GRAV: Presați de conducere și de frica internării, angajații Ambulanței Bistrița refuză testarea pentru COVID-19 după ce o colegă a fost diagnosticată. Soțul asistentei e în stare gravă, la spital

GRAV: Presați de conducere și de frica internării, angajații Ambulanței Bistrița refuză testarea pentru COVID-19 după ce o colegă a fost diagnosticată. Soțul asistentei e în stare gravă, la spital

Situație extrem de gravă la Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud! Aici se încearcă mușamalizarea unei situații care poate duce la izbucnirea unui focar. Asistenta șefă a fost diagnosticată pozitiv cu SARS COV-2, în urmă cu două zile, după ce soțul ei a fost internat în spital în stare gravă. Din poziția pe care o are, femeia a intrat în contact în ultimele zile cu toți angajații stației. Iar acest lucru ar fi impus testarea tuturor colegilor, spun sursele noastre. Situația a împărțit în două SAJ BN: dacă se constată că sunt mulți infectați, stația riscă să rămână fără personal. Dacă nu se testează, cum au semnat pe PROPRIA RĂSPUNDERE angajații, riscă să îmbolnăvească pacienții la care merg să dea primul ajutor. Mai mult, deși Consiliul Județean a alocat bani spitalului pentru testarea tuturor cadrelor medicale din județ, dr. Annabella Muzsi i-a pus să aleagă pe angajați între echipamente și teste, despre care este convinsă că ar trebui să le plătească.

Scandal cât Stația Județeană de Ambulanță Bistrița-Năsăud! De ieri încoace, se încearcă evitarea testării angajaților, de frică să nu se închidă stația, dacă ar fi depistați prea mulți angajați pozitiv la infecția cu SARS COV-2. Pe de altă parte, dacă cei pozitivi, asimptomatici și nediagnosticați, merg acasă sau la diverse solicitări în continuare, ar putea izbucni un focar de îmbolnăviri. Iar acesta ar putea fi extrem de greu de gestionat, pentru că dincolo de familii, cei de la ambulanță intră în contact cu pacienți, cadre medicale din spital etc.

Cum a început totul…

Totul a început în urmă cu câteva zile, când soțul asistentei șefe de la SAJ Bistrița a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița în stare gravă, cu probleme de respirație. I s-a făcut testul pentru diagnosticarea cu COVID-19, iar rezultatul a ieșit pozitiv.

Omul se pare că este în continuare în stare gravă, fiind cu mască CPAP de oxigen, la Terapie Intensivă, în Spitalul Județean. Imediat a fost testată și soția sa, iar marți seara a venit rezultatul: POZITIV. Asistenta a fost internată și ea, imediat, în Spitalul Orășenesc Năsăud. Alți doi colegi asistenți cu care fusese în contact direct au fost trimiși acasă, într-o izolare de 14 zile.

Mai departe, angajații SAJ BN s-au împărțit în două tabere. Pe de-o parte, conducerea stației și o parte din angajați susțin că nu ar trebui testat tot personalul. Aceștia au în spate două motivații: dacă ar fi prea mulți diagnosticați pozitiv, stația riscă să se închidă, pentru că nu ar mai avea cine lucra.

Pe de altă parte, angajații care susțin să nu fie testați pentru că nu prezintă simptome sunt îngroziți de o internare de două săptămâni în spital. De cealaltă parte, sunt angajații care se gândesc cu groază că și-ar putea îmbolnăvi familiile, așa cum a fost cazul asistentei șefe, dar și pacienții la care merg.

Presiuni și amenințări, pentru angajații de la Ambulanță…?!

În această dispută internă pe testare, dr. Annabella Muzsi, directorul SAJ BN, invocă Metodologia COVID-19, actualizată recent. Care nu ar permite testarea angajaților în această situație.

Mai mult, pentru a mări presiunea, la un moment dat, ar fi pus problema cum că testele ar trebui plătite și le cere angajaților să aleagă între teste și… echipamente. Un argument total fals! Pentru că în Bistrița-Năsăud testarea tuturor cadrelor medicale se face GRATUIT din finanțarea alocată de Consiliul Județean. Consiliul a asigurat kituri pentru tot personalul medical, inclusiv pentru medicii de familie, fie că se încadrează sau nu în definția cazurilor care trebuie investigate, cam oriunde există suspiciune.

