21.3 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

Pe HARTA VERDE Bistrița apar și bunătățile tradiționale „Produs în Bistrița-Năsăud”!

Unul dintre obiectivele Harta Verde Bistrița este tocmai să punem în valoare produsele locale, produsele organice sau bio – ne-a reamintit biologul Ciprian Samoilă, președintele Asociației Harta Verde Bistrița. Pe aplicație a fost introdus recent și primul magazin în care se găsesc bunătățile Produs în BN. 

Meșteșugarii și producătorii locali ar merita să fie înregistrați în aplicația Harta Verde Bistrița. Cu un mic text de prezentare și câteva fotografii. Se poate genera inclusiv un link special către afacerea lor locală. Meșteșugarii își pot face un profil pe Harta Verde, pentru actualizarea periodică a informațiilor…”, a explicat biologul Ciprian Samoilă pentru Bistrițeanul.ro.

Proiectul Harta Verde a fost lansat la Bistrița! AFLĂ cum te poți implica:

Momentan, a fost introdus în aplicația Harta Verde doar magazinul Pizzamania de pe Bulevardul General Grigore Bălan. Aici se află câteva vitrine cu produse tradiționale ale celor din Produs în Bistrița-Năsăud.

Ciprian Samoilă își dorește însă ca – în curând – pe Harta Verde să apară toți meșteșugarii asociației.

Inclusiv spațiile special destinate reciclării ar trebui să-și găsească loc pe Harta Verde. Dar și unitățile de învățământ – începând cu creșele, grădinițele, școlile și facultățile din Bistrița. Tot aici ar putea fi marcate și arondismentele care contează la înscrierea copiilor în școală, pe care nu le cunoaște mai nimeni.

Mi-aș dori tare mult să trecem pe Harta Verde și lăcașurile de cult din oraș. Pe cele mai importante le-am trecut eu. Dar încă se pot face completări.

Mi-aș dori enorm să trecem pe hartă și atelierele de reparat pantofi, de pildă. Știați că avem în oraș un singur atelier care mai repară cojoace? Este undeva pe centură… Cu toții cunoaștem câte o croitoreasă de apartament pe la parterul unui bloc. Dar și acestea merită promovate…

Sunt meseriași de care încă avem nevoie. Și care sunt pe nedrept ignorați.

Se pierd, pentru că cei mai mulți sunt în vârstă. Pantofarii au aproape toți peste 50-60 de ani. Iar lumea preferă să-și arunce pantofii și hainele, în loc să le repare, să le mai folosească un an…

Deși este și aceasta o dimensiune a dezvoltării sustenabile și sănătoase într-un oraș. Tot vorbim de economia circulară. Unde se întâmplă asta? Tocmai la micii afaceriști locali care au luat în zilele noastre locul fostelor bresle… E vorba de pantofarii, croitorii, meșterii „de apartament” care încă știu să repare televizoare sau mașini de spălat. Ei, din păcate, nu sunt puși în valoare suficient…”, a mai remarcat Ciprian Samoilă.

Pe aplicația Harta Verde există deocamdată câteva sute de puncte de interes local pentru Bistrița. Ea cuprinde ce este mai important de vizitat, monumentele istorice, locurile deosebite, unde mănânci sănătos, unde se pot repara unele lucruri.

Platforma este construită de un bistrițean, acum stabilit la Berlin. Este foarte sofisticată și găzduiește zeci de mii de puncte de interes în toată lumea. La un moment dat, acum 5-6 ani, aici erau incluse aproape 60.000 de punte de interes.

Cei din Cluj au trecut la rândul lor peste 1000 de puncte de interes în Harta Verde.

„La Bistrița, profesorul Ioan Bâca a completat pe Harta Verde, de pildă, toate cazematele din beton de pe raza județului, construite pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă avem răbdare să studiem cu atenție asemenea detalii, ne dăm seama că turiștii suntem chiar noi. Pentru că încă nu cunoaștem câte minunății avem în jur…”, a conchis Ciprian Samoilă.

Locurile pot fi marcate pe hartă de fiecare dintre noi, pe aplicația dezvoltată de Asociația Harta Verde România, inclusiv de pe telefonul mobil.

Este suficient să accesați pagina https://bistrita.harta-verde.ro și să introduceți detaliile solicitate (loc, descriere, poziționare pe hartă automat sau manual, dar și o fotografie).

Cum funcționează aplicația aflați accesând linkul: https://docs.giscollective.com/.

Dacă nu vă descurcați cu tehnologia sau sistemul vi se pare prea greoi, puteți trimite detaliile pe vi le doriți înscrise pe Harta Verde la adresa de e-mail [email protected].

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.