FOTO/VIDEO: Surprize delicioase pentru toți copiii și adolescenții din Bistrița!

FOTO/VIDEO:  Surprize delicioase pentru toți copiii și adolescenții din Bistrița!

Copiii și adolescenții din oraș vor avea parte, în aceste zile, de câteva surprize delicioase, în cadrul unui eveniment conceput special pentru ei. Organizatorii speră că va fi o reușită și că vor reuși să-i rupă de calculator și de facilul virtualului…

Târgul de Carte „Coșbook” și-a deschis azi porțile în curtea Bibliotecii Județene de pe Odobescu: până duminică la prânz, toți copiii și adolescenții din oraș vor avea parte aici de lansări și prezentări de carte sau de reviste școlare, ateliere (re)creative, animație medievală, Ziua cărții de istorie, minispectacole, lecturi susținute de copiii și adolescenții din Bistrița, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori, dar și expoziții.

Camelia Tabără, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, principalul partener al evenimentului, speră că târgul va fi o reușită și că mesajul va ajunge la copiii și adolescenții din județ: „…Să-i rupem măcar două-trei zile de calculator, de facilul virtualului și să-i apropiem cât mai mult, cu mintea și sufletul, de carte și de bucuria lecturii…”

Jean Poncet, poet, traducător din Franța și invitat de onoare al târgului, a prezentat pe scurt volumul Lucian Blaga – În marea trecere. Dans le grand passage. (Jacques André Editeur, Editura Școala Ardeleană), mărturisind celor prezenți că mama sa a coordonat o librărie, astfel încât el însuși s-a născut practic printre cărți. „Biblioteca George Coșbuc este locul perfect pentru un asemenea târg de carte. Lansarea acestei traduceri în orașul în care Lucian Blaga a trăit și a avut o casă este o mare bucurie pentru mine”, a mai spus Jean Poncet care a recitat unul dintre poemele lui Blaga.

Prima zi a Târgului de carte a cuprins și lansarea unui volum semnat de Nadia UrianPovești din sat: „Textele au fost cuprinse și în alte volume, dar ne-am dorit să le reedităm, pentru că sunt povești foarte frumoase, foarte sincere, pe care le citești cu foarte multă plăcere, cu foarte multă dezinvoltură a sufletului și a minții…”, a anunțat directorul Bibliotecii, Ioan Pintea, prezentând volumul Nadiei Urian Linul – Povești din Sat.

Despre autoare, Ioan Pintea a subliniat că slujește școala românească, este foarte atașată de copiii pe care îi educă, fiind extrem de iubită de copii, dascălii și profesorii care o înconjoară… De altfel, Nadia Urian a venit din Cristeștii Ciceului însoțită de zeci de copii, dar și de mama sa:

Ioan Pintea a amintit de întâlnirile speciale cu Nadia Urian, exprimându-și bucuria că volumul Povești din Sat apare sub egida bibliotecii, la o editură de prestigiu, Editura Școala Ardeleană, asigurându-i pe cititori că este vorba despre o carte care ne vorbește de speranță, dragoste, cărți și întâmplări pe care le-am trăit poate și noi, dar nu am avut harul de a le așterne pe hârtie.

Cei mai fideli cititori ai Bibliotecii Județene „George Coșbuc” au fost premiați și aplaudați de toți cei prezenți la deschiderea târgului care a cuprins și lansarea volumului coordonat de Andrei Moldovan – Scriitori din Județul Bistrița-Năsăud. Dicționar critic.

Târgul de carte pentru copii și adolescenți continuă vineri și sâmbătă, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”:

Vineri, 28 septembrie

Ora 11:00:  Lansare de carte: Voichița Stejeran / Vasile Filip – Popasuri și povești din Piemontul Călimanilor. Editura Charmides

Ora 11:30:  Biblioteca pe roți. Expoziție bibliobuz. Proiecție de film

Ora 12:30:  Dansuri medievale cu formația NOSA

Ora 13:00:  Editura Integral: o editură pentru toți

Ziua cărții de istorie

Conferințele Bibliotecii. Dr. Corneliu Gaiu: Petru Rareș – Cetatea Ciceului 480

Lansări și prezentări de carte: Editura Curtea Veche, Editura Școala Ardeleană, Editura Nomina, Editura Ethnologica etc.

