20.8 C
Bistrița
joi, mai 13, 2021

FOTO/VIDEO: Un exemplar al unui ziar evaluat la 4 milioane de dolari, expus la Arhivele din Bistrița

Avem de admirat, în aceste zile, la Arhivele Naționale de pe strada Gării, o inedită expoziție de peste 110 ziare vechi, dar și autografele unor celebri scriitori. „Aici se află TOT ce este important în materie de presă culturală românească de la începuturile ei, până în 47, la plecarea Regelui Mihai… Aveți inclusiv ultimul număr publicat în România din Reviata Fundațiilor Regale…”, a explicat scriitorul Andrei Moldovan.

Expoziţia Din tainele presei literare româneşti de la începuturi, până în 1947 surprinde, evolutiv, momentele fundamentale ale presei literar-culturale din spaţiul românesc”, a precizat Cornelia Vlașin, şef serviciu al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud.

Sunt cuprinse aici primele apariţii în presa vremii a marilor poeţi şi scriitori români, de la Vasile Alecsandri, Andrei Mureşanu, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Vlahuţă, George Coşbuc, Ioan Slavici, I.L. Caragiale, Liviu Rebreanu sau Lucian Blaga.

Începând cu secolul al XIX-lea s-au constituit principalele norme ale limbii literare române. Presa vremii a jucat un rol important în fixarea şi difuzarea acestora. Epocile culturale sau istorice au avut particularităţile proprii. În funcţie de circumstanţele, necesităţile şi imperativele concrete, le-a corespuns un anumit cadru ideologic, care şi-a lasat amprenta în toate sectoarele societăţii respective. Paginile publicaţiilor găzduiau ample dezbateri privind originea limbii române, estetica ei sau modelele de urmat – și-au argumentat organizatorii acest demers. 

Revistele expuse fac parte din colecţia personală a profesorului și criticului Andrei Moldovan.

Scriitorul Icu Crăciun a mărturisit, la vernisajul expoziției, că i-a invidiat mereu pe cei de la Arhive. „A fi între cărți înseamnă a fi un om bogat… Cu atât mai mult cu cât le ai și acasă. Ca să fiu sentimental, am citit undeva că pomii nu-și mănâncă fructele, iar soarele nu strălucește doar pentru el… La fel, Andrei Moldovan putea foarte bine să-și țină acasă această colecție extraordinară…

Sunt expuse aici 114 periodice care merită să fie cunoscute mai ales de liceeni. „Ca să pipăie și să vadă revistele la care au colaborat marii noștri clasici…”, a mai subliniat Icu Crăciun.

Este expus și un număr din Zimbrul și vulturul – un ziar unionist, printre cele mai scumpe din lume. Inițial credeam că e atât de scump pentru vechimea lui. A apărut în 1858 la Iași și a fost trimis unui abonat din Galați. Pe pachetul de ziare s-au lipit 8 timbre cu cap de bour, sesiunea a II-a. În 1969, Zimbrul și vulturul a fost prezentat într-o expoziție la Sofia, unde a câștigat premiul I. În 2007 a ajuns în proprietatea unui elvețian care l-a vândut cu 830.000 de euro unui colecționar din Londra. În 2020 ziarul era deja evaluat la 4 milioane de dolari…”, a mai povestit Icu Crăciun.

Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, a explicat celor prezenți că a ajuns să dețină o asemenea colecție din întâmplare: 

[arve url=”https://youtu.be/8ZbQNNRuxpw ” /]

Expoziția poate fi vizitată la sediul Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud din str. Gării, nr. 3-5, până la sfârşitul lunii aprilie.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO/VIDEO: S-a deschis DABO DONER pe Pietonal!

Nu e kebab și nici shaorma. E unicul doner, DABO DONER, și a cucerit bistrițenii de...

Dansează, învață mișcări noi și distrează-te la cursurile YOLO STUDIO! GRATUIT, săptămâna viitoare!

Îți place muzica și vrei să te distrezi? Vrei să înveți să dansezi sau să „prinzi”...

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...