24.3 C
Bistrița
luni, iulie 15, 2024

Grădinița de lilieci din Lușca își redeschide porțile: Cum puteți participa la ineditele cursuri

Prima colonie de lilieci din Europa utilizată în mod organizat în procesul educativ – Grădinița de lilieci din Lușca – își redeschide porțile. Sunt bineveniți profesorii de biologie, geografie, protecția mediului, ecologie și alte științe conexe – alături de elevii lor, dar și prichindeii din ciclul primar.

Odată cu încălzirea vremii și formarea coloniei de maternitate, a fost reluat proiectul „Grădinița de lileci din Lușca” – au anunțat specialiștii Muzeului Județean din Bistrița. 

Primele lecții despre ecologie și importanța liliecilor s-au desfășurat la Liceul Silvic „Transilvania” din Năsăud, în colaborare cu profesor Iuga Anca.

Proiectul „Grădinița de Lilieci din Lușca” se derulează în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și cu Primăria orașului Năsăud. 

Acesta are în centrul atenției o colonie de aproximativ 20 de femele din specia Rhinolophus hipposideros (liliacul mic cu potcoavă). Colonia de lilieci se adună pentru nașterea, creșterea și emanciparea unei noi generații de lilieci. Liliecii sunt monitorizați cu aparatură video infraroșu, inertă din punct de vedere ecologic și al impactului de mediu.

„Grădinița de lilieci din Lușca” a fost „inaugurată” anul trecut, în iunie: 

VIDEO – Un proiect unic în Europa: Grădinița de lilieci din Lușca / Năsăud!

Care sunt obiectivele proiectului?

1. Obiectivul ecologic: conservarea habitatului liliecilor, protejarea lor, corespunzătoare cu legislația europeană și românească de mediu;

2. Obiectivul educativ: observarea acestei colonii în spațiu natural și în timp real, de către profesori de biologie și științe conexe (geografie, protecția mediului, etc.), în vederea susținerii procesului de învățământ prin digitalizarea acestuia, a creșterii conștientizării tinerei generații pentru protecția mediului și a biotopului;

3. Obiectivul științific: platforma online oferă posibilitatea observațiilor științifice în intimitatea coloniei de maternitate, respectând toate precauțiile conservaționiste, în conformitate cu metodologia științifică din domeniul chiropterologiei.

Cui se adresează acest proiect?

„Grădinița de lilieci din Lușca” se adresează tuturor profesorilor de biologie, geografie, protecția mediului, ecologie și alte științe conexe. Forma de învățământ nu contează. Important este să-și dorească să organizeze / participe la orele online sau în format fizic. Aceste ore au drept temă liliecii, rolul acestora în ecosistem, cunoașterea lor pe criterii științifice și importanța lor pentru viața armonioasă a omului contemporan.

Nu există limită legată de vârsta elevilor. Sunt bineveniți inclusiv elevii din clasele primare, extrem de receptivi la cunoașterea liliecilor și observarea acestora în timp real – au subliniat organizatorii.

Totodată, proiectul este deschis și cercetătorilor științifici care doresc monitorizarea unei colonii de maternitate în vederea obținerii unor date cunatificabile.

Pentru a participa la Grădinița de lilieci din Lușca trebuie să-l contactați pe muzeograful Crin-Triandafil Theodorescu, de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud: email triandafil96@yahoo.com sau tel. 0745.795.795.

Menționăm că data de aplicare a proiectului este fluctuantă. Ea depinde de condițiile de hibernare anuală. Colonia de maternitate se formează în aprilie-mai în fiecare an, iar puii sunt născuți în luna iulie. După emanciparea acestora, liliecii se risipesc în teritoriul de vânătoare. Colonia se autodesființează. Perioada pentru observarea acesteia și folosirea imaginilor în procesul educativ este iunie-iulie”, au mai explicat inițiatorii proiectului.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...