Mai cu amenințări voalate, mai din convingere – cert e că astăzi, din informațiile noastre, majoritatea angajaților au semnat o hârtie prin care, PE PROPRIA RĂSPUNDERE, au refuzat să fie testați.

Sursele noastre susțin că sugestia ar fi venit și din partea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Cumva, vina în cazul izbucnirii unui focar plecat de la Ambulanță, toată responsabilitatea a fost trecută în sarcina angajaților, care, din convingere sau prin presiune și presați cu argumente false au semnat documentul.

Li s-a promis totuși că cei care prezintă simptome vor fi testați în următoarele zile. Până atunci, asimptomaticii, dacă sunt, pot merge la cazuri, în familii și, mai departe… Dumnezeu cu mila.

Conducerea Ambulanței recunoaște conflictul, dar…

Contactată vizavi de această situație, dr. Annabella Muzsi, directorul Stației Județene de Ambulanță Bistririța-Năsăud a recunoscut conflictul și a explicat situația din punctul său de vedere.

Dânsa recunoaște că trăiește cu spaima ca stația să nu mai poată funcționa – în cazul în care mai mulți angajați ar fi depistați pozitiv. (În paranteză fie spus, SAJ BN funcționează de peste 10 ani cu sub jumătate din schema ideală de personal).

Însă dr. Annabella Muzsi susține că nu a făcut nicio presiune ca cei 60 de angajați de la Bistrița să nu fie testați. Ci doar că le-a atras atenția ce răspundere implică dacă forțează declarația pe propria răspundere și ajung să fie testați.

Totuși, ea recunoaște că cei care s-ar recunoaște ca și „contact direct” cu asistenta șefă ar putea fi trași la răspundere. Pentru că, astfel ar recunoaște implicit că nu au folosit tot timpul echipamentele de protecție.

Dacă angajații SAJ BN se declară contacți direcți cu asistenta șefă (despre care directorul recunoaște că a avut contact intens în ultimele zile atât cu asistenții și medicii, cât și cu personalul TESA – fiind final de lună), atunci aceștia vor fi testați. Dar în izolare vor intra nu doar ei, ci și familiile lor. Ceea ce ar putea lăsa familiile fără venituri.

În plus, ieșirea din schema de personal a doar câțiva din angajați – ar pune Ambulanța „pe roate”, iar liniile de gardă nu s-ar mai putea asigura. SAJ BN are în jur de 150 de angajați – din 300, câți ar fi necesari.

Dr. Muzsi neagă vehement că ar fi avut presiuni să nu facă testări din partea DSP BN. Dimpotrivă, spune că are o colaborare instituțională excelentă și că cei de la DSP i-au cerut doar să respecte metodologia nouă. Ceea ce a și făcut, atrăgând doar atenția angajaților ce repercusiuni poate avea cererea lor de a fi testați. E vorba de izolarea lor și a familiilor, dar și de faptul că nu au purtat echipamentele de protecție mereu etc.

EXCLUS riscul ca pacienții să fie infectați…

Referitor la netestarea personalului – care ar putea ascunde cadre medicale asimptomatice și ar putea infecta pacienții – directorul SAJ BN spune că este EXCLUS riscul ca pacienții să fie infectați. Și asta pentru că personalul medical poartă mereu echipamente de protecție la cazuri.

Muzsi a subliniat aici că personalul lucrează cu mare precauție în teren, la cazuri, purtând corect și mereu echipamentele. Dar sunt mai relaxați între ei: „Am obosit de câte ori le atrag atenția prin stație să își pună măștile pe gură, să dezinfecteze suprafețele etc…”.

