24.6 C
Bistrița
luni, iunie 21, 2021

FOTO/VIDEO: Zestrea Nordului, în acest weekend, pe pietonal

În ciuda ploii care amenință orașul, zeci de copii ai unor ansambluri folclorice din întreg județul au animat astă-seară atmosfera pe Pietonalul Liviu Rebreanu, acolo unde a început festivalul național de folclor „Zestrea Nordului”.

 

Spectacolul folcloric a început astă-seară, la ora 19:00, sub generoasa titulatură „Din lada de zestre a județului Bistrița-Năsăud”, primii care au urcat pe scena din centrul orașului fiind copiii de la ansamblul folcloric „Codrișorul” care activează la Casa de Cultură a Sindicatelor, coordonat de instructorii George Mureșan și Maria Pașcu, recent întorși victorioși de la un festival din Mangalia.

[arve url=”https://youtu.be/fbXizoikIw8″ /]

Impresionanți au fost și copiii din Spermezeu, care au evoluat în ansamblul „Mugurașii Țibleșului”, înființat în acest an și coordonat de directoarea Școlii Gimnaziale din Spermezeu, Voichița Țermure. Ei au prezentat spectatorilor din Bistrița o șezătoare ca pe vremuri, fetele fiind „înarmate” chiar și cu vârtelnițe și fusuri de demult:

[arve url=”https://youtu.be/KZqpHYKDZUw” /]

Invitați la „Zestrea Nordului” au fost și ansamblurile „Doinița” de la Cercul Militar Bistrița, „Măgureanul” (Măgura Ilvei), „Cununa Grâului” (Ocnița), „Păunașii Salvei” (Salva), „Urmașii Grănicerilor” (Budacu de Sus), „Colibița” (Bistriţa Bârgăului), „Someșul” (Beclean), „Nunta Zamfirei” (Livezile), „Baltagul” (Monor), „Păunița” (Sângeorz-Băi), „Flori Dumitrene” (Dumitra), „Dor Someșan” (Rodna) și „Doina Rebrei” (Rebra).

[arve url=”https://youtu.be/46lzt2C6NEY” /]

Spectacolul acestei seri a fost prezentat de jurnalistul și etnologul Menuț Maximinian, fiecare ansamblu primind din partea organizatorilor câte un trofeu care să le amintească de participarea la Festivalul Național de Folclor „Zestrea Nordului”.

[arve url=”https://youtu.be/VSiFfcFCYbA” /]

Sâmbătă, 23 iunie – ora 19:00, în centrul Bistriței vor cânta Niculina Stoican și Ansamblul Folcloric profesionist „Maria Tănase” din Craiova, dirijat de Cristi Pârlea, coregraf: Ionel Garoafă.

Tot mâine, bistrițenii pasionați de folclor vor putea asista la concerte extraordinare susținute de Ionuț Fulea, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Cătălin Hașa, Marian Gogan, Nelu Gabor, Oana Bozga, Cristina Bugnar, Carmen Ștețco și Iulia Bucur.
Spectacolul de mâine seară va fi prezentat de Ovidiu Purdea Someș.

Duminică, 24 iunie, de la ora 19:00, pe scena din centrul Bistriței vor evolua Liliana Laichici și ansamblul folcloric profesionist „Banatul” din Timișoara, dirijat de Sebastian Roșca. Maeștri coregrafi: Brândușa și Nicolae Stănescu.

Festivalul național de folclor „Zestrea Nordului” se va încheia cu recitalul interpreților Alexandru Pugna, Mariana Deac, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Răzvan Năstăsescu, Daniel Pop, Ina Todoran, Ioana Dârstar și Stela Botez – acompaniați de Ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistrița, dirijat de maestrul Ștefan Cigu, coregraf Adrian Pașcu.

Spectacolul de duminică seara va fi prezentat de Iuliana Tudor, regia artistică aparținând îndrăgitei Matilda Pascal Cojocărița. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Uniunea Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

COLIBIȚA: Mâncăruri Tradiționale la ceaun vă așteaptă zilnic la terasa Delice Pan

Aerul de munte te face să-ți fie fooooame! Ei bine, de azi, la terasa Delice Pan...

„Ghidul consumatorului informat”: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții

Electrica Furnizare anunță acordarea unui discount tuturor clienților săi care aleg până la data de 31.08.2021 un produs din piața concurențială.

Vineri, la Noblige, degustare de vinuri nobile Purcari, printre tablourile lui Miron Duca

După o perioadă lungă de restricții, cui nu i s-a făcut dor de evenimente rafinate, cu...