Ora 14:00:

Dezbatere: Experiențele de viață și realitatea interioară a personajelor. „Supraviețuitorii” de Georgia Hunter

Live Muzică: Diana Porca (chitară) – Liceul de Arte Corneliu Baba

Ora 16:00:  Lyceum. Ateliere literare. Lecturi

Sâmbătă, 29 septembrie

Ora 11:00:  Crosul CoșBook. Alerg o carte

Ora 13:30:  Premierea câștigătorilor Crosului CoșBook

Ora 14:00:  Închiderea Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți „CoșBook”

Adolescenții, elevii, profesorii și oamenii de cultură au participat apoi la dezbaterea „Ipostaze educaționale. Cum se face o revistă școlară?”, programul continuând cu prezentarea unor reviste școlare din Bistrița-Năsăud, un atelier (re)creativ: Alfabetul Șoarecelui de Bibliotecă, Povești d(in) Târgul de Cărți precum și Ateliere literare și Lecturi dedicate liceenilor.

FOTO/VIDEO: Două accidente în nicio jumătate de oră: Unul în Sîngeorz, altul în Beclean octombrie 25, 2020 - Două accidente rutiere au avut loc în nicio jumătate de oră. Unul în Sîngeorz Băi, altul în Beclean.  Din fericire, victimele au scăpat cu viață.
Săsarm: Femeie în stop cardio respirator, după ce a fost lovită de mașină octombrie 25, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Săsarm. O femeie a fost lovită de un autoturism. Echipajul medical îi aplică protocolul de resuscitare.
Nuntă „rustică”: scriitorul Mircea Cărtărescu s-a căsătorit cu sîngeorzanca Ioana Nicolaie în orașul-stațiune octombrie 25, 2020 - Scriitorul Mircea Cărtărescu s-a căsătorit în această vară cu sîngeorzanca Ioana Nicolaie. Nunta a avut loc într-un cadru rustic, tocmai în orașul-stațiune de unde este mireasa. Cei doi sunt împreună de ani buni și au un fiu.
POVEȘTI din sat: „Domnișorul” octombrie 25, 2020 - Domnișorul: De la Bunzariul - cel mai vestit povestaș, prin jurul satului - a auzit el „multe opșaguri”, fapt pentru care numai lui am „a-i mulțămi”.
Transmixt face apel la călători să nu aglomereze autobuzele când merg elevii la școală octombrie 25, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt face apel la călători să nu aglomereze autobuzele și microbuzele la cele două ore din zi când elevii merg la școală și respectiv revin acasă.
Cel de-al doilea șofer implicat în accidentul de aseară, transferat la Bistrița! CARE e starea lui: octombrie 25, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc aseară în Năsăud. Un bărbart a decedat, iar șoferul și pasagera celei de-a doua mașini implicate, au ajuns la spital. Tânărul conducător auto a fost transferat la Bistrița. CARE e starea lui:
Bistrița-Năsăud: 62 de cazuri noi în ultimele 24 de ore! octombrie 25, 2020 - Avem 2.297 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 62 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Față de ultima raportare nici o persoană nu a fost declarată vindecată, iar 58 de bistrițeni au fost externați la cerere. De asemenea, s-a înregistrat și un deces în contextul...
VIDEO – Record: Un produs din oțel realizat la Bistrița ar putea înconjura pământul de trei ori! octombrie 25, 2020 - Surprinzător sau nu - un produs din oțel fabricat în zona industrială din Bistrița ar putea, la o adică, să înconjure pământul de trei ori! Nu este singurul record al companiei din oraș care se bazează pe inteligență, perseverență și multă exigență: 
No woman, no cry: Odiseea listelor pentru alegerile parlamentare ale Partidului Verde s-a încheiat octombrie 25, 2020 - BEJ a admis lista pentru Senat din a doua încercare dar partial. USR-Plus a contestat la Tribunal decizia BEJ și speră o admitere parțială a listei.