Cât despre testarea contra cost, care ar greva cheltuieli suplimentare în bugetul SAJ BN, dr. Anabella Muzsi era convinsă că așa stau lucrurile. Când i s-a spus că testarea tuturor cadrelor medicale din Bistrița-Năsăud este asigurată din bugetul Consiliului Județean, aceasta a replicat: „Și ne-a adus cineva la cunoștință asta?! Nu. Eu nu știam și nu am timp să citesc presa. Dar am să-l sun pe domnul director Lazany să verific. Vorbesc aproape zilnic cu el și nu mi-a spus așa ceva. Dacă e așa, voi cere ca mâine să fie testați colegii”.

Despre testarea gratuită a tuturor cadrelor medicale din Bistrița-Năsăud, inclusiv a celor din cabinetele medicilor de familie din județ, Bistriteanul.ro a scris aici:

AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19!

 

UPDATE 19.00

Managerul SAJ BN a venit cu o lămurire ulterioară a lucrurilor în ceea ce o privește pe asistenta șefă.

Referitor la cazul asistentei medicale confirmate pozitiv, doresc să fac următoarele precizări:

  • aceasta și-a purtat cu maximă responsabilitate echipamentul de protecție în activitatea zilnică administrativă din instituție;
  • dovada a responsabilității sale este și faptul că în momentul în care soțul ei a devenit simptomatic, a solicitat înlocuirea sa din tura operativă programată și nu a ieșit în teren;
  • am acordul ei verbal să vă comunic că soțul ei este în ATI, dar NU este intubat;
  • de puțin timp am intrat în posesia rezultatelor testelor la cei doi colegi izolați la domiciliu, ambii asistenți și sunt negativi” a transmis Anabella Muzsi.

Totodată, aceasta a discutat cu managerul spitalului, și au stabilit ca cei de la SAJ BN să fie testați.

Am vorbit cu domnul manager al Spitalului Județean și a acceptat să ne testeze personalul începând cu ziua de luni. Testarea se va face în cadru organizat, iar detaliile le vom stabili luni dimineața cu dânsul” a mai completat managerul SAJ BN.

Ar fi vorba de cele 4 ture de lucru din stația centrală, aproximativ 50 de persoane- personal medical plus ambulanțieri și 21 salariați din sfera administrativ-economică.

