-2 C
Bistrița
marți, ianuarie 18, 2022

Harul lui Dumnezeu, peste oameni: Preoții au sfințit casele înainte de Bobotează

Conform obiceiului, încă din primele zile ale anului, preoții din Bistrița, ca și cei din întreg județul, de altfel, au pornit din casă în casă pentru a sfinți locuințele. Este o tradiție ca, înainte de Bobotează, preoții să „meargă cu crucea”, iar creștinii să primească binecuvântarea acestora.

Tradiția ortodoxă spune că în ajunul Bobotezei trebuie sfințite casele. Încă din primele zile ale Noului An, prin scările blocurilor din Bistriţa a răsunat cântecul „În Iordan botezându-te Tu, Doamne…”. Sunt cuvintele care vestesc sosirea preoţilor parohi însoţiţi de copii, pe la casele enoriaşilor.

Slujitorii Domnului, însoţiţi de un diac şi doi-trei copii sau tineri, vizitează casele bistriţenilor pe care le sfinţesc cu Agheasma Mare. Se cântă, în acest timp, În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te. Și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie”.

De regulă preotul trebuie întâmpinat de capul familiei, cu o lumânare aprinsă în mână. Casa trebuie de asemenea să fie luminată. Pe rând, membrii familiei sunt în mod simbolic botezaţi cu busuiocul înmuiat în apă sfinţită, fiind invitaţi să sărute crucea.

Preotul paroh sfinţeşte apoi fiecare cameră din casă cu busuioc înmuiat în apă sfinţită: „Se sfinţeste casa aceasta, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”.

Tradiţii frumoase în aşteptarea Bobotezei: umblatul cu crucea şi sfinţirea caselor…” – au postat cei care se ocupă de pagina Maierul de Astăzi

Sursa foto @ Parohia Ortodoxă Maieru

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sanovil angajează fiziokinetoterapeut, Transmixt caută mecanici și electroniști auto! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Transmixt Bistrița angajează mecanici și electroniști auto. Sanovil are nevoie de un fiziokinetoterapeut, dar și un inginer întreținere echipamente și economist / inspector resurse umane. Noi locuri de muncă - disponibile în Bistrița:

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil, Leoni și BistriVET

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil și IMP România (fosta fabrică Netex). Leoni are nevoie de 200 de muncitori, ingineri și magazioner. Locuri de muncă - disponibile și la Clinica Sanovil, BistriVET, Betak...

Anime-uri cu tema de jocuri de noroc pe care trebuie să le urmărești

Anime-ul este una dintre cele mai populare forme de divertisment și se estimează că 3,5% din...