FOTO: O mulțime de surprize, la anticariatul LEO din curtea Muzeului Județean…! octombrie 25, 2020 - Și cărțile intră în carantină, în zilele noastre, dar merită, mai ales când e vorba despre o cauză nobilă! Ne-au convins tinerii voluntari ai clubului Leo care ne-au oferit suficiente surprize, la anticariatul organizat în curtea Muzeului Județean:
Aquabis: Incident, la rezervorul de acumulare a apei din Mogoșeni octombrie 25, 2020 - Un incident s-a produs ieri seară, la rezervorul de acumulare a apei din Mogoșeni – anunță Aquabis.
Șoferul care a murit în accidentul de la Năsăud avea permisul anulat octombrie 24, 2020 - Tânărul de 32 de ani din Dumitra care a decedat în această seară într-un tragic accident rutier petrecut în orașul Năsăud avea permisul anulat. Se pare că acesta avea și două procese pe rol pentru conducerea unui autoturism fără a deține permis de conducere.
FOTO: TRAGIC accident la Năsăud! O persoană a decedat octombrie 24, 2020 - Un tragic accident a avut loc în această seară în orașul Năsăud. Din primele informații rezultă că un bărbat dintr-una din mașinile implicate în accident a decedat și alte două persoane au fost rănite.
VIDEO: Discuții aprinse, în interiorul USR-Plus. „Așa ar trebui să arate democrația într-un partid” octombrie 24, 2020 - Care este politica USR-Plus pentru viitoarele alegeri? Lorant Sas și Emilian Gabor, candidații USR Bistrița-Năsăud la alegerile parlamentare din 6 decembrie au explicat în studioul Bistrițeanul Live, ce greșeli își reproșează după alegerile locale din septembrie.
VIDEO: La o lună de la începerea școlii, elevii merg cu măști de acasă! Nu au venit nici tabletele! octombrie 24, 2020 - ”Nouă ne-au cerut să le trimitem două măști pe zi. Asta înseamnă undeva la 40 de măști pe lună. Pentru unii, acesta e un efort financiar!” a explicat un tătic.  Deși e mai bine de o lună de când a început școala, elevii merg TOT cu măști de acasă, deși autoritățile promiseseră ajutor. La fel e situația și cu tabletele...
Și Partidul Verde și USR Plus au avut o problemă cu lista candidaților pentru Senat octombrie 24, 2020 - Alegerile Parlamentare vor avea loc în  decembrie. Partidele sau candidații independenți își depun actele la Biroul Electoral Județean de care aparțin. La noi în județ, listele pentru Senat atât a Partidul Verde cât și a celor de la USR Plus au fost cu probleme:
COVID-19: Un nou RECORD NEGATIV în Bistrița-Năsăud! 79 de cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! octombrie 24, 2020 - Avem 2.235 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 79 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Față de ultima raportare 6 persoane au fost declarate vindecate, iar 73 de bistrițeni au fost externați la cerere. De asemenea, s-a înregistrat și un deces în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 4.761 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL. Rămășițele zilei: Blestemul suflatului în drâmbă și a cititului de reclame octombrie 24, 2020 - Blestemul suflatului în drâmbă și a cititului de reclame: Nimic nu mai este în regulă cu noi, cu ei, cu unii, cu toți. Nu vrem să ne mai auzim unii pe alții, să cădem de acord că adevărul e întodeauna la mijloc sau că, situația e cât se poate de dificilă. Ne dăm tineri, arătând cu degetul spre cei bătrâni, uitând că...
Primarul Năsăudului NU este de acord ca spitalul din oraș să fie dedicat doar pacienților Covid-19 octombrie 24, 2020 - Într-o postare pe Facebook, noul primar al orașului Năsăud susține că nu este de acord ca spitalul din oraș să fie dedicat 100% pacienților de Covid-19. Printre argumentele lui Dorin Vlașin se numără faptul că unitatea medicală nu are nici măcar un medic infecționist.
