„Povestea locului” s-a intitulat tabăra recreativă finanțată de Consiliul Județean, pentru zeci de elevi de la Palatul Copiilor Bistrița și cluburile copiilor din Beclean, Sângeorz și Năsăud.
Inspirată de cele 100 de locuri musai de vizitat în Poarta Transilvaniei, tabăra Povestea locului se va derula timp de 4 ani, în diferite obiective turistice importante ale județului.
Astfel, copiii au ocazia să cunoască atracțiile din Bistrița-Năsăud, din mai multe perspective. S-a avut în vedere perspectiva geografică, dar și cea a meșteșugurilor sau a bio-diversității zonei.
În prima ediție a taberei de la Piatra Fântânele, copiii și profesorii fiind cazați la cabana Liceului cu Program Sportiv.
În cele două serii (prima – între 23 – 26 iunie, iar a doua – între 30 iunie – 3 iulie) au participat 5 elevi de la Palatul Copiilor Bistrița, și câte 5 de la cluburile copiilor din Beclean, Sângeorz și Năsăud.
Prof. dr. Diana Oancea Morar, directoarea Palatului Copiilor, a povestit pentru Bistrițeanul.ro cum a fost experiența din tabără.
„A fost o inițiativă grozavă, mai ales că noi am solicitat de multe ori și ne-am dorit să avem tabere cu copiii. A fost de foarte bun augur, iar lucrurile s-au împletit foarte frumos.
Copiii au avut ocazia să cunoască atracțiile din Bistrița-Năsăud, din mai multe perspective. S-a avut în vedere perspectiva geografică, dar și cea a meșteșugurilor sau a bio-diversității zonei.
Și mai ales să iasă din sfera lor de confort, să socializeze, să se joace, să râdă. Și chiar au făcut acest lucru. Le-am pregătit un program cu multe activități. Colegii mei profesori din Palatul copiilor și cluburile din județ chiar și-au arătat măiestria.
Cu acordul părinților, toate telefoanele au fost „confiscate”, puse într-o cutie și folosite doar la nevoie sau atunci când activitatea din tabără a presupus folosirea telefoanelor. Sigur că la început a fost un pic de agitație între elevi. Apoi și-au dat seama că pot vorbi între ei, că pot râde, că se plictisesc, că s-ar juca ceva…”, ne-a explicat prof. Diana Oancea Morar.
Parteneri în proiect au fost Asociația Harta Verde, Studiol de Actorie și Film Bistrița, Salvamont Bistrița-Năsăud, ADI Turism și Liceul cu Program Sportiv.
Copiii s-au implicat în activități de modelaj în lut, țesut, tras cu arcul sau dansuri populare. Au fost și activități sportive, dar și trei drumeții.
Prima drumeție a fost către Ciosa, iar în a doua zi participanții au ajuns la Izvorul Borcutului, alături de Ciprian Samoilă de la Harta Verde Bistrița și biologul Doru Ruști.
„Copiii au fost fascinați și cuceriți de această plimbare și de explicațiile lui Ciprian Samoilă. La final au exclamat – uite așa ar trebui să arate ora de Biologie…
În a treia zi am făcut o drumeție la Mănăstirea de la Piatra Fântânele. Măicuțele ne-au primit în atelierele meșteșugărești de acolo… Am încercat să îmbinăm activitățile pentru suflet cu cele dedicate corpului și mișcării.
Florian Zapra de la Studioul de Actorie și Film le-a arătat copiilor cum se face un scurt-metraj. A fost foarte interesant. A primit fiecare copil câte un rol în toată schema. Au fost pe rând, fie tehnician, fie recuziter, actori sau regizori.
A fost o tabără foarte reușită. Copiii s-au bucurat gratuit de câteva zile de experiențe speciale în natură. Și mâncarea a fost foarte bună.
S-a conturat acolo o atmosferă tare tare frumoasă între copii. La final i-am rugat să ne scrie câte un gând despre tabără. Foarte mulți au recunoscut că le-a plăcut foarte mult că s-au împrietenit cu alți copii. Parcă ne cunoșteam de-o viață! – mi-au spus la final.
Au traversat și câteva experiențe inedite pentru ei. Să mergi câțiva kilometri buni până la Ciosa – te schimbă un pic… Să fii nevoit să mergi doi kilometri ca să-ți cumperi o înghețată – iarăși te schimbă. Te plângi alături de colegul de lângă tine, el îți împărtășește empatic lamentația…
S-a creat o legătură frumoasă între ei. Și cred că cel mai mare câștig pentru copii a fost să-și dea seama cât de frumos este să înveți. Au învățat despre geografia și toponimia locului. Au învățat despre biodiversitatea zonei. Au cunoscut oameni noi, și-au depășit limitele și zona de confort, au făcut film, au dansat, au făcut karaoke…
Mulți copii sunt timorați acum și refuză din start orice este nou. De data asta le-am spus că trebuie să încerce măcar să participe la toate activitățile.
Copiii au cerut o seară a talentelor. Fiecare și-a demonstrat cumva talentul iar noi, profesorii, am rămas foarte uimiți. Nu ne așteptam să aibă asemenea talente. I-am descoperit și noi altfel, dar au descoperit și ei că nu îți trebuie decât un strop de curaj ca să arăți ce știi și să înveți și pe altul. Cred că dacă stăteam o săptămână rezultatele ar fi fost și mai spectaculoase.
M-am bucurat enorm pentru că am văzut că s-au simțit copiii bine învățând. E necesar, e vital să înveți toată viața, indiferent de vârstă. Dacă reușești să înveți și cu un strop de bucurie – e combinația perfectă”, ne-a mai povestit prof. dr. Diana Morar Oancea.