13.8 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

FOTO: Zeci de copii din Sîngeorz-Băi au fost implicați în câteva situații de urgență într-o pădure, aproape de Stânca Șoimu

Pentru 101 elevi din clasele a III-a și a IV-a, două zile din săptămâna „Scoala Altfel” au fost cu adevărat altfel. Însoțiți de învățătoarele  Mărioara Avram, Anuța Pop, Ana Maria Borș, Mariana Istrate și Cătălina Șorecău, copiii au „luat cu asalt” Baza de Pregătire pentru Prim Ajutor și Intervenție în Situații de Urgență a Crucii Roșii Române, filiala Cluj, de la Valea Ierii, cel mai important proiect național al Crucii Roșii Române din ultimii 90 de ani, început în iunie 2014 și inaugurat oficial în septembrie 2017.

„Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, este îndemnul pe care şi elevii din Sîngeorz-Băi, de la Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi”, l-au urmat săptămâna trecută – perioadă în care au fost implicaţi în diverse activităţi care au răspuns intereselor şi preocupărilor lor, punându-le în valoare talentele şi capacităţile în domenii diferite şi stimulându-le participarea la acţiuni variate, în contexte nonformale.

Scopul acestei excursii tematice „Fii voluntar! Fii Crucea Roșie!” a fost creșterea gradului de implicare a copiilor în acțiuni la nivelul comunității locale, considerând voluntariatul drept o resursă viabilă pentru soluționarea unor probleme cu care se confruntă lumea contemporană.

Aflat într-un spațiu mirific, străjuit de Muntele Mare și Muntele Rece, complexul  poate găzdui în jur de 100 de persoane. Baza mai are, pe lângă locuri de cazare, și o sală de mese, bucătărie, săli de curs, zone de relaxare, dar și zone de pregătire, amenajate în natură.

În prima zi, după ce au făcut cunoștință cu noua locație și cu împrejurimile, copiii au participat la workshop-ul cu tema Învață primul ajutor! Salvezi, dacă știi să acționezi!

Preluați de mai mulți voluntari, coordonați de Simona Bratu, directoarea bazei, cei mici au învățat cum să acorde primul  ajutor, cum să intervină în situații de urgență (dezastre naturale) sau în situații limită (accident rutier, înec, incendiu, căutare de persoane dispărute). Ziua s-a încheiat cu activități distractive, artistice și sportive .

Cea de-a doua zi a început cu sunet de sirenă: dis-de-dimineață copiii au fost treziți de sirenă pentru a participa la un program de  înviorare pe platoul bazei, urmat de un mic-dejun binemeritat. Aproape „în regim militar”, cum s-a exprimat o fetiță, cu toții au pornit prin pădure, spre Stânca Șoimu, aflată la 2 kilometri distanță, să aplice ceea ce au învățat la cursurile teoretice. Pe traseu elevii au întâlnit diverse situații de urgență – persoane rănite prin alunecare sau prin lovire cu obiecte ascuțite, persoane aflate în hipotermie sau stop cardio-respirator, ba chiar și persoane rătăcite prin pădure. În toate aceste cazuri simulate, copiii au intervenit cu o mare responsabilitate, dăruire și profesionalism, fiind răsplătiți cu aplauze, cuvinte de laudă și o diplomă de participare, care să-i motiveze să devină  cu adevărat voluntari, indiferent de situație.

După două zile încărcate de curiozitate, îndemânare, frumusețe, mișcare, bucurie, emoție și încântare, copiii și-au luat „rămas bun” de la tot personalul bazei, fără să uite de Lola, cățelușa care le-a fost prieten de nădejde. Am promis că ne vom reîntoarce în aceste locuri încărcate de căldură, de frumos, de liniște și de relaxare…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro învățătoarea Anuţa Pop, de la Școala Gimnazială „A. P. Alexi”, din Sîngeorz-Băi.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: