21.4 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Greșelile – dar și exemplele pozitive ale bistrițenilor – expuse la vedere, pe internet

Direcția pentru Cultură Bistrița-Năsăud, reprezentantul Ministerului Culturii în județul nostru, are de gând să cinstească cei 100 de ani ai Centenarului Marii Uniri prin câteva evenimente culturale speciale: „În primul rând vrem să edităm o revistă, un fel de anuar, în care să prezentăm situația monumentelor din județ, lucruri cu care ne putem lăuda în plan istoric și arhitectonic, dar și personalități ale ultimului secol care au influențat viața locală și națională.”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro directorul instituției, dr. Alexandru Uiuiu.

Acesta a propus Ministerului Culturii și realizarea unei cărți care să cuprindă articole și studii evocatoare ale unor personalități, ale momentelor Marii Uniri și ale metamorfozelor suferite în ultimul secol de conștiința națională – carte care va surprinde felul în care factorii de coeziune s-au fortificat, de-a lungul timpului și au sporit unitatea poporului.

O altă acțiune se referă la organizarea unei expoziții fotografice având drept temă unitatea românească, evocată în momente semnificative din 1918 până în prezent. „Vor fi fotografii istoric-documentare, dar și fotografii artistice – imagini care să ilustreze valori, evenimente și manifestări care simbolizează unitatea neamului românesc. Vom contribui și la amplasarea bustului lui Iuliu Hossu, în Milaș, un proiect în care sunt implicate mai multe instituții din județ. Noi vom oferi expertiza și probabil și niște bani de la Ministerul Culturii…”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

Tot între activitățile care să marcheze Anul Centenarului se află și realizarea unei platforme online care va presupune digitizarea monumentelor eroilor căzuți în timpul primului război mondial, dar nu numai atât. „Vrem ca această platformă să fie o reprezentare a tuturor monumentelor de for public din județ, dar care să cuprindă și recomandări, sfaturi, informații referitoare la cum se obțin avizele pentru amplasări de statui, precum și exemplificări de genul „așa da”, „așa nu”… Ar fi o platformă care va ilustra întregul patrimoniu din Bistrița-Năsăud, inclusiv hărți ale siturilor arheologice, cu expuneri ale elementelor de patrimoniu mobil…”, a punctat Alexandru Uiuiu pentru Bistrițeanul.ro.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...