5.9 C
Bistrița
miercuri, octombrie 23, 2024

VIDEO – Un proiect unic în Europa: Grădinița de lilieci din Lușca / Năsăud!

Marți, 22 iunie 2021, la ora 10.00, în Căminul Cultural din Lușca va fi prezentată prima colonie de lilieci din Europa – utilizată în mod organizat și sistematic în procesul educativ!

„Grădinița de lilieci din Lușca” este un proiect unic în Europa. Totul a început acum vreo 15 ani, când îngrijitorul bisericii din Lușca l-a anunțat pe custodele Peșterii Tăușoare, Crin Triandafil Theodorescu, că „în magazia din spatele căminului sunt doi lilieci urâți ca dracu!”.

Custodele peșterii a recunoscut acolo două femele de Rhinolophus hipposideros, hăituite de o pisică vorace. De altfel, și în Peștera Tăușoare există cinci specii foarte rare de lilieci. Și peste 10.000 de lilieci în perioada de hibernare. 

FOTO: Rezultate spectaculoase, la „Maternitatea” din Tăușoare

Atunci i-a încolțit ideea de a realiza condiții de microclimat și adăpost – specifice pentru dezvoltarea unei colonii de maternitate pentru această specie delicată și vulnerabilă.

„Am măsurat temperaturi, ani de zile, am zidit ferestre și am deschis fante. Am evaluat și notat dinamica adăpostului pe baza guano-ului din habitat. Și uite așa, an de an, micuța colonie a crescut până la 20 de exemplare.

Toate sunt femele, toate sunt gestante acum și se pregătesc să nască, cu capul în jos, o nouă generație din singurele mamifere zburătoare de pe planetă”, a mai povestit preotul Crin Triandafil Theodorescu. 

Cei mai simpatici lilieci pe care i-ați cunoscut…

Ideea grădiniței de lilieci s-a concretizat în perioada pandemiei de Covid19. Atunci preotul custode a încercat să schimbe ceva, cât de puțin, în mai bine.

A avut parte și de sprijinul directorului Alexandru Gavrilaș de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. S-au alăturat și alți parteneri de nădejde, precum Primăria orașului Năsăud („o echipă tânără, entuziastă și lipsită de prejudecăți”, după cum o definește Crin Triandafil Theodorescu)  și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

La bunul mers al proiectului au contribuit și Alex Varga – „speolog, montaniard și ecolog fanatizat, cu competența lui în sfera tehnicii”. Dar și copiii de la Clubul Elevilor din Năsăud. „Ei au sărit cu pensulele și mi-au pictat, pe pereții adăpostului, cei mai simpatici lilieci pe care i-am cunoscut…”, a confirmat preotul custode Crin Triandafil Theodorecu.

În ce constă proiectul „Grădinița de lilieci din Lușca”

Dragii mei, vă prezint prima colonie de maternitate de lilieci monitorizată științific în scop didactic. Că tot trebuie să digitalizăm învățământul, nu?

În cele două încăperi ale adăpostului am instalat tehnică de monitorizare în infraroșu, conectată la internet.

Imaginile din inima coloniei, obținute în condiții de siguranță deplină pentru exemplarele de chiroptere, vor fi transmise online și live pe site-ul Complexului Muzeal”, a explicat preotul custode Crin Triandafil Theodorescu.

Aceste imagini vor putea fi folosite pentru observații științifice.

Cu atât mai mult cu cât există foarte puține colonii monitorizate 24/24 în Europa.

Dar originalitatea proiectului vine din componenta de aplicabilitate în procesul de învățământ – susține inițiatorul proiectului.

Împreună cu profesorii de biologie, geografie, ecologie și alte științe conexe se vor organiza adevărate lecții interactive.

Elevii (de acasă sau din sala de curs) alături de profesori, muzeografi cu competențe în sfera științelor naturii și specialiști chiropterologi de la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL) vor putea intra în intimitatea unei colonii de maternitate, fără a deranja.

Dacă tot trebuie să digitalizăm învățământul, păi s-o facem pe bune! Știu că sunt urâți ca dracul. E prima definiție care se dă liliecilor. Știu că de-acasă copiii sunt învățați că liliecii se agață în păr, sug sânge și transmit cele mai feroce boli. Dar mai știu că acestea sunt mituri (în greacă, mythos înseamnă minciună). Și că noi toți trebuie să slujim adevărului, indiferent de forma în care ni se arată El”, a concluzionat preotul custode Crin Triandafil Theodorescu.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

CONFIDENT, prima clinică psiho-somatică pentru adulți și copii din Bistrița

Bistrițenii au acum în oraș prima clinică psiho-somatică care oferă servicii în sănătate mintală, cu ajutorul unor experți specializați în acest domeniu: CONFIDENT. Este situată pe strada Mihai Eminescu, nr. 1-4, într-un spațiu modern, și oferă o gamă variată de servicii profesionale și personalizate pentru nevoile pacienților, adulți și copii. AFLĂ cum poți face programări:

BSG Amanet & Exchange – Servicii avantajoase și sigure pentru amanetarea aurului și electronicelor

(P)  BSG Amanet & Exchange domină piața de amanet din România, oferind servicii avantajoase și sigure...

Aquabis angajează electrician, TeraSteel caută operatori producție. NOI locuri de muncă, în Bistrița

AQUABIS organizează recrutare pentru ocuparea unui post de electrician și instalator în Bistrița. TeraSteel are nevoie de operatori producție, iar FAN Courier caută curieri în Sângeorz-Băi. NOI locuri de muncă sunt disponibile la GB Instaplan Bistrița, Sanovil și Kreativ Metal & Colours.