Încă un jandarm vindecat de COVID-19 a sărit în sprijinul bolnavilor și al medicilor și a donat plasmă septembrie 28, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID-19. Totuși, până acum au fost înregistrate doar 31 de donări la aparatul de plasmafereză. Astăzi, încă un jandarm vindecat de COVID-19 a donat plasmă pentru a sprijini medicii în vindecarea altor bolnavi.
Care este componența în Consiliul Local din Bistrița: septembrie 28, 2020 - Conform primelor rezultate la alegerile locale desfășurate ieri, PNL Bistrița-Năsăud a câștigat 10 mandate în Consiliul Local din Bistrița. Ce alte surprize apar pe listă:
AFLĂ PRIMUL câte voturi a obținut fiecare candidat la funcția de primar al Bistriței. Cu cât a câștigat Ioan Turc: septembrie 28, 2020 - Începând de astăzi, Primăria Bistrița va fi în mâinile liberalului Ioan Turc. Acesta s-a „luptat” cu alți 8 aspiranți la fotoliul de primar. CÂTE voturi a obținut fiecare:
4 dosare penale, în urma alegerilor locale de ieri septembrie 28, 2020 - Potrivit reprezentanților IPJ BN s-au întocmit 4 dosare penale în urma alegerilor locale de ieri. De asemenea au fost aplicate amenzi în valoare de peste 5.000 de lei.
Aquabis: Străzi din Bistrița și Beclean, fără apă potabilă, azi, pentru câteva ore septembrie 28, 2020 - O stradă din Bistrița și una din Beclean rămân fără apă potabilă, astăzi, 28 septembrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
REZULTAT FINAL: Cine și-a adjudecat fotoliul de primar în orașe și comunele din Bistrița-Năsăud septembrie 28, 2020 - Bistrițeanul.ro îți prezintă lista completă a primarilor aleși în urma alegerilor locale de ieri:
VIDEO: CARE a fost atmosfera la sediul PSD și PNL după aflarea rezultatelor septembrie 27, 2020 - Bistrițenii și-au ales primarul pentru următorii patru ani. Aproximativ jumătate din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne. La Bistrița s-a schimbat culoarea politică. Locuitorii din municipiu au acordat cele mai multe voturi candidatului liberal, Ioan Turc. VEZI care a fost atmosfera:
Alegeri locale 2020. AFLĂ care sunt primarii care ne vor conduce în următorii 4 ani septembrie 27, 2020 - Bistrițeanul.ro vă ține la curent cu rezultatele votului de astăzi. Cine sunt cei care ne vor conduce în următorii 4 ani:
STOP VOT! Care a fost prezența la vot în județ: septembrie 27, 2020 - S-au închis secțiile de votare! La urne au fost așteptați peste 260.000 de bistrițeni. Și-au exprimat opțiunea....puțin peste jumătate din alegători. AFLĂ detalii:
VIDEO – UPDATE: 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la urne! septembrie 27, 2020 - Peste 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la cele peste 300 de urne organizate la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Cei care vor să voteze astăzi vor fi nevoiți nu doar să înfrunte vremea rea, ci să se conformeze și unor reguli de igienă și distanțare socială. Câți bistrițeni au votat până la ora 18.30
ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi” septembrie 27, 2020 - Primul vot: Ce fericire, ce emoții! Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindu’mi toaleta. Am schimbat cinci pălării și patru rochii... Ah ! Cabina, n’am s’o uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mi’a îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă oeste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită...
VIDEO Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să mituiască un alegător septembrie 27, 2020 - Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a oferit o sumă de bani unui alt alegător pentru a vota cu un anumit candidat. Alte trei persoane au fost amendate pentru că nu au respectat legislația electorală
Familie numeroasă sau monoparentală? Puteți primi terenuri pentru case, bani pentru mașini și alte beneficii septembrie 27, 2020 - Un proiect de susținere financiară a familiilor numeroase și monoparentale a trecut tacit de Senat. Printre numeroasele beneficii de care ar pute abeneficia cei vizați se numără și ajutor pentru achiziționarea de terenuri pentru case, mașini cu număr mai mare de locuri, etc. 
A venit iarna… în depărtări! septembrie 27, 2020 - Vremea s-a răcit brusc, iar județul nostru s-a aflat sub incidența codului portocaliu de vreme rea și ploioasă. La munte, pe creste, a venit... iarna. A nins pe Vârful Pietrosu.
Reprezentantul Alianței pentru Bistrița amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot septembrie 27, 2020 - Un reprezentant al Alianței pentru Bistrița a fost amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot. S-a întâmplat la o secție de votare din municipiul Bistrița.
Doar 135 dintre alegătorii aflați în izolare sau carantină au solicitat să voteze cu urna mobilă septembrie 27, 2020 - Cei care se află în izolare la domiciliu sau carantină au posibilitatea să voteze astăzi folosindu-se de urna mobilă. Numărul celor care au solicitat acest lucru este însă modest. Doar 135 de persoane au cerut să voteze cu urna mobilă.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor și 26 bistrițeni externați septembrie 27, 2020 - Avem 1.478 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 26 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.438 cazuri noi de infecție.
