ieri-seară un fascinant spectacol de poezie, în Sinagoga plină în care se desfășoară Festivalul Internațional de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița”.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea de Concerte Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, ICR, Institutul Polonez, Vlaams Fonds voor de Letteren Belgia, CCIA Bistrița-Năsăud – Centrul Europe Direct Bistrița, în parteneriat cu Restaurant Rapsodia, Copacul de Cafea, Hotel Coroana de Aur și Adris.

[arve url=”https://youtu.be/ijE2qpQbsgg” /]

La Colibița a avut loc tot ieri un performance-lectură realizat de Robert Bălan – regizor de teatru ale căror spectacole sunt, majoritatea, rezultatul colaborării cu poeta Elena Vlădăreanu.  Intitulat Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea, spectacolul derulat ieri la Colibița face parte din proiectul de cercetare „Teatru intim”, inițiat de Asociația Art No More și co-finanțat de AFCN.

La Sinagogă, au fost ascultați cu sufletul la gură alți șase poeți contemporani prezentați  succint de Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari, responsabilii proiectului Poezia e la Bistrița. Seara a început cu lectura poetului Ion Mureșan, și a continuat cu Ioana Nicolae, originară din Sîngeorz-Băi:

[arve url=”https://youtu.be/MC5FZhhjOT8″ /]

Au continuat Tara Skurtu (SUA), Florin Partene și Berta García Faet (Spania):

[arve url=”https://youtu.be/ZHGVdAlM4SU” /]

[arve url=”https://youtu.be/zCqrSh8TnZ4″ /]

[arve url=”https://youtu.be/67-y-l8KX8M” /]

Lecturile poetice s-au încheiat cu sărbătoritul zilei – Radu Vancu, căci întâmplarea sau destinul a făcut ca Radu Vancu (precum un alt poet din Bistrița, Bogdan Lypkhan) să-și celebreze din nou pe scenă cei 40 de ani împliniți ieri, motiv pentru care organizatorii au și pregătit un film surpriză, reușind să înregistreze o mulțime dintre poeții, scriitorii, criticii sau istoricii literari importanți ai momentului – urându-i La mulți ani lui Radu Vancu.

Vizibil emoționat, el a admis că „este unul dintre cele mai emoționante și dificile momente din viața mea… Ar trebui să spun ceva înțelept sau memorabil, dar îmi este absolut imposibil… Tot ce se întâmplă la Bistrița, de 10 ani de zile, adunând laolaltă cantități uriașe de frumusețe și umanitate, continente întregi de oameni atât de diferiți între ei – este o dovadă a faptului că există în cuvinte evident ceva mai puternic decât cuvintele înseși… Că aceste jocuri narcisiste cu vorbele și cu propozițiile de fapt schimbă ceva fundamental în noi și construiesc ceea ce se cheamă, cu un cuvânt demodat, prietenii… Chiar cred că rostul literaturii este să construiască prietenii…”, a mărturisit Radu Vancu.

[arve url=”https://youtu.be/5wYrHQ3OmK4″ /]

Seara s-a încheiat cu un concert susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Verona Maier, răsplătiți cu aplauze furtunoase de spectatorii care au umplut Sinagoga…

[arve url=”https://youtu.be/cK14O0ftYUc” /]

Nu ratați astăzi, la restaurantul Rapsodia, începând cu orele 11:00 – o întâlnire de gradul III cu scriitorul Mircea CĂRTĂRESCU, invitat al poeților la Bistrița într-un dialog moderat de criticul Cosmin Ciotloș.

Tot astăzi, la Sinagoga din Bistrița, începând cu ora 19:00 și până târziu, spre seară, veți avea din nou ocazia să ascultați poeme scrise și lecturate de Constantin Acosmei, Angela Marinescu, Ștefan Manasia, Els Moors (Belgia) și Claudiu Komartin. Poezia e la Bistrița se va încheia cu un concert susținut de Răzvan Stoica (unul dintre puținii muzicieni care cântă pe o vioară Stradivarius, stabilit acum în Olanda) și Andreea Stoica – pian, reuniți în proiectul Kamerata Stradivarius (Olanda).

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: