25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

Gaură de două milioane de lei într-o instituție a Consiliului Județean! Va plăti CJ sau fostul șef?!

Da, se poate! Șefii de instituții pot chiar să ajungă să plătească pentru gafele pe care le fac, pe barba cetățenilor. Unui fost șef de direcție din subordinea Consiliului Județean i se cer aproape două milioane de lei, pentru o gafă făcută prin 2013. Dacă va plăti fostul șef sau Consiliul Județean, rămâne de văzut!

Ovidiu Iosif Florean este pe cale să pună pe masa Finanțelor Publice 2 milioane de lei, după ce prin 2013, când conducea Direcția de Pază din subordinea Consiliului Județean a făcut o gafă și nu a solicitat înregistrarea în scopuri de TVA a direcției, după atingerea plafonului de 35.000 de euro, cum cere legea.

Dar să o luăm cu începutul. În 2013, în urma unui audit, Camera de Conturi constată că Direcția Județeană de Pază Bistrița-Năsăud face colecție de nereguli. Printre ele se numără neaprobarea organigramei și statutului de funcții și nerespectarea numărului de posturi stabilit printr-o ordonanță de urgență a Guvernului din 2010. Camera de Conturi cere Consiliului Județean să ia la puricat direcția din subordine.

Zis și făcut. Consiliul Județean mai face un audit intern și în baza acestuia hotărăște reorganizarea Direcției Județene de Pază, însă, întrucât recomandările venite în urma auditului nu sunt respectate, Consiliul Județean ia măsura desființării direcției în 1 aprilie 2014, printr-o hotărâre a Consiliului Județean.

Odată desființată această direcție, care s-a transformat practic în LDP Security, firmă ce a preluat și angajații instituției, Consiliul Județean a preluat datoriile acesteia, de care avea la cunoștință. Era vorba despre doar 17.897 de lei.

 „Față de această solicitare, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud a eliberat Certificatul de atestare fiscală nr. 2266038/10.02.2014, din care rezultă că Direcția Județeană de Pază Bistrița-Năsăud avea la 10.02.2014, obligații de plată în cuantumul de 17.897 de lei, pentru salarii restante, nu și alte obligații. Pe baza acestui document a fost încheiat și Protocolul de predare-preluare din data de 30.04.2014, dată la care nu aveam cunoștință despre o altă situație decât cea rezultată din actul oficial emis de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost de bună credință la data când a fost încheiat Protocolul de Predare-Preluare deoarece nu putea să prevadă o altă situație de fapt”, explică purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, Bogdan Ivan, într-o informare scrisă.

În urma unei inspecții fiscale, AJFP constată că Direcția Județeană de Pază Bistrița-Năsăud nu a plătit TVA-ul în valoare de 1,2 milioane de lei. Direcția trebuia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA întrucât trecuse de plafonul de 35.000 de euro, potrivit legii. De acest lucru ar fi trebuit să se ocupe fostul director Ovidiu Iosif Florean.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, milionul de lei, la care se adaugă și 514.811 de lei și 177.452 de lei reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, s-a imputat Consiliului Județean. Finanțele Publice cer fostului director Ovidiu Iosif Florean să achite, în solidar, suma imputată.

AJFP a dat în judecată Consiliul Județean, iar Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat câștig de cauză Finanțelor Publice în 2018 și cere Consiliului Județean să plătească. În 13 iunie 2019, Curtea de Apel Cluj menține hotărârea.

Într-un răspuns remis presei, Consiliul Județean spune că va plăti această sumă, însă va încerca recuperarea sa în instanță, de la fostul șef al direcției:

„În urma acestor demersuri, coroborat cu obligațiile stabilite în sarcina UAT Județul Bistrița-Năsăud, se va proceda la preluarea și înregistrarea în evidența sa contabilă a obligației fiscale în cuantum total de 1.991.478 de lei din care suma de 1.299.215 de lei reprezintă obligație principală cu titlu de TVA, suma de 514.811 lei reprezintă dobânzi și majorări de întârziere și suma de 177.452 lei reprezintă penalități de întârziere. În vederea recuperării acestor sume, urmează ca, în cel mai scurt timp, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să promoveze o acțiune în pretenții, îndreptată împotriva domnului Florean Ovidiu Iosif, persoana care, în calitate de director al Direcției Județene de Pază Bistrița-Năsăud, avea obligația de a observa atingerea plafonului de 35.000 de euro (119.000 de lei) prevăzut de articolul 152 alin (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare, și de solicita înregistrarea în scopuri de TVA pentru recuperarea sumei de 1.991.478 de lei”.

Procesele dintre Finanțele Publice și Florean încă nu sunt finalizate. Până una alta, în 25 iunie anul curent, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan l-a acționat în judecată pe Florean, cerându-i să achite cele aproape două milioane de lei.

Parfumuri și cosmetice pe banii direcției…

Curtea de Conturi a găsit și alte nereguli la Direcția Județeană de Pază Bistrița-Năsăud. Astfel, în perioada octombrie 2013-martie 2014 ar fi fost achiziționate pe banii direcției parfumuri, produse cosmetice, produse alimentare, băuturi alcoolice, flori sau au fost făcute donații de 57.425 de lei.

De asemenea, în perioada ianuarie-martie 2014, pentru un număr de 7 angajați (director, contabil șef, salarizare, juridic, administrativ) s-au acordat premii în valoare totală de 45.593 de lei.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.