Bărbatul ce a încălcat ordinul de protecție și a ajuns la spital, va fi prezentat azi în fața instanței octombrie 24, 2020 - Un bărbat din Dorolea ajungea la spital, la începutul lunii octombrie. Acesta încălcase ordinul de protecție emis de Judecătorie, iar vecinii soției sale l-au lovit bine. Bărbatul a ieșit ieri din spital și a fost dus la audieri. Acum e reținut și azi va ajunge în fața instanței de judecată.
Noi măsuri restrictive în Năsăud și trei comune! Scenariu roșu pentru mai mulți elevi de gimnaziu și liceu octombrie 23, 2020 - CJSU a analizat evoluția cazurilor Covid în ultimele două săptămâni. În Năsăud și comunele Șintereag, Chiochiș și Ilva Mare se impun noi restricții. Tototdată, de luni, elevii mai multor clase de gimnaziu și liceu vor învăța online.
VIDEO. Caius Bulea, directorul general Betak: „La început eu eram și directorul, și muncitorul numărul 1” octombrie 23, 2020 - Betak Bistrița are o cifră de afaceri de câteva milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei înregistrat anul trecut. Puțini știu, însă că totul a început prin 1995, într-un garaj închiriat, în care directorul Caius Bulea a fost, timp de aproape doi ani, și singurul muncitor:
VIDEO. Primarul Paul Știr, despre strategia de dezvoltare a comunei Căianu Mic: „Este un proiect măreț și o provocare” octombrie 23, 2020 - „Oamenii au nevoie de școli, de grădinițe, de iluminat public. Au nevoie de străzi și drumuri. Nu sunt mofturi. Sunt necesități”, a recunoscut primarul Paul Știr din Căianu Mic. 30 din cele 46 de străzi ale comunei au fost deja asfaltate. Ce obiecții au ridicat oamenii:
ADI Deșeuri, fără director plin de jumătate de an! Un interimar „veghează” asupra celor două SRL-uri care gestionează gunoaiele din județ octombrie 23, 2020 - În anul în care firmele care se ocupă de colectarea și respectiv de administrarea depozitului de deșeuri de la Tărpiu trebuie să facă cele mai importante investiții din ultima perioadă, ADI Deșeuri, asociația care trebuie să vegheze la bunul mers al lucrurilor, funcționează doar cu un interimar, după ce la ultimul concurs singurul candidat nu a obținut punctaj minim.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 2 decese în ultimele 24 de ore! octombrie 23, 2020 - Avem 2.156 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. De asemenea, s-au înregistrat și 2 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 5.028 de cazuri noi de infecție.
Fetița din Rebra, opărită cu apă, a fost transferată la București octombrie 23, 2020 - O fetiță de cinci ani a ajuns aseară la UPU Bistrița, după ce a fost opărită cu apă clocotită. În cele din urmă, micuța a fost transferată la București. Protecția Copilului intră pe fir.
FOTO: Pieton accidentat la Dipșa octombrie 23, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, la Dipșa. Un bătrân a fost lovit de un autoturism. Acesta a fost preluat de un echipaj al Ambulanței.
Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19, tratați acasă octombrie 23, 2020 - Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care este prevăzut faptul că românii infectați cu COVID-19 și vor fi asimptomatici sau au puține simptome, vor putea fi tratați la domiciliu.
În weekend trecem la ora de iarnă! octombrie 23, 2020 - Duminică va fi cea mai lungă zi din anul 2020. Asta pentru ca trecem la ora de iarnă! Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 devine ora 03.00.
VIDEO: CARE sunt lucrurile URGENTE de care trebuie să se ocupe noul primar, Ioan Turc octombrie 23, 2020 - Ioan Turc a depus ieri jurământul de credință, azi fiind prima zi oficială de muncă, în calitate de primar. Deja a convocat prima ședință de Consiliu Local. Acesta a explicat care sunt chestiunile URGENTE pe care trebuie să le rezolve: