9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

FOTO: Ziua Eroilor, celebrată la Bistrița

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului – o zi de sărbătoare națională bisericească, consacrată, totodată, și Eroilor: în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate s-a făcut ieri pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și întregirea neamului, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Evanghelistul Luca povestește că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania și acolo Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat și pe când îi binecuvânta, S-a depărtat de ei, înălțându-se la cer (Luca 24,50-51). După această sărbătoare oamenii nu se mai salută, conform tradiției cu „Hristos a Înviat!”, în unele locuri folosindu-se, în schimb, „Hristos s-a Înălțat!”.

În popor exista credința că, odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace. Sufletele care rătăceau, deveneau strigoi și provocau mari neajunsuri oamenilor și animalelor, astfel încât, în această zi se practicau ritualuri magice de apărare: erau culese și sfințite plante despre care se credea că au proprietăți apotropaice (leuștean, alun, paltin), se suna din bucium la răspântia drumurilor și pe dealuri, oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuștean sfințit și se dădea de pomană sărmanilor diferite bucate, de sufletul celor  morți.

La Monumentul Eroilor din cimitirul municipal a avut loc ieri un ceremonial militar și religios.

Programul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Eroilor a început la orele 10:30 cu acordarea onorului, intonarea imnului național al României și citirea numelor eroilor. Apoi, o trompetă a dat semnalul „Stingerea”.

Ceremonia militară s-a desfășurat de la orele 12:00 și a constat în acordarea onorului, intonarea imnului național al României, oficierea unui serviciu religios, depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor și a unei jerbe de flori la mormântul Slt. (p.m.) Cristian Petru Filip, respectiv defilarea gărzii de onoare.

Foto: Primăria municipiului Bistrița

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.