Proiect Rabla pentru electrocasnice 2020: Mai multe tipuri de aparate și vouchere cu valori mai mari septembrie 27, 2020 - Autoritățile au emis un proiect prin care, din acest an, să se poată schimba mai multe tipuri de electocasnice, în programul Rabla. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, se vor putea cere bani pentru cumpărarea, pe lângă televizoare, mașini de spălat sau frigidere, și pentru aspiratoare. Iar voucherele au valori mai mari.
Panică într-o secție de votare din Bistrița: Un bătrân s-a prăbușit la pământ septembrie 27, 2020 - Activitatea a fost întreruptă în această dimineață, pentru scurt timp, la secția de votare de la Școala Generală nr. 5 din Bistrița. Un bătrân s-a prăbușit la pământ, în timp ce își exercita dreptul la vot.
Aquabis: Defecțiune, în Viișoara. Cât timp vor fi afectați locuitorii din zonă septembrie 27, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Viișoara, în această dimineață - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Alegeri Locale 2020. TOT ce trebuie să știi despre ziua votului: septembrie 27, 2020 - Alegerile Locale din acest an, care se desfășoară sub umbra Coronavirusului, vor avea reguli speciale atât pentru alegători, cât și pentru cei din secțiile de votare. Marea lor majoritate vizează distanțare fizică și păstrarea unor reguli de igienă, pentru a evita infectarea cu Covid-19.
EDITORIAL: Doamnelor și domnilor, ați asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală septembrie 26, 2020 - Doamnelor, domnilor, stimați alegători, Tocmai ați avut ocazia să asistați la cea mai mizerabilă campanie electorală locală din ultimii 30 de ani. Nu știu dacă se poate coborî mai jos. Suntem pe fundul oceanului, în Groapa Marianelor a ceea ce poartă numele retoric de politică. Cu cancanuri ieftine și postaci plătiți pe caiet cu funcții viitoare, v-au ținut departe de proiectele și viziunea lor despre Bistrița. Mai grav este că v-au atras în luptele lor personale, în loc să vă convingă prin proiecte. E mai simplu, nu? Ce ușor ni se fură mințile cu răutăți perfid induse ca să vă deturneze atenția și să vă otrăvească gândirea…
Un bărbat din Șanț a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un drum forestier septembrie 26, 2020 - O tragedie a avut loc astăzi pe un drum forestier din localitatea Șanț. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea. Din nefericire, leziunile suferite au fost incompatibile cu viața.
FELICITĂRI: Premii în bani și diplome, pentru elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională septembrie 26, 2020 - Elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională în anul școlar 2019-2020 au fost premiați ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.
Cei suspecți sau confirmați cu Covid-19 pot vota cu urna mobilă. Ce trebuie să facă: septembrie 26, 2020 - Persoanele care sunt suspecte sau chiar confirmate cu Covid-19 vor putea vota la alegerile de mâine, cu ajutorul unei mobile. Aceasta, însă trebuie solicitată de astăzi, în baza unor documente justificative, eliberate, via e-mail sau Whats App de către DSP.
Bistrița-Năsăud: 26 cazuri pozitive și 16 bistrițeni externați. AJOFM BN „atacată” de coronavirus septembrie 26, 2020 - Avem 1.468 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 26 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 16 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.552 cazuri noi de infecție.
Aquabis: Se sistează apa în Viile Tecii septembrie 26, 2020 - Se sistează apa în Viile Tecii astăzi, 26 septembrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune: 
Incendiu la Prefectură: au ars dezinfectanți care urmau să fie distribuiți în secțiile de votare septembrie 26, 2020 - Un incendiu minor a avut loc noaptea trecută în subsolul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud. Au ars materiale sanitare care urmau să fie distribuite în secțiile de votare. Autoritățile spun că pachetele cu dezinfectanți au fost refăcute, iar în cursul zilei de astăzi acestea vor ajunge la destinație.
Bunătățile lu` Nina cuceresc Clujul! Chef Nina Rus deschide băcănie în orașul metropolă! septembrie 26, 2020 - ”L-am prins pe Dumnezeu de picior, dar avem și mult de lucru”  a explicat chef Nina Rus. Romuleanca va deschide o băcănie la Cluj. Cu produsele sale extraordinare, care au cucerit o lume întreagă. Dar și cu produse tradiționale de patiserie.
FOTO/VIDEO: Mașină răsturnată pe plafon, la ieșirea din Beclean, abandonată! Ar fi fost furată și avariată de un tânăr fără permis septembrie 26, 2020 - Azinoapte, în jurul orei 02.00, un participant la trafic a văzut o mașină răsturnată pe marginea carosabilului, la ieșirea din Beclean. Era abandonată, cu farurile aprinse și cheia în contact, așa că a alertat poliția. Cel ce o condusese ar fi furat-o, avariat-o, iar după ce s-a răsturnat a pornit pe jos spre Șintereag.